Početna Konkursi Literarni konkursi Drugi literarni konkurs „Zlatni leptir “ u čast Desanke Maksimović

Drugi literarni konkurs „Zlatni leptir “ u čast Desanke Maksimović

3596
0
desanka maksimović
foto: www.dkcb.rs

Konkurs otvoren do: 20. 05. 2017. godine.

Konkurs raspisuje: Dečji kulturni centar Beograd.

Dečji kulturni centar Beograd poziva literarne sekcije i đake osnovnih škola  da učestvuju na drugom literarnom konkursu „Zlatni leptir“ kojim se obeležava rođendan naše velike pesnikinje Desanke Maksimović.

Tema ovogodišnjeg literarnog konkursa je: „Priroda je moj svet“

Predsednik žirija je naš poznati književnik Slobodan Stanišić.

Pesme možete  poslati najkasnije do 20. 05. 2017. godine. Pesme slati na mejl: vesna@dkcb.rs.

Dodela nagrada održaće se u ponedelјak u Dečjem kulturnom centaru Beograd, 29.maja u 13.00 u Maloj sali DKCB-a, Takovska 8.

Svaka pesma treba da bude poslata kao jedan atačment koji  mora da sadrži: ime deteta, adresu  škole koju pohadja, mejl adresu na koji ćemo poslati rezultate, kao i kontakt telefon mentora.

Reč, dve o Desanki Maksimović

Desanka Maksimović (1898-1993) je jedna od naših najpoznatijih pesnikinja. Posebno je omiljena kao pisac za decu, kojoj je posvetila veliki deo svog plodnog književnog stvaralaštva. Pisala je i pesme i priče i bajke.

Pripovetke velike književnice odišu toplinom doma i srećom detinjstva. Pripovedala je i pevala o deci, bakama, medama, leptirima, mravima, pčelama, ribama, vilama i vilenjacima, patuljcima i ukletim pticama.

Rođena je u selu Rebravica gde je njen otac radio kao učitelj. Ali, još dok je bila beba, preneli su je u Brankovinu, u malom selu u valjevskom kraju. U Brankovini je provela detinjstvo, a u Valjevu je završila gimnaziju.

Studirala je na odeljenju za svetsku književnost, opštu istoriju i istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here