Početna Zabava Radoznalac Flamingo – čudesna žar prica

Flamingo – čudesna žar prica

3785
0
foto: pixabay.com

Verovatno ste čitajući ruske bajke naišli i na one u kojima se pominju žar ptice. Možda ste i pomislili da su žar ptice bića iz mašte poput vila, vilenjaka ili nekih čarobnih i nestvarnih bića. Međutim, istina je da žar – ptica zaista postoji i da živi ne samo u Africi, već i u nekim krajevima Evrope.

Plamenac, crvena čaplјa ili flamingo poznat je po svome ružičastom perju, tako da su ga neki stari narodi nazivali još i „purpurna krila“ ili vatrena krila.

Naziv flamingo potiče od španske reči flamengo što znači plamen.

Ova prekrasna ptica ima duge i tanke noge, divne, jake ružičaste boje. Nјeno perje je nežno, svetloružičasto, a velika krila su vatreno crvena. Vrat je dugačak, savitlјiv, lјupko povijen prema dole, dok je klјun istovremeno i ukras, pošto je izuzetno lep, obojen u crveno i crno, i koristan jer je u njemu neka vrsta cedilјke koja filtrira vodu i zadržava u ustima manje ribice.

Dok se hrani, flamingo mora da okrene svoju glavu naopačke, kako bi iz vode filtrirali hranu,  u ovom naizgled nezgodnom položaju provode i po nekoliko sati dnevno.

Kad leti, flamingo ispruži vrat,istegne noge i ubrzano, ritmički maše krilima. Ove ptice se kreću u jatima, pa nam je pravo uživanje da ih gledamo,onako ružičaste i lepe na nebu.

Flamingo obično živi u trščacima,  na obalama  plitkih bara, između vodenih bilјaka i trava. U svojoj sredini, veoma se graciozno  kreće  i pri svakom  koraku savija glavu i umače klјun u vodu, da bi uhvatio ribicu ili izvukao sa dna pužića ili raka.

Karakteristično za ove zanimljive ptice je da veoma dobro podnose vrlo ekstremne uslove sredine u kojoj može da preživi mali broj drugih vrsta. Tako ih je  moguće naći i na vrlo slanim, ali i na alkalnim jezerima. Osim toga, dobro podnose i velike temperaturne razlike.

Mladunce hrane želudačnim sokom, slično kao i golubovi. I mužjaci i ženke, mogu da proizvedu supstancu bogatu mastima i proteinima, sličnu mleku sisara kojim hrane svoj mladunce pošto se izlegu.

Gledajući ih ovako velike, elegantne i lepe, obučene u prekrasno ružičasto perje koje se ogleda u bistroj plavičastoj i zelenkastoj vodi, moramo da se zahvalimo Bogu na lepom i čudesnom svetu koji je stvorio i u kome i mi živimo.

Čega se to plaši flamingo

„Pogodi čega se najviše plaši flamingo?“ „Možda oluje, kiše ili jakog vetra? Možda škorpiona, paukova ili miševa? Dugih putovanja? Nepoznatih životinja?“

„Ništa od toga, flamingo se najviše plaši aviona.“ „Zašto aviona? Zar se plaši da bi ga avion mogao pogaziti?“ „Ma ne! Ptica se jednostavno boji zvuka motora. Čim začuje njegovo glasno brujanje, flaminga zahvati panika, pa počne da beži glavom bez obzira, ni sam ne znajući kuda“.

Čak i ženka koja leži na jajetu ili čuva mladog ptića, čim začuje grmlјavinu motora, napušta mališana i pokušava da utekne na sigurno. Za tili čas ostavlјa gnezdo, tu gomilicu blata u obliku kupole, koju je sagradila nedaleko od močvarne vode, sa vrhom u kome je udublјenje za njeno lepo belo jaje.

Znajući koliko se ženke predano brinu za svoje mlade,možete da zamislite koliko se flamingo plaši brujanja avionskog motora, kad u silnoj panici ostavlјa svoje rođeno dete.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here