Početna Zabava Slobodno vreme Dodatna oprema za auto – Najvažniji aksesoari za vaš porodični automobil

Dodatna oprema za auto – Najvažniji aksesoari za vaš porodični automobil

2030
0

Planirate ovog leta putovanje automobilom sa decom? Porodično putovanje automobilom može da bude odlična prilika za nezaboravno druženje,  ali se isto tako može pretvoriti i u nestrpljivo brojanje kilometara do željenog odredišta. Da do toga ne bi došlo, najvažnije je dobro se pripremiti i isplainrati putovanje sa decom do najsitnijih detalja. U sklopu tih priprema važno je da pronađete način da animirate decu, jer mališani vrlo često posle nekoliko sati vožnje postaju nestrpljivi i razdražljivi, što opet može poremetiti vašu koncentraciju u vožnji i tako ugroziti bezbednost.  Dobra vest je da danas postoji razna dodatna oprema za auto koja će vaše porodično putovanje učiniti bezbednijim i manje stresnim.

U nastavku teksta predložićemo vam najbolju dodatnu opremu za porodični automobil, automobilske aksesoare uz koje će vašoj deci vožnja biti zabavna, i koji će bezbednost u autu podići na viši nivo. Krenimo.

Auto sedište za decu

Za svakog vozača koji ima male putnike u svom automobilu, najvažniji aksesoar je bez sumnje auto sedište za decu. Auto sedišta, osim što štite vaše mališane u slučaju nezgode, takođe će im pružiti vrhunsku udobnost tokom celog putovanja. Pored toga, dečije auto sediše je i zakonska obaveza. Bez obzira u koju zemlju putujete, svaki porodični automobil mora da bude opremljen sa onoliko sedišta koliko male dece putuje u njemu. Čak i ako do željenog odredišta otputujete drugim prevoznim sredstvom i tamo planirate da iznajmite automobil, imajte na umu da i rent a car vozila za iznamljivanje moraju biti opremljena dečijim sedištima.

Postoji nekoliko tipova auto sedišta za decu, i oni se određuju na osnovu uzrasta deteta. Prilikom odabira sedišta za dete, najvažnija stvar koju morate uzeti u obzir je starost deteta i njegova težina i visina. Ukoliko odaberete pogrešan tip sedišta, ne samo da detetu neće biti udobno, već to može ugroziti i njegovu bezbednost .

Zavesice za auto stakla (Štitnici od sunca za auto)

Duže putovanje automobilom, naročito tokom leta kada je sunce jako, može biti izuzetno neugodno, jer  jaki sunčevi zraci koji prolaze kroz vetrobransko staklo smetaju svim putnicima u automobilu, a naročito deci. Pomislite samo koliko može biti nezgodno malom detetu kome sunčeva svetlost nekoliko sati bez prestanka bije direktno u lice. Mislimo da vam je to sasvim dovoljan argument da izdvojite 5-10 evra, koliko u proseku košta štitnik za jedno bočno staklo.

Štitnici od sunca za auto mogu se kupiti u različitim bojama, oblicima i veličinama. Možete čak odabrati zavesice za vetrobransko staklo sa slikama omiljenih filmskih ili crtanih junaka vaših mališana, koji će u tom slučaju biti oduševljeni, a vi ćete imati jednu brigu manje i moći ćete da se bolje fokusirate na vožnju.

Muzički plejer

Jedan od najboljih načina da animirate vašu decu tokomu dugog putovanja je svakako puštanje njihove omiljene muzike ili audio knjiga. Na taj način, vožnja i putovanje će biti prijatnija za sve. Ako zbog nedostatka vremena ne praktikujete često da sa svojom decom kod kuće svi zajedno, porodično, slušate muziku, ovo putovanje kolima biti sjajna prilika za to. Ne zaboravite, muzika je zabavna, ali isto tako je i jako korisna za normalan razvoj deteta, a slušanjem raste dečija sklonost ka muzici.

Većina novijih modela automobila već ima ugrađene dobre muzičke sisteme kao standardni deo opreme, tako da vama jedino preostaje da napravite dobar izbor muzike i omiljenih bajki, basni i drugih knjiga u audio formatu. Čak i u slučaju da vaš automobil ne poseduje odgovarajući uređaj za muziku, danas je izbor u trgovinama izuzetno bogat, a cene nikada povoljnije.

