Početna Vesti Obaveštenja GOSPODIN OLIVER – novo izdanje „Kreativnog centra“

GOSPODIN OLIVER – novo izdanje „Kreativnog centra“

1270
0
Gospodin Oliver

U izdanju Kreativnog centra objavljena je knjiga Gospodin Oliver autorke Dragane Mladenović, koja je čitaocima poznata po nagrađivanoj zbirci pesama Dar-mar. Njena nova knjiga Gospodin Oliver namenjena je mlađim osnovcima, a ilustrovao ju je poznati umetnik Dušan Pavlić.

Glavni junak priče je patuljak koji živi u zidu sobe osmogodišnje devojčice Laure, s kojom voli da se druži i razgovara. Po zanimanju je Laurin prijatelj i smatra da je biti prijateljnajlepše zanimanje.

Prema rečima autorke Dragane Mladenović, gospodin Oliver je veoma dobar, uglađen, pristojan i krajnje nenametljiv gospodin, majušna osoba koja ume da sluša, ali i da pomogne dobrom pričom i pravim savetom.
U trenutku kada ga upoznajemo on je još mlad – ima tek 185 godina
– a njegov stan je pravo malo uredno kraljevstvo, ispunjeno knjigama, slikama i lepim stvarima. Za sunarodnike je gospodin Oliver osobenjak koji je rešio da široku šumu, svakodnevicu pod vedrim nebom i društvo patuljaka, biljaka i životinja zameni gradom, neobičnim stanom, druženjem s ljudima i umetnošću.

Devojčica Laura je bila u neverici kada je prvi put ugledala Olivera u zidu svoje sobe, ali su se ubrzo sprijateljili. Međutim, kada je Laura htela da ga predstavi mami, ona nije mogla da ga vidi! Vidno zabrinuta, odvela je ćerku kod doktorke Olge, psihologa, ali ga ni ona nije videla. Ipak, video ga je dečak koji je bio u čekaonici. Oliver je tada zaključio: „I tako sam se, posle 185 godina života, i sam uverio u priču koja se s kolena na koleno prenosila među mojim rođacima. Jedino su detinje oči bile kadre da vide bića poput nas. I to je za mene, verujte mi, bilo radosno otkriće.“

Gospodin Oliver je topla priča o prijateljstvu i odrastanju, koju je autorka napisala jer veruje da je kod dece izuzetno važno razvijati prijateljski odnos ne samo prema drugim ljudima već i prema bićima koja nas okružuju, prema životinjama i biljkama, pa čak i prema patuljcima
– ako verujemo da oni postoje.

Na kraju knjige gospodin Oliver zaključuje da bi bez dečjih očiju čitavi svetovi ostali nevidljivi. Ukoliko roditelji žele da zavire u te nevidljive svetove, da bolje razumeju svoju decu i sačuvaju ono najbolje u njima, potrebno je da razgovaraju s decom, da im posvećuju pažnju i ponude im što više umetnosti, smatra autorka priče.

U nežnom svetu gospodina Olivera vreme teče na drugačiji način od ljudskog vremena, ali se prijateljstvo, ljubav, rastanak i obećanje vrednuju na sličan način. I tamo je najvažnije ono što je nevidljivo i što se ne može kupiti, već se samo može izgraditi i negovati!

Vesna Aleksić, pisac za decu i mlade

Dragana Mladenović kratka biografija

Dragana Mladenović (1977) diplomirala je i magistrirala
na Filološkom fakultetu u Beogradu. Živi u Pančevu i radi
u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Objavila je nekoliko zbirki poezije, knjiga Rodbina prevedena je na nemački i švedski jezik, a pesme su joj prevođene na italijanski, engleski, francuski, grčki, mađarski i slovenački. Tvornica, Omot spisa i Rodbina prevedene su na makedonski pod objedinjujućim naslovom Građa za lep roman (2013).

Radovi Dragane Mladenović objavljivani su u svim značajnijim antologijama savremenog srpskog pesništva, kao i u književnim časopisima i strip-izdanjima. Dobitnica je tri nagrade za poeziju i jedne za priču.

Dušan Pavlić kratka biografija

Dušan Pavlić (1968) završio je Fakultet primenjenih umetnosti. Živi u Beogradu i radi kao dizajner i ilustrator u Kreativnom centru. Ilustrovao je više od sto knjiga za izdavače širom sveta. Mnoge njegove ilustracije nagrađivane su u Srbiji, Italiji, Belgiji i Brazilu. Dobitnik je Zlatnog pera, nagrade za najbolju ilustraciju u 1996. godini. Ilustracije za knjigu S decom oko sveta 1 objavljene su u velikom katalogu Bolonjskog sajma knjiga 1999. godine.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here