Početna Škola Vežbe i zadaci Inicijalni test iz Srpskog jezika – Spremni za četvrti razred

Inicijalni test iz Srpskog jezika – Spremni za četvrti razred

2110
0
deca-rade-test

Početak školske godine uvek je pun uzbuđenja i pozitivne treme. Nakon dugog raspusta povratak u školsku klupu znači povratak radu, odgovornosti i osvajanju nekih novih znanja. Posebnu nervozu učenici mogu osetiti pred polazak u četvrti razred. Iako su još pod budnom zaštitom svog učitelja ili učiteljice, tada se od njih očekuje da su mnogo ozbiljniji, da su spremniji za izazove i savladavanje obimnijeg gradiva. Od svega što sledi u novom razredu strepe učitelji, strepe učenici, brinu roditelji. Međutim, za vredne i spremne đake mesta za brigu nema.

Iako zvuči zastrašujuće, reč „utvrđivanje“ i nije tako loša ako je u pravi čas i ukoliko se đaci za obnavljanje gradiva pripreme.

Inicijalni test – zbog čega je važan?

Kao što mu sam naziv govori, inicijalni test je provera znanja na početku školske godine. U pitanju je opšta a jezgrovita provera onih znanja koje je učenik trebalo da stekne u prethodnim razredima. Ovaj test je važan, jer pokazuje i učeniku i učitelju koja znanja su usvojena od četvrtog razreda. Rešavanje ovog zadatka odličan je pokazatelj toga šta se zaista naučilo, a kojim oblastima treba posvetiti malo više pažnje. Inicijalni test je zapravo pomoć učeniku da uspešno radi od prvog dana u novoj školskoj godini, jer se kroz obnavljanje stečenih znanja postavlja dobra podloga za usvajanje novih.

Kako se pripremiti za inicijalni test?

Mnogi đaci i roditelji se brinu da je letnji raspust dovoljno dugačak vremenski period da se sve naučeno zaboravi. Ipak, kao što latinska poslovica kaže: „Ponavljanje je majka znanja“. Ukoliko se učenik predano posveti vežbanju, sasvim je izvesno da će sve ono što zna ponovo biti osveženo u svesti, a đak spreman za odgovaranje. Kada je u pitanju četvrti razred, pripremu za inicijalni test treba potražiti najpre u kontrolnim zadacima za treći razred. To mogu biti zadaci koje je učenik zaista rešavao u toku prethodnog razreda i za to bio ocenjen, ali i testovi sa kojima se po prvi put sreće. Na Internetu se može pronaći veliki broj kalitetnih zbirki zadataka, različitih praktikuma i radnih svezaka sa obiljem zadataka i primera za vežbu.

Ranije smo pisali o kontrolnima zadacima iz Srpskog jezika za 3. razred osnovne škole. Pored zbirke Kreativnog centra i Nove škole, predstavili smo i zbirku modela zadataka po nivoima postignuća. Ova zbirka nastala je kao rezultat istraživanja Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Ovi zadaci proveravaju znanje i veštine iz oblasti jezika, čitanja, ali i razumevanja pročitanog, kao i pisanje.

Inicijalni testovi – primeri

Broj učitelja i učiteljica koji su aktivni na Internetu i usmereni na kontinuirano usavršavanje povećava se iz dana u dan. Sa ciljem da unaprede nastavu i pomognu svojim učenicima, ovi učitelji pokrenuli su svoje blogove i portale na kojima dele savete i nastavne materijale. Oni će na tom mestu objaviti i primere testova i uputstva za pripremu. Na blogu „Ispeci pa reci“, učiteljice Đurđice Stojković pronašli smo nekoliko vrednih primera testova, koji u velikoj meri mogu pomoći učeniku u pripremi za inicijalni, ali i bilo koji drugi test. Ovog puta vam predstavljamo dva testa:

Naučili smo u trećem razredu

Inicijalni test iz Srpskog jezika

Na učiteljskom blogu „Dete je čovek u odelu deteta“, učiteljice Ljiljane Pejčić takođe ima vrednog nastavnog materijala. Izdvojili smo inicijalni test koji je pripremila Ivana Krstić. Možete ga preuzeti klikom na:

Inicijalni test iz Srpskog jezika.

Ako su vam potrebne vežbe i zadaci iz drugih predmeta i za ostale razrede, možete ih pronaći u ovoj kategoriji.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here