Početna Vesti Obaveštenja Detetovo “NEĆU” i roditeljsko “MORA” – Osmi webinar za roditelje

Detetovo “NEĆU” i roditeljsko “MORA” – Osmi webinar za roditelje

1302
0
Neću

Nakon sedam uspešnih webinara za roditelje i zbog velike zainteresovanosti, Fondacija Novak Đoković organizuje osmi po redu webinar na temu “Detetovo “NEĆU” i roditeljsko “MORA” – Šta roditelji najčešće rade, kažu, osećaju kada dete odbija da nešto uradi”.

U četvrtak, 30. jula u 19h, globalna direktorka Fondacije Novak Đoković Jelena Đoković i psiholog i psihoterapeut Smiljana Grujić odgovaraće na sve vaše nedoumice na ovu temu.

Kada od sopstvenog deteta traže da nešto uradi, pa im ono kaže “NEĆU“, roditelji taj dečiji odgovor obično ne primaju baš uvek lako. Neki roditelji mogu to da čuju kao odbacivanje, pa onda pomisle da ih dete ne voli dovoljno, jer da ih voli, ono bi to uradilo odmah i ne bi se protivilo. Neki pomisle da se nisu baš proslavili u roditeljskoj ulozi čim je dete dalo sebi dozvolu da kaže da nešto neće.

Da bi odbijanje lakše svarili i da bi neprijatne misli “zatrpali“, roditelji onda kao po nekom pravilu, počnu da insistiraju da se nešto uradi bespogovorno i odmah. U tim situacijama počnu onda da navode silne argumente zašto nije dobro suprostavljati se roditeljima, da se posle i sami začude čega su se sve setili da kažu.

Isto tako i sami roditelji ponekad imaju poteškoća da deci kažu NE, jer misle da će deca to odbijanje teško razumeti, da će pomisliti da ih ne vole dovoljno, i da će to narušiti njihov odnos nadalje. A roditelji se uglavnom zaklinju u ljubav prema sopstvenoj deci, tako da je nekima bolje da puste haos, nego da postave jasne granice.

Na osmom webinaru biće pokrenuta razmišljanja na sledeća pitanja:

  • Kada dete kaže “Neću u vrtić”, “Neću da se obučem”, “Neću da raspremam igračke” itd., šta dete zapravo kaže?
  • Šta roditelji žele kada insistiraju da dete uradi to što traže i zašto im je važno da se to desi?
  • Da li je neophodno odmah shvatiti šta se krije iza činjenice da dete nešto neće?
  • Koji su konstruktivni pristupi u ovim situacijama?
  • Kako roditelji mogu reći NE detetu, bez osećaja griže savesti?

I ovog puta, broj mesta biće ograničen, zato požurite sa prijavama! Prijave su moguće putem linka.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here