Početna U svetu knjiga Bajke Doktor Sveznalić – Braća Grim

Doktor Sveznalić – Braća Grim

9728
0

Bio jednom jedan siromašan seljak, po imenu Rak, pa upregao dva vola, odvezao u grad tovar drva, i prodao ih nekom doktoru za dva talira. Dok su mu isplaćivali novac, doktor je upravo sedeo za ručkom, pa seljak vide kako ovaj lepo jede i pije te ga obuze silna želja da i on postane doktor. Pa tako postaja neko vreme, a onda upita da li bi on mogao postati doktor.  – O kako da ne – reče doktor – to je čas posla. – A šta treba da činim? – upita seljak. – Prvo kupi bukvar: to ti je ona knjiga gde se napred nalazi pevac. Dugo, pretvori svoja kola i dva vola u novac, pa tim novcem kupi odela, i sve ostalo što je potrebno na doktorov zanat. Treće, poruči da ti namalaju firmu s rečima: Ja sam doktor Sveznalić, pa je prikuj iznad kućnih vrata.

Seljak učini sve kako mu ovaj reče. I, pošto je već malčice počeo da doktoriše, ali ne mnogo, jednom bogatom i uglednom plemiću ukradoše novac. Njemu tad rekoše za Sveznalića koji živi u tom i tom selu i koji mora znati kud se taj novac denuo. Gospodar onda naredi da mu se upregnu kola, pa se odveze do onoga sela i upita seljaka da li je on doktor Sveznalić. – Jeste, ja sam taj. – Onda pođi samnom da pronađem ukradeni novac, – Hoću, svakako, ali mora da pođe i Greta, moja žena. Gospodar se složi s tim, posadi ih oboje u kola pa se zajedno povezoše. Kad stigoše u plemićki dvorac, zatekoše postavljen sto, te je seljak najpre morao da ruča. – Dobro, ali mora i moja žena Greta. – reče on, pa zajedno s njom sede za sto. A kad naiđe prvi sluga noseći činiju ukusnog jela seljak gurnu laktom ženu i reče: – Greta, ovaj je prvi – misleći pritom da je taj doneo prvo jelo. Ali sluga pomisli da je on hteo reće: „Ovaj je lopov“, pa kako je odista i bio uhvati ga strah i kad izađe reče svojim drugovima: – Ovaj doktor sve zna, zlo ćemo proći. Rekao je da sam ja prvi. Drugi nikako ne htede da uđe, ali je ipak morao. Kada je ušao noseći svoju činiju, seljak gurnu laktom ženu: – Greta, ovaj je drugi. I ovaj se sluga isto tako uplašio, pa brže – bolje iziđe. Ni treći nije bolje prošao jer seljak opet reče, Greta, ovaj je treći. Četvrti je uneo jednu poklopljenu činiju i gospodar reče doktoru da sad treba da pokaže svoiju veštinu i da pogodi šta se nalazi ispod poklopca. A unutra su bili rakovi.

Seljak se zagleda u činiju, pa neznajući kako da se izvuče iz nevolje, reče: Kuku i lele, Rače jadni! Čuvši to gospodar uzviknu: – Eto, pogodio je! Znači da će pogoditi i kod koga je novac!

Sluga se pak strahovito uplaši pa stade namigivati doktoru da iziđe za časak i kad ovaj iziđe sva četvorica mu priznadoše da su oni ukrali novac. Rekoše da će ga drage volje vratiti i da će mu još dati pare pride samo ako ih ne izda,  jer bi inače mogle glave da im odu. A potom ga odvedoše onamo gde je novac bio skriven. Doktor prihvati njihov predlog pa se vrati unutra sede za sto i kaže: – Gospodaru, sad ću potražiti u svojoj knjizi gde se nalazi novac. Peti sluga se međutim, bio zavukao u peć da čuje hoće li doktor još što god znati.

Ovaj je pak sedeo s otvorenim bukvarom i listao po njemu tražeći pevca. Kako nije mogao odmah da ga nađe, on reče: – Ama ti si unutra, pa ćeš morati i izići. Tad onaj u peći pomisli da se to odnosi na njega, iskoči sav užasnut i povika: – Ovaj čovek sve zna! Doktor Sveznalić onda pokaza gospodaru gde se nalazi novac, ali mu ne reče ko ga je ukrao, pa od obe strane dobi mnogo novaca i tako postade slavan čovek.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here