Početna Vesti Obaveštenja Dve nagrade „Neven“ dodeljene izdanjima Kreativnog centra

Dve nagrade „Neven“ dodeljene izdanjima Kreativnog centra

1537
0

Organizacija Prijatelji dece Srbije dodelila je 4. oktobra 2018. dve nagrade Neven za 2017. godinu izdanjima Kreativnog centra:

ZLATKU VASIĆU za knjigu ČUDESNO PUTOVANJE kao najboljem delu iz oblasti beletristike

TATJANI MIHAJILOV-KRSTEV za knjigu 50 EKSPERIMENATA IZ ŽIVOG SVETA kao najboljem delu iz oblasti popularne nauke

Na ovogodišnji konkurs stiglo je 49 naslova namenjenih deci iz 12 izdavačkih kuća.

Za skoro 30 godina postojanja Kreativni centar je osvojio čak 25 Nevena!

O nagradi iz oblasti beletristike odlučivao je žiri u sastavu: Milovan Danojlić, Gordana Glavinić i Ivana Mijić Nemet. Prenosimo deo obrazloženja žirija: „Čudesno putovanje je suštinski poetična knjiga o putovanju nesvakidašnjeg putnika kroz četiri godišnja doba i na četiri strane sveta. Vasićev Putić „sa vojvođanskog salaša” putuje u sebi, kroz svet, koliko u mislima, toliko i u stvarnom zemnom prostoru, pogleda uprtog prema zvezdama i prožet snažnim metafizičkim osećanjem jedinstva subjekta i sveta. Njegov roman prvenac delo je razdragano, veselo, maštovito i lirski sugestivno, a bitna pretpostavka njegove lirske prirode je i izvesna simbolika celog romana − iako pričanje o doživljajima glavnog junaka autor ne oblikuje sa tendencijom alegorijskog štiva, ono nosi u sebi važne životne istine i primer je kako se mašta koristi za poniranje u ono što oko sebe gledamo, kako pomoću nje istinitije živimo i bolje mislimo.“

O nagradi iz oblasti popularne nauke odlučivao je žiri u sastavu: Ljubica Urošević, Milovan Danojlić, Gordana Glavinić i Ivana Mijić Nemet. U obrazloženju, između ostalog, piše: „Iako univerzitetski predavač, autorka, očigledno vrstan komunikator nauke, uspeva da pronađe “put kojim se lakše ide” do naučnih saznanja i čitaoce sigurno i s radošću povede njime. Svojim prethodnim knjigama 50 eksperimenata iz mikrosveta i 50 eksperimenata iz hemije pridružuje i treću koja pokazuje da učenje može biti odlična zabava! Namenjena uzrastu od 9-12 godina, knjiga je poziv detetu da se otisne u istraživanje živog sveta, uživi u ulogu pravog istraživača i zabavnim i bezbednim eksperimentima samo izvede dokaze o zadivljujućim prirodnim procesima. Sam izbor eksperimenata i duhovit motivišući tekst, praćen primerenim ilustracijama Nemanje Ristića, drže pažnju od prvog do poslednjeg ogleda. Protkani elementima igre i oslonjeni na pojave iz svakodnevnog života, sugerišu radost otkrića, a objašnjenja su upečatljiva i jednostavna, bez formula i definicija.”

Tradicionalna nagrada Neven, najstarija i najznačajnija nagrada u oblasti kulture za decu, ustanovljena je 1955. godine. Podstiče stvaralaštvo za decu, afirmiše autore i najuspešnija ostvarenja za mlade. Dodeljuje je organizacija Prijatelji dece Srbije u tri kategorije: beletristika, ilustracija knjige ili slikovnice i popularna nauka. Nagradu čine povelja čiji je autor Dušan Petričić i novčani iznos. Dodeljuje se svake godine za izdanja štampana u prethodnoj godini.

Dodelu ovogodišnje književne nagrade Neven podržali su Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Producentska kuća NIRA.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here