Početna Škola Edukativne igre Igre u kući – igre s prijateljima (Pantomima, odgonetanje…)

Igre u kući – igre s prijateljima (Pantomima, odgonetanje…)

1162
0
pantomima
foto: www.fluentu.com

Tvoje drugarice i drugovi sigurno ponekad dolaze kod teba kako bi se zajedno igrali. To je prilika da im predložiš sledeće igre:

Pantomima

Neka jedna od igara, obavezno bude pantomima, to je igra bez reči, igra u kojoj se pokretima pokazuje zadati predmet, film ili bilo koji drugi pojam iz kategorija po dogovoru. Uvereni smo da ćete beskrajno uživati u ovoj igri. Za ovu igru nisu potrebni posebni kostimi ili maske. Dovoljno je samo da znate da se dobro izražavate određenim i jasnim pokretima. Možete pokušati naizmenično: dvoje izaberu naslov neke knjige ili filma, koji će ostalima prikazati jedino pokretima, ne progovorivši ni reči. Na isti način možete prikazati i bajke.

Ovu igru mogu igrati i predškolska deca, s tim da su zadaci za pogađanje prilagođeni za njihov uzrast. Sve radnje se vrše bez predmeta ali tako, kao da ih stvarno uzimate, pružate jadan drugom, bacate. Možete obuvati čizme, crtati sliku, prišivati dugmad, naravno bez igle i konca. Voditelj igre, neko od odraslih, ili starije dete odlučuje kod koga ova radnja izgleda najverodostojnije. Ova igra razvija maštu, zahteva mnogo pažnje, razvija moć zapažanja i podstiče pamćenje.

Odgonetanje

Za igru odgonetanja možete sedeti u krugu. Izaberite igrača koji će pogađati. Kad se on udalji od vas (može da ide u hodnik) dovoljno daleko da vas ne vidi i ne čuje, odaberite jedan glagol. Kada se dogovorite, pozovite „pogađača“ da se vrati i da vam postavlja pitanja: svakom saigraču po jedno pitanje, tako dugo dok ne pogodi koji ste glagol odabrali. A kad pogodi, na njegovo mesto dolazi onaj čiji je odgovor omogućio „pogađaču“ da pogodi izabrani glagol.

Za igru se mogu uzeti razni pojmovi, imenice, geografski pojmovi, nazivi životinja, naslovi knjiga itd. Kada odaberete reč koji treba pogoditi, pitanja mogu biti na primer: Kojim slovom počinje reč? Da li označava kretanje? Da li se često koristi? I tako redom dok „pogađač“ ne pogodi o kojoj se reči radi.

Prikazivanje bajki

Za ovu igru potrebno je bar osmoro dečaka i devojčica. Kada ste odabrali bajku, podelite se na publiku i na glumce. Svako od vas neka odabere jedan lik iz bajke. Dogovorite se koje ćete prizore prikazati i odmah počnite sa probom, uz pratnju prikladne muzike. Za svaku ulogu koristite samo nekoliko reči, a sve drugo prikažite samo pokretima, uz pratnju muzike. Publika treba da pogodi o kojoj se bajci radi.

Pričam ti priču

Igrači posedaju u polukrugu na pod ili oko stola. Vođa igre priča zanimljivu priču, trudeći se da privuče njihovu pažnju. U određenim trenucima pokušava da ih udari po dlanovima, koji oni stalno drže ispružene. Možda će malo boleti ali će biti veoma zabavno.

 

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here