Početna Vesti Obaveštenja IMATE LI KEFALO? – izazov za mlade radoznalce

IMATE LI KEFALO? – izazov za mlade radoznalce

1244
0
kefalo

U izdanju „Kreativnog centra“ nedavno je objavljeno izdanje „Imate li kefalo?„, treća knjiga namenjena svima onima koji su radoznali, uporni i vole izazove i rešavanje matematičkih i logičkih problema. Autor je profesor Šimon A. Đarmati, čiji je serijal knjiga „Imate li kefalo?“ ostvario veliki uspeh devedesetih godina. Zbog toga je „Kreativni centar“ odlučio da ove jedinstvene zadatke, namenjene svim uzrastima, objavi u novom, osavremenjenom izdanju, sa ilustracijama mladog ilustratora Luke Dejanovića.

Kao i u prethodne dve knjige, i u ovoj će čitaoci stariji od 12 godina pronaći kako neke stare i poznate matematičke izazove tako i različite mozgalice. Rešavajući zadatke iz poglavlja Slučajevi sa starog tavana, Zadaci za detektiva početnika i Detektivske priče stariji osnovci će se odlično zabavljati. Može im se činiti da je put do rešenja lak, ali se tu kriju male zamke – treba još malo razmisliti da bi se otkrilo rešenje. Za uspeh u rešavanju ovih zadataka dovoljno je osnovno matematičko znanje. Na kraju knjige nalaze se rešenja svih zadataka.

U predgovoru svojih knjiga, autor Šimon A. Đarmati ističe: „Svi ste bar jednom bili u prilici da sami uspešno razrešite neku zamršenu situaciju, neki ozbiljan problem ili lukavu zagonetku, da otkrijete ključ rešenja. Zadovoljni, objašnjavali ste: Ma nije to ništa, imam ja kefalo! (grč. κεφάλι – glava). Ta rečenica se ne odnosi samo na uspešno krajnje rešenje. Njemu su doprinela i vaša prethodna znanja, kao i veštine koje su vam omogućile da ih koristite. Bilo je važno i pravilno uočavanje problema, toga gde je skrivena zamka, u kom grmu leži zec. Posle nekoliko manje ili više bezuspešnih pokušaja i različitog prilaženja problemu stigli ste i do uspeha i tada ste, naravno, bili vidljivo radosni i zadovoljni. Upravo od tog zadovoljstva pošli smo kada smo odlučili da vam ponudimo ovu knjigu. U stvari, ne jednu knjigu, već njih tri, koje će svojom raznovrsnom sadržinom okupiti sve one radoznale i uporne. Uživajte u radosti odgonetanja!“

Kratka biografija autora

Prof. dr Šimon A. Đarmati je autor i koautor brojnih univerzitetskih udžbenika, knjiga za decu, zbirki priča, feljtona i knjiga u kojima obrađuje našu prošlost. Završio je Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Beogradu. Rođen je u Zrenjaninu, a živi u Beogradu.

Kratka biografija ilustratora knjige

Luka Dejanović se profesionalno bavi ilustracijom. Nakon završetka Akademije umetnosti u Novom Sadu (smer Grafičke komunikacije) upisao se na master akademske studije na smeru za dizajn knjige i ilustraciju. Živi i radi kao ilustrator u Novom Sadu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here