Filtrirana voda za decu i bebe: Koji su benefiti?

  398
  0

  Svim roditeljima je zdravlje dece, naravno, na prvom mestu. Međutim, ono što mnogi zanemaruju kada je u pitanju zdravlje jeste i kvalitet vode koju deca piju. Najveći broj roditelja svoju pažnju usmerava na ishranu. Pored hrane koja je naravno veoma važna i voda koju vaša deca unose može imati uticaja na njihovo zdravlje.

  Zato ćemo u ovom tekstu videti koji su benefiti korišćenja filtrirane vode za piće, pripremanje hrane i kupanje beba i dece, a takođe koje su i neke negativne stvari.

  Zdravstveni benefiti konzumiranja prečišćene vode:

  Uklonjena su zagađenja

  Česmovača može sadržati različita zagađenja kao što su hlor, teški metali, pesticidi i mikroorganizmi. Filtriranjem vode se ovi kontaminati eliminišu i smanjuje se rizik od razvoja gastrointestinalnih problema kod dece, slabljenja imunog sistema i drugih komplikacija. Voda za bebe mora biti maksimalnog kvaliteta kako bi se organizam pravilno razvijao u periodu kada bebe osim mleka počinju da konzumiraju i vodu.

  Poboljšano varenje

  S obzirom da je filtrirana voda čista, lakše se vari i smanjuje rizik od zatvora, poboljšava probavu i smanjuje grčeve koji se česti kod beba.

  Optimalna hidratacija

  Za pravilan rast i razvoj dece je veoma važna pravilna hidratacija. Prečišćena voda je idealna za hidrataciju s obzirom da nema štetnih materija koje bi opteretile bubrege, koji u ranom periodu života ne mogu adekvatno da filtriraju sve toksine koji se nalaze u vodi i hrani.

  Benefiti pripreme hrane sa filtriranom vodom

  Poboljšan ukus i kvalitet hrane

  Kuvanje sa filtriranom vodom utiče pozitivno na ukus i kvalitet hrane. S obzirom da je voda oslobođenja zagađenja, svi sastojci koji se koriste u pripremi hrane dolaze u potpunosti do izražaja.

  Čuva hranljive materije

  Kamenac koji je čest u vodi, utiče na kvalitet i izgled pripremljene hrane. Filtriranjem vode se uklanja kamenac, odnosno joni magnezijuma i kalcijuma, i hrana se priprema sa omekšanom vodom.

  Smanjen unos neželjenih materija

  Hemijske materije i teški metali čija se koncentracija može povećati kuvanjem se filtriranjem eliminišu i na taj način se smanjuje rizik po vaše dete koje konzumira obroke pripremljene sa takvom vodom.

  Smanjenje korišćenja plastične ambalaže

  Flaširana voda koja se masivno koristi ima mnogo nedostataka koje mogu uticati na zdravlje, kako dece, tako i odraslih. Najveća opasnost je da ta voda stoji dugo u plastičnim flašama izložena promenama temperature, pri čemu dolazi do otpuštanja supstance bisphenol A iz plastike, koja utiče na hormonalne promene kod dece i odraslih. Takođe, nagomilavanje plastične ambalaže je i veliki ekološki problem.

  Ušteda na duže staze

  Ukoliko nemate filter za vodu i kupujete flaširanu vodu, to može biti veliki trošak na mesečnom nivou i to samo za konzumiranje vode, ne i za pripremu hrane ili kupanje.

  Benefiti kupanja dece i beba filtriranom vodom

  Meka koža i kosa

  Voda iz vodovoda sadrži hlor koji skida ulje sa kože i kose i dovodi do isušivanja i iritacije. Kupanje sa filtriranom vodom poboljšava hidrataciju kože i kose čineći ih mekšom i zdravijom.

  Smanjenje respiratornih tegoba

  Hlor koji se nalazi u vodi isparava tokom kupanja što dovodi do udisanja hlornih para koje mogu pogoršati simptome astme i alergija, kao i kašlja.

  Pogodna za oseljivu kožu

  Bebe i deca imaju osetljivu kožu i često pate od određenih stanja kao što je ekcem. Filtrirana i omekšana voda smiruje osteljivu kožu i povoljno utiče na simptome ekcema.

  Koje su neke negativne stvari kada su u pitanju filteri za vodu?

  Cena filtera za vodu

  Iako predstavlja uštedu na duge staze, ulaganje u neki od sistema za filtriranje vode zahteva određenu količinu sredstava jednokratno. Međutim, kada se uzmu u obzir svi benefiti ovo je definitvno ulaganje koje se isplati.

  Održavanje filtera

  Kako bi filteri za vodu vršili svoju funkciju moraju pravilno da se održavaju. Najveći broj filterskih uložaka se menja redovno na 6 meseci, jer se oni prljaju u svakodnevno radu.

  Koji su najbolji filteri za vodu?

  Najefikasniji filteri za vodu koji omogućavaju maksimalano prečišćavanje su oni koji rade na principu aktivnog uglja, reverzne osmoze i nanofiltracije.

  Aktivni ugalj prečišćava vodu po principu adsorpcije, odnosno vezuje zagađenja iz vode na svojoj površini

  Filteri sa aktivnim ugljem su jedni od najzdravijih načina prečišćavanja vode jer uklanjaju kontaminate iz vode, a zadržavaju minerale neophodne za otpimalni kvalitet vode za piće.

  Kod reverzne osmoze, voda se propušta kroz membranu koja sadrži veoma male pore.

  Voda se propušta kroz membrane pod velikim pritiskom.

  Kad se voda pod pritiskom susretne s membranom, prolaze samo molekuli vode, a sve nečistoće se preusmeravaju u odvod vode, pa u kanalizaciju.

  Ovako prečišćena voda se se često koristi I u medicinske svrhe.

  Tehnologija nano filtracije je tehnologija kojom se uklanjaju najsitnije čestice veličine i do 1 nanometra.

  Za upoređivanje, baterije su veličine od 100 do 20.000 nanometara, dok je COVID virus veličine oko 12 nanometara.

  Omekšavanje vode za piće je uklanjanje kamenca kako bi voda koja se koristi za kupanje i upotrebu u domaćinstvu bila optimalnog kvaliteta.

  Zaključak:

  Filtrirana voda ima mnogobrojne koristi kada je u pitanju zdravlje i pravilan razvoj novorođenčadi, beba i dece.

  Od poboljšanja varenja, smanjenja bola u stomaku do zdravije kože i kose, benefiti upotrebe prečišćene vode su brojni.

  OSTAVITE ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here