Početna Škola Edukativne igre Jednostavne dečje igre za nestašne mališane

Jednostavne dečje igre za nestašne mališane

1169
0

Deca su ukras sveta, kaže nam pesma. Međutim, taj ukras nekad ume da bude naročito zahtevan za čuvanje, da konstantno zahteva pažnju i ne poštuje uvek baš sva vaša pravila. Jednostavne dečje igre su prava poslastica za sve nestašne mališane. Oni će biti srećni i zadovoljni, a vi ćete imati mnogo manje posla oko njih. Evo nekoliko ideja.

Šaranje po pločicama u tuš kabini

Za sve nestašne mališane koji uživaju da šaraju po zidovima, evo jedne alternativne dečje igre. Tuš kabina je idealno mesto za sve igre kojima se prljaju i oni, ali i njihova okolina. Tuš kabine po meri su idealne da se iskoristi malo kupatilo i dobije veći prostor za tuširanje, ali i igru. Zabavi sa ovom igrom nema kraja.

Samo im dozvolite da šaraju po zidovima i staklu tuš kabine. Napravite boje vrlo jednostavno, koristeći dva sastojka koja se mogu naći u svakom domaćinstvu – penu za brijanje i prehrambene boje. Za pravljenje možete iskoristiti kalup za mafine i tu izmiksati sastojke. Što više kapi prehrambene boje dodate, to će ona biti intenzivnija. Drvene štapiće deca mogu koristiti kao četkice.

Vaša deca će uživati u tome da imaju posebno mesto gde mogu ispoljiti svoju kreativnost. Dogovorite se da ne smeju šarati po drugim površinama u kući. Dokle god poštuju dogovor, dozvolite im da šaraju u kupatilu kad god hoće. Nakon što našaraju sve što žele po pločicama, samo istuširajte kupatilo. Videćete kako voda spira sve, bez potrebe da bilo šta ribate.

Provlačenje kroz laser

Svi se sećamo scene u kojoj Ketrin Zita Džons prolazi kroz polje lasera kako bi stigla do maske. Ukoliko i vaše nestašno dete voli takve filmove, crtaće ili igrice, evo idealne ideje za dečju igru. Napravite od papirne trake lasere, najbolje u hodniku (ili nekoj drugoj uskoj prostoriji). Potom pustite mališane da probaju da prođu s jedne na drugu stranu, a ne pocepaju ni jednu traku.

Ova igra idealna je za sve one koji vole avanturu, a možete učestvovati i vi. Ova dečja igra stimuliše njihove motoričke sposobnosti, a i dovoljno je interesantna da će čak i najhiperaktivnija deca u njoj uživati. Ukoliko želite da sve učinite još interesantnijim, možete napraviti mini takmičenje gde je cilj da što brže prođu kroz laserski „lavirint“, a da ni jednu traku ne pocepaju. Ne zaboravite da pobednika nagradite nekom simboličnom nagradom.

Trka sa jajetom

Za sve nestašne mališane, ova igra je prava avantura. Možda jednostavno vole nestašluke kojima se kuća prlja, a možda je u pitanju nešto drugo. Za igranje ove jednostavne dečje igre potrebni su vam kašika i jaje. Vaše dvorište može postati raj za decu u kome se igraju i vežbaju ravnotežu, ako ovu igru igrate napolju. Međutim, možete je igrati i unutra. Ukoliko je igrate unutra, poželjno je da jaje bude kuvano.

Ova igra vežba motoričke sposobnosti vaše dece, kao i koordinaciju očiju i ruku. Efekat igre je bolji sa nekuvanim jajetom jer ga je teže odžavati na kašiki. Stvari možete dodatno zakomplikovati postavljajući prepreke koje deca moraju da preskoče ili zaobiđu. U ovoj igri može učestvovati i ostatak porodice, a možete napraviti i mini turnir naizmenično se trkajući.

Kreativno sakupljanje igračaka

Mnogi roditelji se žale da deca ne žele da pokupe svoje igračke nakon što završe sa igrom. Međutim i sakupljanje igračaka može da bude zabavna igra samo po sebi. Za ovo su vam potrebne dve kese, korpe, fioke ili u čemu već držite igračke. Jednostavno ih poređajte u niz, a potom stanite blizu mesta gde ćete ubacivati igračke. Zatim trčite do prve igračke, ubacujete je u korpu, pa do druge, pa nazad i tako redom.

Ova dečja igra je idealna kada imate dvoje i više dece. Tako će svi biti motivisani da učestvuju u raspremanju sobe. Igra može se koristiti i za sakupljanje prljavog veša. Svi nestašni mališani će uživati u njoj i posle nekog vremena će i sami tražiti da pospremaju igračke u ovakvom inspirativnom duhu.

Jednostavne dečje igre ne zahtevaju mnogo truda, mogu se igrati uvek i izrazito su zabavne. Mališanima omogućavaju siguran prostor da ispolje svoju kreativnost i utroše višak energije, a vama ne oduzimaju previše vremena. Takođe, sve ove dečje igre stimulativne su za razvoj njihovih motoričkih sposobnosti, a u njima mogu učestvovati i odrasli.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here