Početna U svetu knjiga Dečije priče Februarska šubara – Ranko Pavlović

Februarska šubara – Ranko Pavlović

8446
0
februarska fubara

Donosimo vam još jednu priču sa predivnim zimskim opisima. Priču „Februarska šubara“ napisao je Ranko Pavlović. Nadamo se da ćete uživati!

Februarska šubara

„Tamna noć cijeli grad obojila je u bijelo. Bijele se ulice, krovovi kuća, krošnje stabala u drvoredima, staze i klupe u parkovima, automobili na parkiralištima i tranvaji koji tandrču po šinama skrivenim u bjelini.“

Jučerašnji dan utopio se u mračnu noć, a onda, kada je fijuk ledenog vjetra utihnuo i cijeli grad utonuo u san, počeo je da pada snijeg. Čim je jutro potisnulo tamu prema riječnoj kotlini, sve je zablistalo bjelinom, kao da je neko tokom noći oprao sve čaršave u gradu i prostro ih da se suše.

Bijelo, bijelo, bijelo… Bjelina u talasima nadire u naše oči…“

Miloš se namršti i odgurnu raskrivljenu svesku  od sebe…
– Februar u bijelom! – promrsi ljutito. – Kako je samo učiteljici palo na pamet da nam zada takvu temu za pismeni zadatak?! Svi će pisati o snijegu koji je prekrio poljane, brda, ulice i krovove. Kako onda da se moj sastav razlikuje od ostalih?

Ustade i priđe prozoru. Ugleda Milicu koja je upravo krenula prema obližnjoj prodavnici. Išla je ispod krošnje kestena. Baš tog trenutka na granu iznad njene glave sleti golub – i …
– O, pa to je divno! – uskliknu i potrča prema stolu. Uze olovku i prevrnu list u svesci.

„Bjelinu snijega koji je tokom noći prekrio cijeli grad, odjednom je nagrizla, Miličina crna kosa kad je izašla iz kuće i krenula prema prodavnici. Gledala je na sve strane i divila se čarobnom februaru koji je bjelinom snježnog pokrivača prekrio crne krovove, izlokane ulice i prljave trotoare.

Onda je na granu kestena ispod koga je prolazila sletio golub i odjednom sam sa prozora ugledao predivnu sliku. Samo nekoliko pramenčića Miličine kose izvirivalo je ispod bijele februarske šubare koja je pala na njenu glavu s kestenove grane s koje je golub pobjegao čim se zanjihala.

Moram reći Milici da joj lijepo pristaje bijela šubara.“

– Odlično, Miloše! – rekla je učiteljica kad je pročitala njegov domaći zadatak. – Tvoj sastav se razlikuje od ostalih i zato si jedini u razredu dobio peticu.

Jedva uočljiv smiješak ozari njegovo lice.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here