Početna Kuhinjica Kada uvesti ribu u ishranu deteta – Saveti za pripremu i recepti...

Kada uvesti ribu u ishranu deteta – Saveti za pripremu i recepti sa ribom

1610
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Mišljenja pedijatara i nutricionista su različita po pitanju vremena uvođenja ribe u jelovnik deteta. Neki smatraju da se riba može ponuditi bebi koja je navršila 8 meseci, drugi tvrde da je ne treba davati bebi mlađoj od 9 meseci, dok po nekima dete ne sme da jede ribu pre svog prvog rođendana. Jedno je sigurno: riba može da bude uzročnik alergijskih reakcija, pa pri njenom uvođenju u ishranu bebe treba biti jako oprezan.

Međutim, prednosti ribljeg mesa u ishrani su ogromne. Zato se roditelji moraju maksimalno potruditi da riba postane neizostavni deo redovnog detetovog jelovnika.

Hranljivost

Riblje meso je bogato mineralnim solima, pre svega fosforom i jodom, kao i vitaminom B. Obzirom da je manje masna od ostalih vrsta mesa, riba se lakše vari, što je veoma značajno za još uvek nedovoljno razvijen sistem za varenje kod malog deteta.

Koja vrsta ribe se preporučuje za ishranu beba

Masne vrste ribe, poput tunjevine, lista, haringe, skuše, soma ili šarana, treba izbegavati. Najbolje je odlučiti se za pastrmku, losos, oslić, sardele ili belu tunu.

Kupovina ribe za bebe

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Pri kupovini ribe naročito obratiti pažnju na sledeće:

  • Miris ribe ne sme da bude neprijatan, naročito je opasno ako se oseća miris amonijaka.
  • Meso mora da se odlikuje čvrstoćom i elastičnošću na dodir. Krljušt treba da se presijavaju.
  • Oči moraju biti bistre, sjajne, ispupčene, da ispunjavaju čitavu očnu šupljinu.
  • Škrge moraju da budu ružičaste i da se presijavaju. Izuzetak su skuša i harniga, čije škrge treba da budu tamno crvene.
  • Jaja nekih vrsta riba mogu da dovedu do trovanja, mučnine, dijareje, kožnog osipa. Zato obavezno izbacite ikru, bez obzira o kojoj vrsti ribe je reč.
  • Kod pastrmke i lososa može biti prisutna larva pantljičare. Zato riba treba da bude dobro termički obrađena.

Riba za bebe – recepti

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Kuvani fileti oslića

Stavite ribu u vodu sa nekoliko zrna soli. Neposredno pre nego što provri voda, smanjite vatru da ne ključa jako i ostavite ribu da se kuva 10 minuta. Nakon toga izvadite, malo ohladite, očistite je od kože i kostiju i isitnite. Kuvanoj ribi možete dodati malčice rastopljenog putera, nekoliko kapljica limunovog soka i sitno iseckanog peršunovog lista. Dodajte i jedan vruć bareni krompir i sve dobro izmeljite viljuškom.

Kuvana pastrmka sa povrćem za bebe

Sastojci: 1 manja pastrmka, 1 šargarepa, po ¼ veze peršuna i celera, 15 g putera, list lovora, pola limuna i prstohvat soli.

Operite i očistite šargarepu i isecite je na tanje kolutove. U pola litra malo posoljene vode stavite šargarepu, lovor, peršun, celer i limunov sok. Kada voda provri, smanjite vatru i ostavite da se kuva dvadesetak minuta.

Pastrmku očistite od iznutrica, kože i koskiju, operite i obrišite je. Malčice posolite i stavite da se kuva 10 minuta. Izvadite pastrmku i isitnite je. Dodajte joj ispasirano povrće i malo supe u kojoj se povrće kuvalo. Dobro umešajte i još malo izgnječite viljuškom. U manjoj šerpici istopite puter sa jednom kašičicom limunovog soka i malo soli, pa puterom prelijte pire od pastrmke i povrća.

Fileti oslića na pari za bebe

Uzmite jedan veći sud sa poklopcem u koji može da stane odgovarajuća cediljka i u njega sipajte vodu i stavite na ringlu. Kada voda proključa stavite jedan riblji filet na cediljku, a cediljku postavite u sud sa vodom, tako da voda ne dodiruje ribu i poklopite. Kuvajte 10 do 15 minuta (u zavisnosti od veličine ribljeg fileta). Izvadite skuvanu ribu, proverite za svaki slučaj da li je dobro očišćena od sitnih kostiju i isitnite je viljuškom. Nahranite dete uz dodatak pirea od njegovog omiljenog povrća.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here