Početna Porodica Ideje za letnje uređenje dvorišta: napravite mali egzotični raj

Ideje za letnje uređenje dvorišta: napravite mali egzotični raj

859
0
letnje uređenje dvorišta

Ako se pripremate za letnje uređenje dvorišta i ne znate odakle i kako početi – na pravom ste mestu. U tekstu koji je pred vama donosimo brojne ideje koje će vam pomoći da od svog malog zelenog kutka napravite pravi egzotični raj. Što je najvažnije, uopšte vam nije potrebno mnogo novca i vremena, već kreativnost i ključni egzotični detalji. 

Ako ste spremni, letnje uređenje dvorišta može da počne.

 1# Egzotika u wild gardens stilu

Zelenilo je ključna stvar u dvorištu, ma koliko ono bilo veliko. Trava, drveće i cveće – to su najbitniji letnji atributi svakog dvoršta i oni vam pružaju najveće mogućnosti za uređivanje. 

Trend koji je osvojio svet – wild gardens, tj. divlje bašte zahteva potpunu transformaciju zelenila, tako da sve podseća na jednu egzotičnu džunglu. Prvi korak je da obezbedite upravo drveće koje će dovesti do ovakvog efekta. Ako u dvorištu nemate puno prostora onda je tzv. živa ograda (npr. lovor, grab, fitonija, ) odličan izbor. Pored toga što dobro podnosi gradske uslove, laka je za održavanje, lepo izgleda i stvara osećaj potpune privatnosti. 

U velikim i prostranim dvorištima wild efekat ćete postići kombinacijom boja i biljaka različite visine, kao što su čempres, tuja, klek, šimšir, fitonija, posađenih duž ograde. Druga, ali znatno skuplja mogućnost su palme. Naravno, dvorište uvek možete učiniti divljim i sejanjem žbunastog cveća, lavande, ruzmarina, saksijama bambusa, eukaliptusa i slično. 

2# Uredite kutak za uživanje

Ne zaboravite da u svom malom raju valja uživati, tako da je onda sledeći korak da uredite kutak koji će vam obezbediti upravo taj osećaj. Bilo da vaš kutak čine sto, stolice, tende, ležaljke i ljuljaške, napravite oazu mira u koju uvek možete pobeći posle napornog dana. Ezgotičnom efektu naročito doprinose viseće ljuljaške – savršeno mesto za čitanje omiljene knjige u hladu. Još jedna sjajna, ali skluplja ideja, jesu i vrtni paviljoni, montažni letnjikovci i drvene pergole, koje možete ukrasiti krevetom, jastucima i baldahinima, gde će letnje popodnevne dremke biti najslađe. 

3# Letnje uređenje dvorišta nije potpuno bez bazena

More, talasi, pesak, plaža jesu ono što nas, pored džunglastog zelenila, najčešće asocira na egzotiku. Ukratko, bazen je neizostavan u letnjem dvorištu, a uz njega i ležaljke za sunčanje i suncobran. Nema sumnje da će ovaj kutak biti raj za decu u dvorištu, pa se naročito potrudite da ga besprekorno uredite. U dvorišta koja već imaju ozidan bazen, unesite male promene oko bazena. Kupite suncobrane od trske i barske stolice, a oko bazena možete poređati saksije niskih palmi i egzotičnog rastinja.  

letnje uređenje dvorišta

4# Dekoracija obavlja već pola posla

Dekorativni elementi su zaista ključni u uređenju, bilo da je u pitanju kuća, dvorište, sala za proslavu ili poslovni prostor. Oni oplemenjuju prostor koji uređujete i vrlo često budu zapaženiji od mnogih krupnijih stvari. Boje u kojima će letnje egzotično dvorište zablistati su najpre zelena, a potom i bela, braon, žuta i jarko crvena, dok su drvo i kamen omiljeni materijali.

Dekoraciju organizujte u nekoliko nivoa. 

Kokos saksije

Najpre se pobrinite za detalje koji će doprineti divljem izgledu dvorišta. Na primer, izbegavajte klasične raznobojne saksije u dvorištu. Egzotičan efekat će stvoriti upravo kokos saksije i korpe, koje mogu visiti sa drveta, terase i letnjikovca ili biti poređane svuda po dvorištu. Ne zaboravite da i pravi kokos uvek možete iskoristiti – ako nikako drugačije, onda makar kao činije za neodoljive letnje koktele.

Drveni detalji

Dekorativu dalje nastavljamo upravo sa drvenarijom koja je pun pogodak u kombinaciji sa zelenilom dvorišta. Predlozi su drvene kućice za ptičite i gnezda koja će biti okačena na nekom od drveća. Ako imate papagaje kao ljubimce onda iskoristite i njihov kavez kao dodatnu dekorativu u dvorištu, a njihov cvrkut, zelenilo i toplo vreme stvoriće utisak savršene egzotične vegetacije. 

letnje uređenje dvorišta

Potrudite se da iskombinujete da sto i stolice, letnjikovac i ležaljke takođe budu drvene, a kada iscrpite ideje sa drvenarijom, onda iskoristite visilice od kanapa kojim možete obmotati letnjikovac ili ogradu. 

Beli kamen za savršeno letnje uređenje dvorišta

Beli kamen je idealna dekorativa u dvorištu, a najlepši efekat daje u kombinaciji sa zelenim površinama. Na primer, možete napraviti kamene stazice kroz dvorište, oivičiti baštu cvećem, poređati ih oko tuja ili žbunastog rastinja i slično. Ako u dvorištu imate fontanu, onda je preplavite belim kamenom i belim sitnim peskom i nema sumnje da ćete postići prelep morski efekat. 

Tkanina jarkih boja – da asocira na leto

Ako cveće u bašti nije dovoljno da postignete željeni efekat, onda to učinite tkaninom, tj. jastučićima ili prekrivačima jarkih boja. Odlične kombinacije su crvena i narandžasta, žuta i tirkizna, dok baldahini ipak treba da ostanu beli. 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here