Početna Porodica Kako da vam zubi u trudnoći ostanu zdravi?

Kako da vam zubi u trudnoći ostanu zdravi?

1048
0
zubi u trudnoći
Foto: Pixabay.com

Trudnoća je fiziološko stanje organizma žene koje donosi veliku radost, ali i veliku odgovornost. Trudnica pomaže detetu da se pravilno razvija i napreduje brigom o sebi, a to uključuje i pravilnu negu zuba.

Oralna higijena kod trudnica je tema o kojoj se sve više piše. Razlog tome je što, uprkos dostupnosti informacija, veliki broj žena na početku svoje trudnoće i dalje veruje u zablude koje se tiču zdravlja zuba.

Zubi ispadaju u trudnoći – netačno!

Nekada je umesto nežnih priča o novom životu koji se razvija i rađa, svaka trudnoća ispraćena kratkom horor pričom o zubima koji obavezno ispadaju. Prema ovoj opštepoznatoj zabludi naših majki i baka, svaka žena koja ostane trudna mora da bude spremna na to da ostane bez nekog zuba. Razlog: beba uzima sav kalcijum iz organizma.

Ovo, naravno, nije tačno. Istina je da plod uzima sve potrebne hranljive materije iz krvi majke, ali je ta količina kalcijuma i drugih vitamina i minerala zanemarljiva, tj. ne može da nanese štetu zdravlju majke. Pogotovo ne da dovede zube u stanje da sami ispadaju!

Zubi se više kvare u trudnoći – tačno!

Istina je da su zubi u trudnoći podložniji karijesu, ali to nije nešto na šta se ne može uticati. Karijes, kao progresivno propadanje zuba, u trudnoći se može javiti iz više razloga. Pre svega, tu je neredovna oralna higijena. Mnoge žene na početku trudnoće pate od mučnina, koje pojačavaju paste za zube. Zbog toga se može desiti da izbegavaju pranje zuba neko vreme.

četkice-za-zube
Foto: Pixabay.com

Sa druge strane, zbog čestih povraćanja, osim ostataka hrane, na zubima će se zadržavati i želudačna kiselina. Neredovna i nepravilna oralna higijena imaće posledice u vidu razvijanja mekih naslaga, koje su glavni krivac za nastanak karijesa na zubima.

Meke naslage odnosno dentalni plak, u dodiru sa pljuvačkom dovešće do pojave zubnog kamenca – još jednog neprijatelja zdravlja zuba i usta. Kada se tome doda upala desni ili nepopularni trudnički gingivitis, krvarenje, karijes i bol su neizbežni.

Gingivitis kao trudnička tegoba

Trudnoća se često opisuje kao najdivniji period u životu žene. Kada raste život u telu žene, raste i nivo hormona u krvi. Ceo organizam buja, a sa tim bujanjem neretko dolazi i do bujanja desni. Trudnički gingivitis je, uz mučnine i gorušicu, jedna od najčešćih trudničkih tegoba, a za posledicu ima krvarenje, bol, te povlačenje desni. Ukoliko se na vreme isprati i leči, upala gingive se neće razviti u paradontopatiju i onaj najstrašniji neželjeni scenario – gubljenje zuba.

Pored gelova za umirenje desni i blagih čajeva za ispiranje usta, stomatolog će uvek na prvo mesto u lečenju ovog stanja postaviti pravilno i redovno pranje zuba. Upaljene desni su jarko crvene boje, uvećane, natečene i bole, a na svaki mehanički pritisak – kao što je onaj koji vrši četkica prilikom pranja zuba – one krvare.

Mnoge trudnice se uplaše krvi, te smanjuju pritisak četkanja zuba. To je pogrešno, jer se na ovaj način ne skinu sve naslage. Naslage koje ostanu, kao i bakterije koje ulaze u njihov sastav neće dopustiti da se gingiva izleči, a pritom mogu dovesti i do pojave karijesa.

Kako sačuvati zube u trudnoći?

U savetovalištima za trudnice briga o zubima se ističe kao prioritet. Stomatolog i ginekolog upućuju buduće mame na sve moguće posledice neredovnog i nepravilnog održavanja oralne higijene. Umesto mini horor priče o zubima koji se kvare bez kontrole trudnice, lako možete imati mirnu trudničku bajku. Dovoljno je da bez pogovora i izuzetka brinete o dve stvari: redovnom pranju zuba i pravilnoj ishrani.

Pravilna  higijena je pola oralnog zdravlja

Bez obzira na krvarenje i bol, pa čak i na mučnine – potrudite se da vaša oralna higijena bude pravilna i redovna. Ukoliko imate problem sa gingivitisom, potražite četkice sa mekom dlakom, koje neće dodatno iritirati desni. Ako vam paste za zube izazivaju mučninu, potražite onu koja vam odgovara ili pak intenzivnije četkajte zube, pa makar i bez paste.

Ishrana je važna!

Ishrana u trudnoći ima veliki značaj za razvoj ploda. Neophodno je da trudnica u svom tanjiru ima dovoljno belančevina, minerala i vitramina. Redovno uzimanje mleka, jaja, džigerice, šargarepe, spanaća, voća i žitarica biće višestruko delotvorno za zdravlje – i trudnice, i bebe. Kontrolisana upotreba ugljenih hidrata se podrazumeva.

Slatkiše zamenite voćkom, a gazirano piće vodom, pa će svaka poseta stomatologu biti razlog više za širok trudnički osmeh.

Prethodni članakKonkurs za Osmi festival poezije beogradskih osnovaca „Mali pobednik“
Sledeći članakVečno za prolazno – Aleksandra Stijović (srednja škola)

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here