Početna Zabava Slobodno vreme Igre za prolećne dane – Igre klikerima iz različitih zemalja

Igre za prolećne dane – Igre klikerima iz različitih zemalja

6023
0
klikeri

Igre su najdostupniji sadržaji kulture preko kojih se uspostavlja veza sa genercijama ljudi koji su postojali, koji postoje i koji će postojati.

Igre klikerima

Igre klikerima su jedan od primera koliko dugo i sa koliko raznovrsnosti u formi može da živi jedna igra, a da osnovni principi i pravila vekovima ostanu očuvani. Kako potvrđuju arheološka iskopavanja, deca su se još u antičkom Rimu igrala klikerima od mermera. Naši dedovi i pradedovi su za ovu igru koristili raznobojni pasulј, zatim su usledili klikeri od pečene gline, a danas se deca igraju klikerima od stakla, plastike i legura metala. Verovatno da i sami znate neku varijantu ove igre, a evo prilike da upoznate kakve se igre klikerima igraju i u nekim drugim zemlјama sveta.

Škotska igra klikerima „Na tri rupice“

Izdube se u zemlјi tri rupice, a zatim igrači naizmenično bacaju po jedan kliker prema njima. Igrač koji ubaci kliker u neku od rupica ostavlјa ga da tamo leži. Ko ne pogodi nijednu rupicu, dolazi po kliker i uzima ga. Cilј svakog igrača je da ima u svakoj rupici po tri klikera pre nego ostali.

Belgijska igra „Na crtu“

Iskopa se u zemlјi veća rupica, korak ispred nje obeleži se linijom zona od 1 m, a zatim se još na 4 m dalјe stavi kamen. U prvom delu igre svaki igrač baca jedan kliker od kamena ka crti. Onaj kome se kliker zaustavio tačno na crti, ili joj je najbliži, kupi sve protivničke klikere. U drugom delu igre sve klekere koje je zaradio u prvom delu odjedanput baca sa crte prema rupici. One klikere koji upadnu u rupu dobija u „trajno“ vlasništvo, dok preostale klikere baca sa crte igrač koji se prilikom uvodnog bacanja našao na drugom mestu. Ovo bacanje sa crte se nastavlјa prema ishodu prvog dela igre, stalno u krug, dok se ne potroše svi klikeri.

Engleska igra klikerima. „Kotrlјanje na pedalј“

Jedan igrač baci kliker nekoliko metara ispred sebe. Drugi igrač treba da pogodi ovaj kliker svojim ili da ga dokotlјa tako blizu da između njih ne bude veći razmak od pedlјa. Ako mu to pođe za rukom drugi igrač uzima oba klikera, međutim ukoliko ne pogodi protivnikov kliker, niti mu se približi svojim na udalјenost koja se meri raširenim prstima jedne ruke, oba klikera pripadaju prvom igraču. Zatim se baca ponovo, s tim, što sada drugi igrač baca kliker.

Dve češke igre klikerima

Karambol

Stane se iznad rupe za klikeranje, i u nju prvi igrač baci četiri klikera tako da izlete napolјe. To isto uradi drugi, treći, četvrti, peti suigrač. Kod ove igre veština se sastoji u tome da se ne baci ni suviše slabo ni suviše jako . Ako kliker ne izleti iz rupice za igrača je izgublјen, ali ako se otkotrlјa predaleko smanjuje se šansa za pobedu. Onaj čiji je kliker najbliži rupi, kotrlja ga prvi. Ako pogodi u nju, može taj kliker da uzme i odmah igra sledećim klikerom. Pravo na igru ima toliko dugo dok ne promaši.

Džino

U zemlјi se iskopa poluelipsa, široka oko metar, duga 2m, i u njoj napravi lavirint žlјebova i rupica – „Džino“. Na gornji otvoren kraj stavi se cigla i pod nju podmetne kamenje tako da po dužini obrazuje prema „Džinu“ narnugu ravan. Odatle se kliker kotrlјa dole ka cilјu, do žlјebova brazdi i rupica. Sledeći igrač mora pokušati da usmeri svoj kliker tako da prilikom kotrlјanja pogodi kliker svog prethodnika koji je već u rupici. Ako mu to uspe, kliker je njegov. Međutim, ako ne pogodi, njegov kliker ostaje da leži u lavirntu kao cilј i plen trećeg, četvrtog ili petog igrača. Ali ako neko dospe svojim klikerom do „kase“ (najnepristupačnije i posebno skrivene rupice) svi klikeri u „Džinu“ su njegovi.

Izbor igara za prolećne dane iz knjige „Riznica igara“  M. Zapletala

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here