Početna Vesti Obaveštenja Dva Dositejeva pera 2019. Kreativnom centru!

Dva Dositejeva pera 2019. Kreativnom centru!

956
0

Na ovogodišnjem konkursu za Nagradu dečje kritike dve knjige u izdanju Kreativnog centra osvojile su prvu nagradu Dositejevo pero 2019

Zbirka pesama NA KRILIMA RADOSTI Simeona Marinkovića osvojila je prvu nagradu i postala dobitnik Dositejevog pera 2019. u kategoriji knjiga za mlađi uzrast

Knjiga O DUGMETU I SREĆI Jasminke Petrović osvojila je prvu nagradu i postala dobitnik Dositejevog pera 2019. u kategoriji knjiga za stariji uzrast uzrast

Konkurs za Nagradu dečje kritike Dositejevo pero ustanovili su 1997. godine Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Biblioteka Dositej Obradović i Organizacija Prijatelji dece opštine Voždovac prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima deteta.
Ove godine prispelo je 37 naslova iz produkcije za 2018. godinu, 15 naslova za mlađi uzrast (7–11 godina) i 22 naslova za stariji uzrast (11–15 godina). U dečjem žiriju bilo je 210 učenika iz 14 beogradskih osnovnih škola.

Zoja Zlatković, član dečjeg žirija OŠ Janko Veselinović, Voždovac, rekla je da joj se knjiga Na krilima radosti dopala „zato što je lepo ilustrovana i zato što ima mnogo lepih reči i pesmica. Ova knjiga je mnogo interesantna i predlažem je svima. Vidi se da se pesnik mnogo potrudio“.

„Knjiga Jasminke Petrović O dugmetu i sreći podstakla me je na razmišljanje o razlikama između ljudi i o tome kako ih treba poštovati. Naučila je i mene i mnoge druge da i bez izgleda princa i princeze možeš biti lep“, rekla je Anastasija Vlahović, član dečjeg žirija OŠ Danilo Kiš, Voždovac.

Nagrade su dodeljene 7. oktobra 2019. godine, u 12 h, u Odeljenju umetnosti Biblioteke grada Beograda (Knez Mihailova 56).

Na krilima radosti je zbirka pesama u ediciji za mlađe osnovce Razvigor. Ova zbirka stihovanih, stvarno doživljenih pričica govori o onome što raduje decu. To su događaji u kojima deca istražuju, stvaraju ili savlađuju neke prepreke. Uzbuđenja koja tada osete u velikoj meri pokreću njihov razvoj i daju im krila za životni let.

Autor ove zbirke je Simeon Marinković, a knjigu je ilustrovala Evelina Daneva Rajninger.

U knjizi O dugmetu i sreći jedinstvenim i prepoznatljivim stilom, mešavinom topline i duhovitosti, ali ujedno i bespoštedno iskreno, Jasminka Petrović nam priča priču o tome kako jedan dečak, koji upravo ulazi u pubertet, posmatra svet i sebe u tom svetu. Otkriva nam kako vidi svoju porodicu, školu, drugu decu, koje su mu želje i snovi i koliko pati za iskrenim prijateljstvom. Kod ovog dečaka je posebno to što je čitav taj „običan“ svet detinjstva predstavljen iz perspektive osobe koja boluje od cerebralne paralize.

Autorka posebno insistira na tome da je pred nama pre svega Jovan, dečak s velikim srcem, sa svim svojim željama i snovima, strahovima, radostima i ljubavima, a tek potom osoba sa invaliditetom. Optimizam i vedrina duha u priči ukrštaju se s velikim preprekama i na kraju ih pobeđuju Jovanovom spoznajom da živi srećnim životom i da je taj život jedan i jedinstven – njegov.

Prethodni članakNagradni konkurs Festivala nauke 2019
Sledeći članakMajka lisica – Anabella Tea Đogić (8. razred)

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here