WiFi uređaj za bežični internet u autu

Ako putovanje traje više sati, a deci postane dosadno, svaki roditelj će se pre ili kasnije tokom vožnje suočiti sa pitanjima svoje dece„koliko dugo će još trajati putovanje“; „da li smo konačno stigli“; meni se opet piški, tata, molim te, jel možeš da staneš“… Kako vreme bude odmicalo, deci će biti sve više dosadno pa će ta pitanja postajati sve intenzivnija. U isto vreme, vi ćete biti sve nervozniji i sve manje skoncentrisani na vožnju. Tako se vaše putovanje može odužiti i postajati sve napornije, kako za vas, tako i za vaše mališane.

Jedan od najboljih načina kako možete da izbegnete ovakve situacije u vožnji, nesumnjivo je da obezbedite vašim mališanima pristup internetu u kolima. To će deci omogućiti da gledaju video snimke, igraju igrice ili rade bilo šta drugo na internetu što ih zabavlja. Dakle, mališanima neće biti dosadno, a vi ćete moći da se maskimalno fokusirate na vožnju.

Danas, na sreću, postoje brojni uređaji koji obezbeđuju WiFi u automobilu i koje možete nabaviti po povoljnim cenama, a jedan od najpopularnijih je Huawei CarFi, kojim vaš automobil možete pretvoriti u mobilni WiFi ruter. Ovaj uređaj se lako povezuje preko priključka za upaljač u automobilu, obezbeđuje kvalitetan 3G ili 4G signal za internet i ima mogućnost povezivanja do 10 mobilnih uređaja.

DVD plejer za automobile

Ako vaša deca vole da gledaju filmove i crtane filmove (a sigurno vole), onda je još jedna odlična ideja za vaše putovanje automobilom sa decom da im nabavite  DVD player. Ovaj uređaj će vam pomoći da bar jedan ili dva sata umirite vaše mališane i da putujete bez stresa.

Samo je važno da unapred obezbedite najbolju kolekciju DVD filmova, jer mališani će siguno želeti da puste više od jednog diska.

Ogledalo za nadzor bebe u autu (na zadnjem sedištu)

Nadgledanje vaše bebe na zadnjem sedištu auta, može izgledati kao nemoguća misija dok sedite za volanom i obično predstavlja ogoman problem tokom vožnje.  Idealno bi bilo da neka odrasla osoba koja će brinuti i paziti na bebu takođe sedi na zadnjoj klupi.  Međutim, to često nije slučaj, naročito ako imate više dece pa su zadnja sedišta u vašem porodičnom autu rezervisani isključivo za njih.

Ali, bez brige, jer postoji jedno veoma jednostavno i jeftino rešenje, a to je ogledalo za nadzor bebe u automobilu.

Rikverc kamera za bezbednu vožnju unazad

Tokom putovanja mogu se desiti razne situacije kada će vam biti neophodno da vozite u rikverc. Međutim, vožnja automobila unazad može biti jako teška ako se u vašem automobilu voze deca, jer će gužva na zadnjem sedištu ometati vaš pogled u retrovizor i kroz zadnje vetrobransko staklo. Ta nepreglednost u automobilu punom dece  može da bude jako stresna za svakog vozača.

Ovo je razlog zašto biste trebali da razmislite o kupovini rikverc kamere, koja će vam omogućiti bezbednije upravljanje automobilom onda kada ste primorani da ga vozite unazad.  Ovakve kamere poseduju i senzor koji će vam signalizirati da li uopšte možete da se krećete u rikverc i koliko, a to će vam znatno olakšati posao oko parkiranja na malom prostru.

Usisivač za automobil

Na kraju, važno je da vaše vozilo, u kome ćete provesti puno sati tokom putovanja, bude što je moguće više uredno, naročito zato što se u njemu voze deca. Sa druge strane, upravo će deca u automobilu, koliko god da budu pažljiva, napraviti najveći nered, podići prašinu, istrošiti mrvice od hrane i sl.

Zbog toga je mali ručni usisivač za automobil neizostavan deo opreme za svaki porodični auto. Ovakvi autmobilski usisivači se jednostavno napajaju preko priključka za upaljač koji postoji u automobilu, imaju snažnu usisnu moć i mogu da uz pomoć svojih dodataka očiste svako manje pristupačno mesto u automobilu.

Pročitajte i naš tekst o pravilima bezbedne vožnje sa detetom u kolima. Želimo Vam srećan put i nezaboravan provod na odmoru sa decom!

Prethodni članakSin – Anabella Tea Đogić (8. razred)
Sledeći članakRezultati literarnog konkursa “Podeli dar” (April 2019.)

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here