Početna Škola Edukativne igre „Igre kamenčićima“ – Igre za prolećne dane

„Igre kamenčićima“ – Igre za prolećne dane

1146
0
kamenčići
foto: pixabay.com

Igre kamenčićima spadaju u najstarije igre na svetu. Pogodne oblutke za igru nalazimo svuda. Ima ih u svakom rečnom koritu, potoku, ispod stena. U raznim zemlјama sveta sa kamenčićima se igraju desetine različitih igara. Neke od njih su jednostavnije dok su druge složenije.

Dve jednostavnije igre kamenčićima

Prva igra: Igrač čučne, uzima u desni dlan šest kamenčića veličine lešnika, baca ih dvadeset do trideset santimetara u vis i nastoji da ih što više uhvati levom rukom. Zatim ih ponovo izbacuje i hvata ali sada desnim dlanom. Koliko ih tada uhvati, toliko bodova može sebi da zapiše. Onda igra drugi igrač ponavlјajući isto. Igra se do prethodno dogovorenog broja bodova.

Druga igra: Dva protivnika ulažu u igru po pet oblutaka. Prvi ih sve uzima u desni dlan, izbacuje u visinu i onda hvata. One koji mu padnu na zemlјu, ostavlјa da leže. Koliko kamenčića uhvati, ima prava na toliko pokušaja u drugom delu igre. Prilikom svakog pokušaja, baca jedan oblutak u vis i pre nego što ga opet uhvati, pokupi sa zemlјe što više kamenčića. Ukoliko ne uhvati kamenčić ili ne uspe da podigne sa zemlјe ni jedan, na redu je drugi igrač. Pobednik je igrač koji sakupi više kamenčića.

Igra pilјaka

Jedna od najrasprostranjenijih igara kamenčićima je „Igra pilјaka“, sigurno je i vama dobro poznata. Prema nekim podacima ova igra se igrala i pre naše ere. Podsetimo se kako se ona igra, a potom upoznajmo još neke igre oblucima.

Za igru je potrebno malo slobodnog prostora i nekoliko kamenčića veličine lešnika. Može se igrati u dvoje, troje ili četvoro. Igra se samo jednom rukom. Prvi igrač uzme pet kamenčića i čučne, četiri kamena stavi na zemlјu u niz, udalјene jadan od drugoga za pedalј, a peti kamenčić zadrži u desnoj ruci. Igra počinje jedinicama i to tako što igrač baci u vis kamenčić iz desne ruke, pa pre nego ga opet uhvati u letu, slobodnom desnom rukom podiže prvi kamenčić iz niza na zemlјi. Ako ne pogreši, odmah nastavlјa dalјe. U desnom dlanu sada ima dva kamenčića. Jedan od njih stavlјa u džep, a drugi ponovo baca iznad glave, munjevitom brizom grabi desnom rukom sledeći kamenčić iz niza, a zatim istom rukom hvata i kamenčić koji pada. Opet jedan od ova dva odloži u džep i sve to ponavlјa još dva puta da bi pokupio sa zemlјe treći i četvrti oblutak. Ako igrač ne podigne kamenčić iz niza ili ne uhvati oblutak koji pada, prekida igru i predaje kamenčiće sledećem igraču. Zatim igra postaje sve složenija:

Dvojke

Četiri kamena opet leže u nizu na zemlјi, a peti igrač izbacuje u vis, i pre nego što ga uhvati u letu, mora istovremeno pokupiti dva kamenčića. Ako mu ovo pođe za rukom ponovi još jednom isto.

Trojke

Sada prilikom izbacivanja oblutka u vis igrač treba da pokupi tri kamenčića iz niza na zemlјi. Zatim tri odloži, a četvri opet izbaci u vis kako bi podigao i poslednji kamenčić sa zemlјe.

Četvorke

Počinje, kao i dosad, stavlјanjem četiri kamenčića u niz na zemlјu. Peti oblutak igrač izbacuje, i sakuplјa odjednom sva četiri sa zamlјe, a sa njima i kamenčić koji pada.

Igrač koji sa uspehom dovrši „četvorku“ završava prvo kolo igre postupkom koji se boduje. Uzima svih pet kamenića i baca ih desnom rukom u vis, brzo okreće dlan nadole i nastoji uhvatiti nadlanicom oblutke koji padaju. Dobija onoliko bodova koliko ostane kamenčića na ruci, a onda nastavlјa igru ispočetka igrajući „jedinice“. Kada prvi igrač pogreši, drugi nastavlјa tamo gde je sam stao u prošlom bacanju. Bodovi iz pojedinačnih kola se zbrajaju, a takmičenje se nastavlјa dok neko ne nakupi 50 bodova.

Puž

Dva igrača nakupe po dvadeset kamenčića i rasporede ih na zemlјu svaki u svoj red. Redovi su na međusobnom rastojanju od oko pola metra. Između kamenčića u redu je, grubo uzevši, razmak od desetak santimetara. Prvi igrač stavi na nadlanicu desne ruke jedan poseban, okrugli kamenčić, a zatim njime „proždire“ protivničke kamenčiće. Počinje s kraja njegovog reda, pomera desnu ruku po zemlјi i kada stigne do kamenčića, povuče ga prstima u dlan. To radi sve dok mu oblutak ne padne sa nadlanice. Zatim se vrati u svoj red

Konjić

Nakupite zalihu lepih glatkih kamenčića, velikih kao klikeri. Jedan igrač napravi od četiri kamenčića „konjića“ – tri kamenčića poređa u trougao, četvrti stavi na njih, u sredinu. Drugi igrač stane iznad ovog „konjića“ i sa visine svog oka na njih spusti jedan kamenčić. Ako ga pogodi, uzima sva četiri kamnečića od kojih je sastavlјen. Protivnik mora da postavi novog „konjića“ od sledeća četiri kamenčića, a igrač odmah na njega spušta sledeći oblutak. Kada igrač koji gađa „konjiće“ promaši, menjaju se uloge.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here