Početna Porodica Tatin i mamin kutak Efikasni saveti za vlagu u zidovima – neka vaš dom bude zdravo...

Efikasni saveti za vlagu u zidovima – neka vaš dom bude zdravo mesto za život

321
0
žena kreči - vlaga u zidovima

Vlaga u zidovima je ozbiljan problem za svaki stan ili kuću gde se pojavi. Kao posledica povećane vlažnosti javlja se buđ. Iako nam buđ u domu zasmeta prvo sa estetske strane, ova pojava može da ostavi ozbiljne posledice po naše zdravlje. Buđ i vlaga izazivaju respiratorne i probleme sa disanjem. Koji su načini borbe sa vlagom, kako da sprečimo nastajanje buđi i koja su najefikasnija sredstva protiv vlage, otkrijte u nastavku.

Zašto i gde se javlja vlaga u zidovima?

Vlaga se najčešće javlja kao posledica loše gradnje samog objekta. Prilikom gradnje objekta obavezno se mora uraditi hidroizolacija, a po potrebi i drenaža oko kuće kako bi se vlaga i voda sprovele van površine namenjenu za kuću. Kondenzacija i vlaga nastaju zbog loše izolacije prostorija ili loše ventilacije.

Vlaga i kondenz se tako skupljaju na zidovima gde je veća koncentracija vode i isparenja obično u kupatilu, kuhinji, podrumskim prostorijama slabo provetrenim i mračnim prostorijama. Međutim često se vlaga javlja i u spavaćim i dnevnim sobama koje nisu dobro hidroizolovane i koje se zimi greju. 

Uzrok pojave vlage i buđi može da bude i kvar. Najčešće je to pucanje cevi za vodu, kanalizacione cevi, oluka i slično.

Kada je reč o periodima kada se pojavljuju, vlaga i buđ se javljaju najčešće u jesenjim i zimskim mesecima. Na to utiču povećana vlažnost ali i i razlika između unutrašnje i spoljašnje temperature. Naime, nakon toplih i hladnih vremenskih promena na zidovima koji nisu dobro izolovani pojavljuje se prvo kondenz.

Kada je reč o pozicijama na zidovima, vlaga se u najvećem broju slučajeva javlja u ćoškovima zidova, kao i oko vrata ili prozora. Ponekad se može pojaviti iza delova nameštaja, zbog slabije ventilacije tog zida.

Treba napomenuti i da kapilarna vlaga ima tendenciju da se kondenzuje na najhladnijem zidu, a uglavnom je to severni zid.

Koja su najbolja rešenja protiv vlage?

Pre nego što pređemo vidimo koja su to rešenja za buđ i koje je najefikasnije sredstvo protiv vlage u zidovima, želimo da vam skrenemo pažnju na sledeće. Naime, ukoliko ste sigurni da vaša kuća ima hidroizolaciju između betonskog temelja i zidanog dela kuće, a ipak uočavate vlagu ili buđ, onda najverovatnije imate problema sa kondenzom. Kondenz se javlja kao posledica termo mosta između grejanog dela i negrejanog dela objekta. Kako se rešava ovaj problem saznaćete u nastavku

Sanacija postojećih posledica

Kada se usled vlage već pojavila buđ, odnosno plesni, potrebno ju je ukloniti, pre bilo kakvih daljih koraka. U ovome će vam pomoći ALGICID PLUS, sredstvo namenjeno isključivo za uništavanje plesni. 

Upotreba ovog preparata je vrlo jednostavna, nanosi se na zaražene površine utrljavanjem pamučnom krpom dok ne zapeni. Nakon toga se ostavlja na zidu da stoji 8 sati.

Kada je proteklo 8 sati, potrebno je površinu obrisati mokrom krpom kako bi se uklonili uginuli mikroorganizmi. U slučaju da je površina jako zaražena, postupak možete ponoviti još jednom, ali u tom slučaju prilikom drugog nanosa ne uklanjate Algicid Plus, već ga ostavljate na zidu. 

Trajno rešavanje problema i prevencija

Kada ste eliminisali plesni, potrebno je da preduzmete određene korake, kako se ona više ne bi pojavljivala. Za ovo će vam biti potrebni posebni glet masa i boje za zidove.

Pre nego što pređete na sam proces, savetujemo vam da detaljno pregledate površinu zida. Sve slabo vezane delove, a delove koji se osipaju i odvajaju je potrebno odstraniti dok se ne dođe do zdravog dela zida. Podloga na koju se ugrađuju završni materijali mora biti suva, čvrsta i čista.

Kada ste to obavili, onda će vam biti potreban JuBOLIN THERMO. Ovo je gotova glet masa za premošćavanje toplotnih mostova. Sadrži sitne šuplje kuglice  zbog kojih se po celoj debljini osušenog sloja stvara termička barijera, koja proizvodi osjećaj toplije i ugodnije površine u odnosu na ostale površine. 

Materijal se nanosi ručno nerđajućom čeličnom gletericom u dva sloja. Ukupna debljina sloja ne treba da bude veća od 3 mm. Nakon ovog procesa, glet masa se ostavlja na sušenje koje traje 12h, nakon čega sledi nanošenje boje, što je ujedno i poslednji korak. 

Boje koje se koriste su JUPOL THERMO boje. Radi se o bojama za premošćavanje toplotnih mostova. Ova boja se nanosi kao i regularna boja, četkom, valjkom ili špricanjem u tri sloja. U slučaju da se boja nanosi na površinu koja je prethodno obrađena JUBOLIN THERMO glet masom, potrebno je preći samo u dva sloja. Sušenje ove boje traje od 4 do 6 sati.

Dodatna prednost ovih boja je i to što su otporne na mokro brisanje, pa se fleke koje kasnije eventualno nastanu, mogu uklanjati uz pomoć vlažne krpe. 

Ovim ste stigli do kraja i završili vaš proces uklanjanja buđi i vlage, ali i preduzeli sve što je potrebno da ne dođe do ponovne pojave istih problema.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here