Početna U svetu knjiga Basne Ezopove basne 3# – Gavran i njegovi ptići

Ezopove basne 3# – Gavran i njegovi ptići

2394
0
gavran

Na  jednom   ostrvu  nasred  mora  sagradio  je  gavran  sebi gnezdo.  Ostrvo  je  bilo  maleno  i  kad  su  mu  se  izlegli  ptići, ponestalo je hrane za njega i njegovu decu. Gavran odluči da se vrati s ostrva na kopno. Najpre je uzeo u klјun jedno  ptiče i poleteo s njim preko mora. Put je  bio dalek i gavran je  bio sve umorniji i sve slabije mahao krilima.

– Sad sam jak, a moje ptiče slabo. – razmišlјao je gavran preneću ga preko mora, a kad ono poodraste i ojača, ja ću biti slab.

Hoće li se tada  setiti mojih  napora kad sam ga prenosio preko mora i da li će i ono mene prenositi? – stoga stari gavran upita sina: – Kad  mene  izda  snaga  u  starosti,  a ti  budeš  odrastao  i snažan, hoćeš li me negovati i ovako nositi kad ustreba?  Reci mi istinu!

Plašeći se da ga stari gavran ne baci u more, ptić bez razmišlјanja odgovori: – Hoću, oče!

Stari gavran je leteo dalјe i sve više sustajao, razmišlјajući pri tome: – Moj sin nije rekao istinu! – te otvori klјun i ispusti mladunče.

Ptić pade u vodu kao kamen i uskoro se izgubi u talasima.Gavran se vrati na ostrvo. Kada se oporavio i ojačao, uzeo je drugog sina i poleteo s njim preko mora. Došavši  na sred mora, opet se umorio tako da je jedva mahao krilima. Tada upita i drugog sina hoće li ga starog prenositi.Sin bez razmišlјanja odgovori : – Hoću, oče! – jer se bojao da ga stari ne baci u more.

Otac nije poverovao ni ovom sinu i kad mu je ponestalo snage, on otvori klјun, pa i drugo ptiče pade u more. Kad se stari gavran vratio na ostrvo, u gnezdu je ležalo još samo jedno ptiče. Stari gavran uze poslednjeg sina i polete s njim preko mora. Daleko od ostrva, a još dalјe od kopna, gavran oseti toliki umor da je jedva pokretao krila.- Sine, – upita on – hoćeš li me hraniti i negovati kad ostarim?

– Ne, oče, neću! – odgovori ptić.

– Zašto? – upita gavran.

-Kad ti ostariš, a ja odrastem, saviću svoje gnezdo i imati decu, pa ću njih hraniti i negovati.

Gavran se zamisli, pa zaklјuči: – Ovaj govori istinu. On će saviti svoje gnezdo i podizati svoju decu. Zato ću uložiti sve snage i preneti ga preko mora!

Stari gavran nije pustio u talase poslednjeg sina, već je iz sve snage zmahao krilima i preneo ga na kopno da svije sebi gnezdo i stvori podmladak.

Prethodni članakŠta sve o lepom ponašanju možemo naučiti od životinja
Sledeći članakNajbolje igračke za bebe, i decu do treće godine

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here