Početna Škola Edukativne igre „Igre rečima“ – Edukativne igre za osnovce

„Igre rečima“ – Edukativne igre za osnovce

350
0
igre za decu

Omiljena dečja aktivnost je igra, kroz igru deca postaju spretnija i pametnija. U nastavku su navedene neke igre koje pomažu deci da obogate rečnik i saznaju nešto novo.

Ko će napisati više reči

Igrači sede za stolom. Svaki ima olovku i list papira. Na početku igre jedan od igrača kaže jedan glas i onda predlaže: – Igrajmo se: ko će za 5 minuta napisati više reči koje počinju ovim glasom.

Kada protekne određeno vreme, svaki igrač pročita napisane reči. Pobednik je onaj koji napiše najviše reči. Nakon toga pobednik određuje novi glas kojim će počinjati reči i igra se tako produžava.

Sastavi rečenicu

Zadatak ove igre je sastavljanje rečenica. Na početku jedan od igrača, kaže prvu rečenicu, na primer: „Ja idem u školu“. Zadatak narednog učesnika je da svoju rečenicu počne poslednjom reči koju je upotrebio njegov prethodnik, na primer: „Škola je u Nišu“. Rečenice se dalje na isti način nadovezuju: „Niš je velik grad“. „Grad je prljav i zagađen“  i tako redom. Kraj igre je kada svako kaže svoju rečenicu.

Na slovo na slovo

Jedan od igrača na početku nasumično izabere slovo. Smisao igre je da se na zadato slovo, nabroji što više pojmova koji počinju tim slovom (životinje, biljke, gradovi….). Pobednik igre je onaj ko smisli najviše pojmova koji počinju navedenim slovom.

Živo slovo, mrtvo slovo

Po nekim detaljima ova igra podseća na staru dečju igru „Na slovo, na slovo“. Jedan od igrača postavlja zadatak a drugi ga rešavaju. Kada on kaže: – Živo slovo „A“ ostali igrači govore imena živih bića koja počinju na slovo „A“. Ako igrač kaže: Mrtvo slovo „B“ ostali igrači pronalaze imena stvari koje počinju ovim slovom. Najuspešniji igrač postavlja sledeći zadatak.

Postoje dva pravila koja mora da ispoštuje igrač koji postavlja zadatak:
– stvar ili biće koje je igrač zamislio mora da bude u vidokrugu ostalih igrača;
– onaj ko postavlja zadatak ne sme da vara, tj. ne sme da menja zadatu reč ako je neko od igrača pogodi.

Nabroj reči koje si zapamtio

Za ovu igru je neophodno učešće odraslih. Najpre je potrebno pronaći neki zanimljiv takst za čitanje u kome se pojavljuju neobična imena i neobične, nepoznate reči (priče naučne fantastike, događaji iz dalekih krajeva i slično).

Igračima se prvo pročita nepoznat tekst. Pre početka čitanja naglasi se učesnicima da obrate pažnju na neobične i nepoznate reči. Po završetku čitanja, učesnici zapisuju reči koje su zapamtili a koje su im nepoznate. Kada se reči ispišu svako od učesnika daje svoje mišljenje o značenju reči koje je zapisao. Učešće odraslih se ogleda u objašnjavanju pojmova za koje niko od učesnika igre ne zna značenje.

Prethodni članakLikovni i literarni konkurs za festival dečjeg stvaralaštva „Tabla Fest 17“
Sledeći članakNajlepše bajke sveta 2# – Crvenkapa

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here