Početna Porodica Tatin i mamin kutak I roditelj i frilenser: Kojim poslovima se bave mame?

I roditelj i frilenser: Kojim poslovima se bave mame?

658
0
frilenser

Biti mama nije ni najmanje jednostavan zadatak, iako su sve mame saglasne u jednom – to je najlepši zadatak koji su ikada imale. Majčinstvo od najranijih dana zahteva izvrsne veštine multitaskinga. Ljuljate bebu, pevušite pesmicu, mešate ručak koji se krčka na šporetu, dok vam je u glavi čitav roj misli o predstojećim obavezama.

Mnoge žene nakon što dobiju decu privremeno ili trajno prestanu da rade. Neke od njih shvate da je povratak u kancelariju na puno radno vreme, usled novonastalih obaveza oko deteta, nemoguć. Neke mame jednostavno ne žele da ostavljaju decu dadiljama ili u vrtiću, da bi odlazile na posao. Pauziranje sa poslovnim obavezama zna da bude prijatno, no, posle izvesnog vremena posao počne da nedostaje, verovali ili ne.

Osećaj produktivnosti, osećaj da ste cenjeni kao član tima, da svaki dan usvajate nova znanja i veštine, kao i onaj sjajni osećaj kada vam novac legne na račun – govore u prilog poslu. Međutim, ako ste jedna od mama koje nisu spremne da se odvaže na povratak na radno mesto, potpuno vas razumemo i predlažemo vam nešto drugačije – rad od kuće.

Rad od kuće će vam omogućiti da dopunite kućni budžet radeći nešto novo, nešto kreativno ili originalno ili nešto o čemu ste maštali sve vreme dok ste imali „pravi“ posao.

Šta sve mame mogu da rade od kuće?

Lista bi bila isuviše dugačka za ovaj tekst, toliko je poslova koje mame mogu da rade od kuće i sasvim pristojno zarađuju, a pritom se lepo zabave.

Neke od ideja su sledeće: pravljenje slanih i slatkih poslastica, šivenje, kozmetičke usluge (izlivanje noktiju, šišanje, tretmani lica, masaže), vođenje bloga, društvenih mreža, pisanje sadržaja za sajtove, SEO optimizacija,  predavanje stranih jezika, virtualni asistent.

Koji posao od predloženih (ili neki koji je vama dopadljiv, a mi ga nismo predložili) ćete odabrati zavisi od vas i vaših afiniteta. Posao koji radite od kuće ne treba da vam bude dosadan i mučan, jer ćete stalno pronalaziti izgovore da ga odložite. Odaberite posao koji će vam biti poučan, koristan i zanimljiv i koji će oplemeniti vašu svakodnevicu.

Ako sami niste sigurni šta bi vam najbolje pristajalo, zamolite vaše bližnje da vas posavetuju. Vaš suprug ili najbolja prijateljica će objektivno moći da vam kažu koji su vaši kvaliteti i u kojem domenu misle da biste mogli da ostvarite uspeh.

Mi ćemo vam približiti nekoliko od ovih zanimanja, za slučaj da se zainteresujete i pružite im šansu:

Vođenje ličnog bloga

Danas u svetu postoje milioni ličnih blogova, a za to postoji odličan razlog. Blog je vaš kutak Interneta, na kojem možete svetu da predočite vaše misli, hobije i interesovanja. Bitno je da budete iskreni, a pratioci će to već prepoznati i umeti da cene.

Možda se pitate kako ćete steći pratioce u moru popularnih blogera? Svi su nekada bili na početku i sumnjali u sebe. Kreativan i originalan sadržaj izdvojiće vas iz mase ljudi koji pišu generičke objave koje nazivamo i „opšta mesta“. Reklamirajte vaš blog na društvenim mrežama, pozovite prijatelje da zaprate stranice i da pozovu svoje prijatelje da vas lajkuju i dele vaše objave. Malo po malo, vest o sjajnom novom blogu će se proširiti.

Ako se pitate kako se zarađuje od bloga – jednostavno. Biće vam potrebno vreme da vaš blog privuče saobraćaj, tj publiku. Jednom kada budete imali dovoljan broj posetilaca na blogu, moći ćete da zarađujete od poseta, reklama ili plaćenih partnerstava sa raznim firmama i sponzorima.

SEO link builder

SEO optimizacija se smatra mladom granom IT-a, ali ona u osnovi postoji koliko i sam Internet. Od kad postoje web sajtovi, vlasnici istih se trude da ih učine što preglednijima i što dopadljivijima za pretraživače i korisnike. Upravo je to posao SEO specijaliste ili SEO link builder-a. Ako gajite interesovanje za ovu oblast, saznaćete sve o pozadinskom radu web sajtova.

Ukratko: SEO optimizacija je složen skup on-page, off-page i tehničkih radnji za optimizaciju sajta. Pod on-page optimizacijom podrazumevamo radnje na samom sajtu – istraživanje i implementiranje ključnih reči, optimizovanje naslova i slika, videa, sadržaja, interlinkovanje. Off page optimizacija se odnosi na građenje linkova – tzv. beklinkova. Povezaćete se sa sajtovima sličnih niša i međusobno ćete razmenjivati linkove, koji će jačati performanse vaših sajtova. Tehnički SEO odnosi se na unapređivanje tehničkih karakteristika sajta.

Za posao SEO link builder-a nije vam neophodno formalno obrazovanje. Mnogo informacija i tutorijala možete pronaći na Internetu. Odvojite vreme da čitate i učite, a zatim sprovedite svoje znanje u praksi. Jedna od prednosti ovog posla za mame koje rade od kuće je organizacija radnog vremena, koja u potpunosti može da bude proizvoljna.

Nastavnik stranih jezika

Ako dobro vladate engleskim, nemačkim ili ruskim jezikom, znajte da su online nastavnici i prevodioci izuzetno traženi. Posao možete potražiti na platformama za frilensere, kao što su Upwork ili Freelance, gde možete pronaći stalni ili povremeni angažman.

Tržište Bliskog Istoka i Azije (Kina i Japan) u konstantnoj je potrazi za online nastavnicima engleskog, jer tamošnje stanovništvo od detinjstva pokušava da ovlada najpopularnijim svetskim jezikom. Ovaj posao će od vas zahtevati spremnost da radite tokom noći, što vama kao mami donekle može i odgovarati, jer je to vreme kada deca uglavnom spavaju.

Od opreme za rad biće vam potreban računar, stabilna i brza Internet konekcija, mikrofon i kamera. Nakon razgovora za posao na kojem se procenjuje vaše znanje engleskog jezika, dobićete svoje mesto na platformi, a učenici će moći da zakazuju časove kod vas. Broj časova koje ćete zakazati u toku dana zavisi od vas.

Poslovi koje možete da radite od kuće oplemeniće vaš život i dati mu novu dimenziju. Vaše majčinske obaveze neće biti zapostavljene, a istovremeno ćete sebi pružiti priliku da napredujete i razvijate se. Srećno!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here