Početna Vesti Obaveštenja Izborni predmeti prelaze u sekcije, informatika obavezan predmet

Izborni predmeti prelaze u sekcije, informatika obavezan predmet

2052
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Informatika će od naredne školske godine biti obavezan predmet

Informatika će od naredne školske godine konačno zauzeti svoje pravo mesto u obrazovnom sistemu Srbije.

Informatika se uvodi kao obavezan predmet za učenike petog razreda,  tako je odlučeno na današnjoj sednici Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS).

Naime, na predlog Ministarstva prosvete, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja uradio je nastavni plan za drugi ciklus osnovnog obrazovanja, a NPS je na današnjoj sednici usvojio plan za peti i šesti razred osnovne škole, a izuzeti su sedmi i osmi razred, jer na plan za njih ima dosta primedbi.

Osim uvođenja informatike i računarstva kao obaveznog predmeta, Plan nastave za peti razred predviđa i još dva nova predmeta, a to su fizičko i zdravstveno vaspitanje, tehničko i tehnologija.

Svi izborni predmeti se ukidaju i prelaze u sekcije

Ukidaju se i svi izborni predmeti i prelaze u sekcije, a ostaju obavezni izborni predmeti, građansko, veronauka, drugi strani jezik.

Ukida se i izabrani sport, koji je do sada bio treći čas fizičkog vaspitanja, a ubuduće će petaci imati dva časa obaveznog fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i kao i čas i po obavezne vannastavne aktivnosti.

Svi nastavnici koji strahuju da će zbog ukidanja izbornih predmeta ostati bez norme, ohrabrila je izjava pomoćnice ministra prosvete Vesne Nedeljković koja je naglasila da im neće biti smanjen fond časova.

Nacionalni prosvetni savet prošle godine nije usvojio predlog Ministarstva prosvete da se informatika uvede kao obavezan predmet uz obrazloženje da sve škole nisu  dovoljno opremljene računarima, a predsednik NPS Aleksanar Lipkovski kaže da su za godinu dana napravljeni ozbiljni koraci u rešavanju tog problema.

Nedeljković je rekla da će za nabavku računara u školama biti obezbeđena sredstva – 23 miliona dinara, i da su tenderi u toku, a da će za obuku nastavnika informatike biti utrošeno 26 miliona dinara.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakO drugarstvu – „Šta je pravo, a šta lažno drugarstvo“
Sledeći članakJaja u ishrani dece – sve što treba da znate o jednoj od najvažnijih namirnica

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here