Početna Vesti Obaveštenja Dva Dositejeva pera Kreativnom centru!

Dva Dositejeva pera Kreativnom centru!

1343
0

Na ovogodišnjem konkursu za Nagradu dečje kritike dve knjige u izdanju Kreativnog centra osvojile su nagradu Dositejevo pero za 2017. godinu

Knjiga PRVO LETOVANJE JEDNOG MAČKA Vesne Vidojević Gajović osvojila je drugu nagradu i postala dobitnik Dositejevog pera za 2017. godinu u kategoriji knjiga za mlađi uzrast

Roman ČUDESNO PUTOVANJE Zlatka Vasića osvojio je treću nagradu i postao dobitnik Dositejevog pera za 2017. godinu u kategoriji knjiga za mlađi uzrast

Konkurs za Nagradu dečje kritike Dositejevo pero ustanovili su 1997. godine Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Biblioteka Dositej Obradović i Organizacija Prijatelji dece opštine Voždovac prema Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima deteta.

Ove godine prispelo je 49 naslova iz produkcije za 2017. godinu, 23 naslova za mlađi uzrast (7–11 godina) i 26 naslova za stariji uzrast (11–15 godina). U dečjem žiriju bilo je 228 učenika iz šesnaest beogradskih osnovnih škola.

Nagrada će biti dodeljena 6. oktobra 2018. godine, u 12 h, u Odeljenju umetnosti Biblioteke grada Beograda (Knez Mihailova 56).

Prvo letovanje jednog mačka

Knjiga Prvo letovanje jednog mačka Vesne Vidojević-Gajović sa ilustracijama Jelene Vasiljević namenjena je najmlađim čitaocima i govori o avanturama jednog razmaženog kućnog ljubimca Mićka koji prvi put odlazi sa svojom porodicom na letovanje. Kao i svaka druga mačka, on ne voli da putuje i prilično nevoljno napušta svoj dom, ali će mu taj put doneti mnogo uzbuđenja i iznenađenja, što će na kraju prerasti u nezaboravne uspomene.

Vesna Vidojević Gajović već dugo piše za najmlađu čitalačku publiku, a njena veština ogleda se u lakoći pripovedanja i posebnoj toplini s kojom govori o svojim likovima. Pričajući priču iz vizure kućnog ljubimca, ona nas zabavlja izmeštenim pogledom jedne mačke na svet ljudi. Pored brojnih mačjih i dečjih nestašluka, ona nam priča i o životu jedne porodice, diskretno se dotičući teme dečje usamljenosti.

Vesna Vidojević-Gajović  provela je najlepše dane detinjstva u svom prostranom zelenom dvorištu u Obrenovcu. Osnovnu školu, gimnaziju i Filološki fakultet završila je u Beogradu. Često se vraća detinjstvu, koje pretače u priče, romane i drame. Za svoj rad dobila je mnoge vredne nagrade (Neven, Dositejevo pero, nagradu Zmajevih dečjih igara Rade Obrenović i druge). Od 1983. godine radila je kao urednik u Redakciji školskog i dečjeg programa Radio-televizije Srbije. Imala je sreću da piše za decu i da stvara televizijske emisije za decu. Tako je pisac pomalo uticao na urednika, a urednik na pisca.

Čudesno putovanje

Ispričaj mi, molim te, onda jednu priču koja se ne zove bajka, već nešto što se zaista dogodilo.

Ovom scenom i čuvenom molbom koja je poznata većini roditelja počinje Čudesno putovanje – roman za decu kojim nam se prvi put predstavlja

pisac Zlatko Vasić, uz pratnju podjednako čudesne olovke ilustratorke Marine Veselinović. U pokušaju da sinu pred spavanje ispriča priču koja se zaista dogodila, ovaj tata, koji je uz to i pisac, povešće svoje male čitaoce na pravo uzbudljivo putovanje. Kao i u svim velikim i slavnim romanima koje volimo, i ovde se govori o jednom hrabrom junaku koji kreće u avanturu upoznavanja sveta.

Zlatko Vasić je zaposlen u Kulturnom centru Apatin na mestu urednika književnog programa. Piše poeziju i prozu, a radove je objavio u više od trideset književnih časopisa, novina, zbornika i biltena. Objavio je dve zbirke pesama i roman za odrasle i dobio brojne književne nagrade i priznanja, među kojima su najznačajnije prva nagrada na 30. Festivalu jugoslovenske poezije mladih u Vrbasu, prva nagrada na Festivalu poezije mladih Vukovi lastari, kao i prva nagrada na konkursu za kratku priču emisije Dobro jutro, deco Radio Beograda 1.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here