Početna Porodica Saveti Kako da poboljšate kvalitet vazduha u svom domu

Kako da poboljšate kvalitet vazduha u svom domu

310
0

Pitanje zagađenja vazduha, kao velikog globalnog problema, poslednjih godina je posebno aktuelno. Zbog ogromnog uticaja na javno zdravlje, ono predstavlja ozbiljan razlog za zabrinutost, posebno u našoj zemlji i njenom glavnom gradu. Faktori zagađenja vazduha su različiti i brojni, naročito ako živite u gradskoj sredini. Na količinu zagađenja u vazduhu, između ostalog, mogu uticati vremenski uslovi, industrijska postrojenja, saobraćaj, ali i individualne aktivnosti svakog pojedinca. Da li ste se ikada zapitali koliki je naš lični uticaj na zagađenje vazduha u okolini? Kvalitet vazduha koji udišete kod kuće nikako nije manje važan od kvaliteta vazduha na otvorenom. Štaviše, nivo zagađenja vazduha u zatvorenom prostoru može imati mnogo veći uticaj na vaše zdravlje u odnosu na spoljašnje zagađenje. 

Da li ste nekada ozbiljno razmišljali o kvalitetu vazduha u zatvorenom prostoru u kojem svakodnevno boravite vi i vaša porodica? Izuzetno je važno, naročito ako ste roditelj, da učinite sve što je do vas i potrudite se barem onoliko koliko je u vašoj moći da vazduh koji vi i vaša deca udišete učinite što kvalitetnijim i zdravijim. Ukoliko želite da poboljšate kvalitet vazduha i sprečite spoljašnje zagađivače da prodru u vaš životni ili radni prostor, verujemo da će vam neki od saveta koje delimo sa vama u nastavku teksta i te kako biti od pomoći.

Sobne biljke 

Evo jednog lepog i ekonomičnog načina da poboljšate kvalitet vazduha u svom domu. Pored brojnih drugih prednosti, većina sobnih biljaka se pokazala efikasnim i u održavanju čistoće vazduha u zatvorenom prostoru. Sobno cveće nas štiti od štetnih efekata toksina. Ovi sjajni prirodni prečišćivači vazduha ujedno će oplemeniti i ulepšati vaš životni ili radni prostor. U najidealniji izbor u borbi protiv zagađenja ubrajaju se različite vrste bršljena, paprati, puzavica, hrizanteme, aloe vera, dracena, sanseverija, fikus (koji naročito poželjan u spavaćoj sobi) itd. 

Prečišćivač vazduha

Prečišćivač vazduha definitvno može uticati na očuvanje zdravlja vaših ukućana i biti odličan izbor u borbi protiv niskog kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru. Najbolje je da ga postavite u prostoriju koju vi i vaši ukućani najčešće koristite. Ovaj mali kućni aparat, koji često sadrži i osveživač i ovlaživač, filtrira vazduh i uklanja štetne čestice iz njega. Zbog toga vam savetujemo da uložite u kvalitetan prečišćivač vazduha, naročito ako imate decu, jer nema sumnje da je to pametna dugoročna investicija. 

Provetravanje prostorija

Ovo je jedan od najsigurnijih načina da se rešite zagušljivog i ustajalog vazduha, koji je veoma dobra podloga za viruse, infekcije, alergije… Redovnim provetravanjem prostorija, pod uslovom da je u tom trenutku napolju vazduh zadovoljavajućeg kvaliteta  (što uvek možete proveriti putem dostupnih aplikacija ili sajtova koji sadrže validne informacije o trenutnom kvalitetu vazduha), sačuvaćete zdravlje svojih najmilijih. Ne samo da ćete poboljšati kvalitet vazduha, već ćete sprečiti i alergijske reakcije i rešiti se suvog vazduha, koji je posebno aktuelan tokom grejne sezone. 

Temeljno održavanje higijene poboljšaće kvalitet vazduha 

Temeljno čišćenje je definitivno jedna od metoda uz koju ćete poboljšati kvalitet vazduha u svom domu. Ovo naravno ne znači da treba da koristite agresivne hemikalije prilikom čišćenja. Naprotiv – što prirodnije, to bolje. Redovno održavanje svih prostorija čistim, usisavanje, pranje zavesa, čišćenje tepiha, brisanje prašine i često menjanje posteljine je obavezno i nešto što se u svakom slučaju podrazumeva, a posebno ako imate kućne ljubimce. Takođe, povedite više računa o izvorima različitih isparenja izazvanih kuvanjem, sušenjem veša, peglanjem i sl. Izbegavajte da sušite mokar veš njegovim prebacivanjem direktno preko grejnih tela.

Mnoga sredstva koja svakodnevno koristimo i koja su deo naše rutine (deterdženti, kozmetika, određene mirišljave sveće itd.) mogu predstavljati ozbiljan izvor zagađenja u našem domu. I naravno, ne zaboravite koliko je štetno pušenje u zatvorenom prostoru, pa se potrudite da posebno u prostorijama u kojima borave deca nema duvanskog dima.

Provera sistema za grejanje 

Redovno menjajte filtere u klima uređajima i održavajte i čistite grejna tela u svom domu (radijatore, grejalice i sl.). Neke opcije grejanja (npr. električno grejanje) definitivno imaju prednost nad drugim sistemima (grejanje na ugalj ili drva), jer mogu održati vazduh u vašim prostorijama mnogo čistijim. Potrudite se da ne pregrejavate prostorije.

Poboljšanje kvaliteta vazduha u vašem domu zasigurno će imati velikog uticaja na smanjenje rizika od razvoja mnogih bolesti, pomoći će u očuvanju zdravstvenog stanja vas i vaših najmilijih, a samim tim će uticati i na poboljšanje kvaliteta vašeg života uopšte. Smanjite izvore zagađivača i dišite zdravo kod kuće!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here