Početna Vesti Obaveštenja Ilustrovani ključ za RODITELJSKE KRIZE

Ilustrovani ključ za RODITELJSKE KRIZE

576
0
roditeljske krize

Roditeljski rad počinje prihvatanjem sebe, onoga što čovek jeste uz sva svoja ljudska ograničenja … kako bi u najvećoj meri uradio za sebe ono što treba i kako bi napredovao, to jest odmakao se od one tačke u kojoj se nalazi.

An-Kler Klajndinst i Linda Koraca

Ilustrovani ključ za roditeljske krize je treća knjiga iz edicije Ilustrovani vodiči za roditelje. Nakon što su se u priručnicima Ilustrovani ključ za dečje krize i Ilustrovani ključ za tinejdžerske krize na humorističan a ipak stručan način bavile decom i tinejdžerima, autorke An-Kler Klajndinst i Linda Koraca se u novoj knjizi usredsređuju na roditeljski par i na partnerske, roditeljske i porodične krize koje prate svakodnevni život. U knjizi su predstavljene razne situacije koje mogu izazvati krizu osvetljavajući ih s različitih strana, a potom se pokazuje na koje se sve načine te krize mogu savladati. Prateći roditeljski i supružnički par, autorke pozivaju čitaoca da poradi na sebi i s partnerom kako bi njihov odnos bio bolji.

U priručniku Ilustrovani ključ za roditeljske krize autorke polaze od činjenice da roditelji sa mnogih strana dobijaju savete o roditeljskim zadacima, kao i mnoštvo preporuka koje se odnose na veštinu roditeljstva, ali da pri tome može biti zanemarena bračna dimenzija roditeljske zajednice. Smatraju da roditelji dobijaju malo ili nimalo preporuka o tome kako da održe odnos kao par i kako da u tom odnosu pružaju jedno drugom podršku, rešavaju teškoće, prihvataju razlike, razvijaju međusobno poštovanje, neguju solidarnost i prevazilaze različita iskušenja.

U prva četiri poglavlja knjige pratimo put roditeljskog i bračnog para koji prolazi kroz različite krize. Poglavlje Ma šta nam se to događa?! posvećeno je krizama u odnosu koje nastaju kao posledica promena koje u partnerski odnos unosi roditeljstvo i potrebi da se partnerske uloge redefinišu s obzirom na nove okolsnosti. U poglavlju Nema dogovora ni kompromisa obrađuje se problematika neslaganja među roditeljima i njegovih štetnih posledica po decu, naročito ako se u odnos uvede treća osoba – dete. U poglavlju Ne pružamo ni sugurnost ni mir prikazane su situacije koje jasno pokazuju kako roditelju postaju oni koji ne ulivaju deci mir i sigurnost i kakve štetne posledice proizilaze iz različitih roditeljskih slabosti. U poglavlju Šta će biti s nama? govori se o iskušenjima koja se pojavljuju kao posledica zanemarenog bračnog, partnerskog odnosa, odnosno kada je iz odnosa iščezla bračna, a ostala samo roditeljska dimenzija.

U poslednja dva poglavlja – A da se opremimo i nastavimo put zajedno? i Set alatki – autorke daju niz predloga roditeljima kako da svoju vezu učine trajnom i postojanom, kao i kako da steknu i dalje razvijaju relacione veštine potrebne za skladan bračni, roditeljski i porodični život. Predstavljen je čitav niz tehnika koje vode samospoznaji, samoregulaciji, emocionalnoj ravnoteži, efikasnijoj komunikaciji i, posledično, boljem zajedničkom funkcionisanju.

U knjizi porodicu čine muškarac, žena i deca, ali se opisani postupci mogu primenjivati i u svim porodicama, pa u u onima koje nisu formirane po tradicionalnom obrascu.

An-Kler Кlajndinst – kratka biografija

An-Kler Klajndinst je majka četvoro dece. Kao klinički psiholog radi s decom koja imaju različite poteškoće (i s njihovim roditeljima) i organizuje radionice Pozitivne discipline kako bi pomogla porodicama u njihovom svakodnevnom životu. U knjizi Ilustrovani ključ za dečje krize donosi svoju holističku i integrativnu viziju ljudskog bića, kao i iskustvo koje ima u stvaranju trajnih međuljudskih odnosa.

Linda Кoraca – kratka biografija

Linda Кoraca je ilustratorka zainteresovana za psihologiju. U okviru radionica za rodetelje pod vođstvom An-Кler Кlajndinst pronašla je mnoge odgovore koje je dugo tražila i koji su joj pomogli da izgradi čvršću vezu sa svojom decom. Svoja saznanja odlučila je da podeli s drugim roditeljima koji se bore s problematičnim dečjim ponašanjoma. Stalo joj je do toga da pruži konkretne odgovore roditeljima kako bi uspešnije upravljali svakodnevnim životom i bolje reagovali na krize svoje dece.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here