Početna Porodica Saveti Ideje za opremanje muško-ženske dečje sobe

Ideje za opremanje muško-ženske dečje sobe

1040
0
ideje

Ideje za opremanje dečje sobe trebalo bi da premaše očekivanja mališana, ali to uopšte nije lako. Uzeti u obzir njihova interesovanja, omiljene životinje, naklonost prema određenom sportu ili hobiju, ali i sve aktuelne crtaće i bajke – samo su neki od presudnih kriterijuma. Međutim, interesovanja dece, kako rastu i upoznaju svet, neprestano se menjaju, te iz godine u godinu valja nešto promeniti, izbaciti, dodati. I tako sve u nedogled dok mališani ne stasaju da potpuno sami organizuju i uređuju prostor u kome provode najviše vremena. 

Ipak, sve dok glavni posao obavljaju mame i tate, na njima je velika odgovornost i obaveza da ispune želje najmlađih. I ove slatke muke najteže padaju roditeljima dečaka i devojčica koji dele sobu. Zvuči kao nemoguća misija, ali zbog ograničenosti životnog prostora ne preostaje ništa drugo nego da pametno iskoristite taj prostor. 

Slede najbolji saveti i najkreativnije ideje za opremanje muško-ženske dečje sobe.

Organizacija prostora je prvi i ključni korak

Bilo da je soba koju će mališani deliti velika ili mala, najvažnija stvar je da pametno organizujete njen prostor. Krenite od neophodnog nameštaja – kreveti i ormari. Za muško-ženske dečje sobe kreveti na sprat su idealno rešenje, jer odmah dobijate više prostora da, npr. dečak i devojčica imaju zasebne ormariće za garderobu. U slučaju da ne želite krevete na sprat, uvek birajte one sa dodatnim fiokama u kojima se mogu odlagati stvari. 

Ormar(e) stavite preko puta kreveta ili do njega, kako bi drugi deo sobe bio slobodan za igru. Ako su vaši mališani školarci, neizostavan je radni stočić, koji birate tako da ima puno fioka i polica za knjige i školski pribor. Preostali deo sobe trebalo bi da bude rezervisan isključivo za igru. Ovaj kutak uvek možete upotpuniti lejzi-begom, prostirkom za igru, kutijama i policama za igračke. 

I kako to najčešće biva u praksi, vrata sobe mogu da imaju i ulogu čiviluka, što je super rešenje ako u ormaru nema mesta za sve jakne.

Ideje za molerski deo posla – koja je idealna boja zidova?

Sasvim očekivano – devojčice obožavaju roze boju, a dečaci će navijati da soba bude okrečena u plavo. Da roditelji ne bi bili u nedoumici, a da ni soba ne bi bila šarena, najbolje je izabrati zlatnu sredinu. Bela ili bež boja ne samo što će u ovakvoj situaciji biti neutralne, već daju i najviše mogućnosti za uklapanje nameštaja, tepiha, zavesa i dekorative. 

Još jedno odlično rešenje mogu biti zidne tapete. Za koje motive ćete se odlučiti najviše zavisi od interesovanja dece. Ako je u pitanju mlađi uzrast ono što može biti zanimljivo i dečacima i devojčicama jesu životinje ili motivi iz omiljenog crtanog filma. Za stariji uzrast birajte nešto još neutralnije, a opet zanimljivo – karta sveta, npr. 

Ipak, ako se odlučite za neko treće rešenje, ne zaboravite da zidove uvek možete dodatno ulepšati. To može biti pano sa omiljenim slikama vaše dece, moderni uramljeni posteri, polica za knjige i školski pribor u obliku drveta ili na primer, raznobojni otisci ruke vas i vaših mališana. 

Ideje da u zajedničkoj sobi napravite zasebne kutke

Dok mlađa deca uglavnom bez negodovanja prihvataju da sobu dele sa bratom / sestrom, u starijem uzrastu, naročito u pubertetu, javlja se problem. Svako hoće svoj kutak i naravno, svoju privatnost. Na ovu potpuno očekivanu pubertetsku reakciju roditelji, zbog ograničenog stambenog prostora, često nemaju odgovor i pravo rešenje. Šta činiti i kako sprečiti svađe sestre i brata?

Idealno bi bilo da iznova preuredite sobu, ali tako da u njoj napravite značajnu promenu. Na primer, možete dograditi pregradni zid, tako da soba vizuelno ima dva zasebna odeljka. Onda u njih smestite posebne krevete, po mogućstvu one sa ugradnim fiokama zbog njihove praktičnosti. Ono što deca moraju zajedno da koriste neka stoji u zajedničkom delu sobe.

Ako nemate prostora ili mogućnosti da u sobi izvedete ovakvu promenu, rešenje može biti pravljenje ormara po meri i vašoj želji. Pronađite stolara koji će moći da napravi ormar tako da se može otvarati sa obe strane (čudno, ali i te kako praktično) i koji će ujedno deliti kutak za devojčicu i kutak za dečaka. Ako ni ova ideja ne uspe tinejdžerskoj sobi će puno značiti i najobičniji sobni paravan.

Ideje za dekorisanje

Deca i te kako vole da se svojim idejama i željama uključe u najzanimljiviji posao opremanja sobe. Dekorisanje enterijera je za njih veoma važno, jer u njemu najviše učestvuju omiljeni predmeti i igračke mališana. Zato im valja pustiti da sami odluče kako će ih rasporediti. Roditelji se mogu pobrinuti oko druge dekorative – kupovina ramova za slike sa muškim i ženskim motivima, imena ili inicijali od stiropora, kutije za igračke i slično. Ne zaboravite ni cveće kao uvek poželjnu prirodnu dekorativu, ali ne preterujte. Trudite se da ono bude praktično, npr. saksija sabljice, jer je korisna za prečišćavanje vazuha u sobi.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here