Početna U svetu knjiga Basne Ezopove basne 6# – Zašto se mrze pas i mačka

Ezopove basne 6# – Zašto se mrze pas i mačka

720
0

Jedan čovek i njegova žena imali su zlatan prsten. Bio je to prsten koji donosi sreću. Svako ko ga ima mogao je zadovolјno i mirno da živi. Ali oni to nisu znali, pa su prodali prsten za nešto malo para.

Tek što prsten iziđe iz kuće, a oni počeše da siromaše i naposletku nisu imali šta da jedu.

U kući su držali psa i mačku. Zajedno sa svojim gospodarima morali su gladovati i pas i mačka. Posavetovaše se zato pas i mačka kako da svojim gospodarima pomognnu da im se vrati stara sreća. najzad se setio pas:

– Moramo naći onaj prsten. – kazao je mački.
– Prsten dobro čuvaju. – odgovorila je mačka.
– Gde ga čuvaju? – pitao je pas.
– Čuvaju ga u jednom kovčegu, zaklјučanom sa sedam brava.

– Uhvati jednog miša – kazao je pas – neka miš pregrize kovčeg i neka izvuče prsten. Kaži mišu da ćeš ga pojesti, ako to ne uradi. Daće se odmah na posao.

Svide se ovaj savet mački pa se osvrnu levo-desno i uhvati miša.

S mišem u zubima krenula je kući u kojoj je stajao kovčeg, a za njom je trčao pas. Stigoše tako do jedne velike reke. Pošto mačka ne ume da pliva, uze je pas na leđa, te tako zajedno pređoše reku.

Mačka je odnela miša do kuće u kojoj je stajao kovčeg. Miš progrize rupu na kovčegu i izvadi prsten. Mačka je tada pustila miša da ide kud mu je drago, a prsten je uzela u usta i stigla do reke gde ju je čekao pas i s njom opet preplivao na drugu obalu. Krenuše zajedno kući da svome gospodaru i njegovoj ženi odnesu prsten koji im donosi sreću.

Pas je mogao da trči samo po zemlji. Kad bi se neka kuća našla na putu morao je da je obilazi, a mačka bi se hitro popela na krov i strčala s njega te tako išla kraćim putem, pa je prva stigla i donela prsten.

Onda gospodar reče svojoj ženi: – Vidiš, mačka je, ipak, dobra životinja. Vratila nam je prsten sreće. Davaćemo joj uvek da jede sve što je najbolјe i negovati je kao da je naše rođeno dete.

Kad je pas stigao kući. Umoran i prašnjav, gospodari su ga istukli i izgrdili što nije pomogao mački da donese prsten. A mačka je sedela kraj ognjišta, prela i ćutala.

Nalјutio se zato pas na mačku što ga je prevarila, pa čim je video kako se pravi nevešta, jurnuo je  za njom i hteo da je zubima dokopa.

I od toga dana mrze se pas i mačka.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here