Početna Škola Kreativni kutak Ideje za pravljenje ukrasa: Napravite sami venac za vrata, mirisne sveće i...

Ideje za pravljenje ukrasa: Napravite sami venac za vrata, mirisne sveće i ukrase od papira

1728
0

Približavaju se Nova godina i Božić, vreme nezaboravni prazničnih trenutaka u krugu porodice. Vreme koje treba posvetiti članovima porodice i dragim osobama, družiti se sa njima pored jelke i uz svečanu prazničnu trpezu. Vreme za pravljenje ukrasa, vreme poklanjaja i primaja poklona.

Kićenje jelke, ukrašavanje prostorija u kući, kupovina poklona… Sve su ovo rituali u kojima u pretpraznične dane uživaju svi ukućani, a naročito deca. Predlažemo vam nekoliko ideja za pravljenje novogodišnjih ukrasa, zanimljive detalje koji će učiniti vaš dom još lepšim i svečanijim, a praznične dane još prijatnijim.

Novogodišnji venac za vrata

Za pravljenje dekorativnog venčića potrebni su vam: žica, stare novine, grančice jelke, šimšira i čempresa, plodovi jarebike i šipka, šišarke bora, jele, hrasta (ili svakog drugog drveta sa šišarkama sličnog oblika), osušeni kolutovi pomorandže i lepe valjkaste suve grančice jednake dužine (10-15 cm) i prečnika (oko 1 cm).

Uzmite žicu i od nje napravite krug, zatim je obmotajte starim novinama i jakim koncem, kako bi žica imala neopohodnu čvrstinu. Grančice četiniara ređajte u krug pomoću konca, tako da venac izgleda što bogatije i da se ne vidi osnova od žice i novina. Plodove jarebike i šipka, kao i šišarke jednostavno zalepite odgovarajućim lepkom za poređanje grančice šimšira i jele. Po pet osušenih kolutova pomorandže nižite na konac i koncem pričvrstite za zimzelene grančice. Po tri suve, valjkaste grančice vezujte kanapom u snopiće, pa ih kanapom pričvrstite za venac.

Okačite venac na vrata.

Mirišljave sveće

Upaljene mirišljave sveće svojim svetlucanjem i lepim prirodnim mirisima učiniće magičnom sobu u kojoj proslavljate Novu godinu i Božić.

Sve što vam je potrebno da napravite sami mirišljave sveće jesu ostaci paljenih sveća ili nekoliko jeftinih belih sveća koje možete nabaviti u svakoj prodavnici, zatim tanak kanap ili fitilj, drveni prutić (drveni ražnjić), kao i nekoliko muslinskih kesica vaše omiljenje mirisne biljke koje ste pričvrstiti za jake pamučne trake kako bi kesice kasnije mogli lako da izvučete iz vrućeg voska.

  • Stavite kesice od muslina sa biljem u staru šerpu, a trake kojima su vezane prebacite preko ivice šerpe.
  • Pripremite razne kalupe za sveće. Na svakom kalupu probušite rupicu u sredini njegove osnove, gde ćete montirati fitilj. Najbolje je da za kalup koristite bilo šta što će sveći dati visok, uspravan ili zašiljen oblik (npr. neki predmet u obliku kupe ili piramide). Međutim, dobro će poslužiti i praze kartonske kutijice od hrane presvučene slojem voska.
  • Premažite unutrašnjost svakog kalupa zejtinom, da bi gotova sveća mogla lakše da se izvadi iz kalupa.
  • Stavite ostatke sveća ili kupljene nove sveće u šerpu, pa šerpu stavite u drugu veću posudu sa vodom i otopite sveće na vatri. Nakon što se otope, sačekajte malo da se prohladi (da ne bude vrelo), pažljivo uklonite ostatke starih fitilja.
  • Ponovo zagrejte vosak.
  • Kada vosak bude zagrejan, uzmite nov fitilj i vezujte njegove parčiće za ražnjiće (prutiće). Logično, potrebno je onoliko prutića koliko ima kalupa. Vodite računa da fitilj bude na sredini prutića (ražnjića).
  • Prutić sa fitiljem postavite preko vrha kalupa, a fitilj provucite kroz rupu na dnu kalupa. Povucite kanap dole, tako da ostane da visi zategnut.
  • Kada se vosak dobro zagreje, ali pre nego što počne da ključa, sipajte ga u posudu sa mirišljavim muslinskim kesicama. Potrebno je da vosak bude dovoljno topao da izvuče mirisne biljne sokove.
  • Pustite da se vosak lagano ohladi. Pomirišite, pa ako mislite da miris nije dovoljno jak, dodajte u vosak nekoliko kapljica omiljenog eteričnog ulja. Izvadite muslinske mirišljave kesice iz voska, tako što ćete ih povlačiti za kanap koga ste stavili na ivicu šerpe.
  • Sipajte vosak u kalup i vodite računa da fitilj ostane na sredini. Sačekajte da se ohladi i stvrdne. Kad vosak postane čvrst, odsecite fitilj i sklonite prutić. Izvadite gotove sveće iz kalupa. Prednost kalupa od kartona jeste što se može oguliti sa sveće ukoliko bude bilo problema pri vađenju sveće iz kalupa.

Ukrasi od papira

Ovo je jedan od najjednostavnijih načina izrade papirnih ukrasa za jelku, pa u majstorluk možete uključiti i vaše dete. Od materijala vam je potrebno: papir formata A4 (beli i obojeni), makaze za papir, lepak i konac za vezivanje za jelku.

Nacrtajte motive jelke, zvončića i srca na papiru i izrežite ih. Sva tri oblika (zvono od papira, srce od papira, jelka od papira)prave se na isti način.

Da biste napravili jedan ovakav papirni ukras potrebno vam je 5 izrezanih delova (5 papira). Režite nacratne oblike i ređajte ih jedan preko drugog. Po sredini (liniji) prošijte naslagane figure koncem i na kraju ostavite konac dužine 15 cm kako bi se papirni ukrasi mogli okačiti na jelku.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here