Početna Porodica Saveti Kako da vaspitavam moje dete #5 – Razlike u vaspitnim stavovima roditelja

Kako da vaspitavam moje dete #5 – Razlike u vaspitnim stavovima roditelja

2053
0
foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Svaki roditelj kada počne da brine zbog neslaganja sa svojim supružnikom u pogledu vaspitanja njihovog deteta, treba da se seti samo jedne činjenice: na čitavoj planeti ne postoje dva čoveka koja razmišljaju potpuno isto. Zato je sasvim normalno da majka i otac, kao dve ličnosti, imaju različite vaspitne stavove.

Kako će neko odgajati i vaspitavati svoje dete, pre svega zavisi od toga kako su njega podizali njegovi roditelji. Međutim, postoje još mnoge okolnosti koje utiču na vaspitne metode koje primenjuju majke i očevi. Ono čega oba roditelja moraju da budu svesni jeste potreba za usklađivanjem postojećih razlika i građenjem zajedničkog stila vaspitanja. Taj zajednički stil biće presudan i dete će ga nositi kroz čitav život kao obeležje njegovog odrastanja.

Kako prevazići razlike i usaglasiti vaspitne stavove? Na ovo pitanje nije uopšte jednostavno odgovoriti, ali narednih 7 saveta mogu olakšati roditeljima da pomire svoja shvatanja u pogledu vaspitanja.

1. Budite svesni toga da se razlikujete

Takvim trezvenim i odgovornim stavom izbeći ćete međusobne napade i optuživanja da vaše vaspitne metode nisu ispravne.

2. Pronađite stavove u kojima se slažete

Vi ste jedno drugo izabrali za partnera, za životnog saputnika. Zato sigurno mora da postoji bar nekoliko stvari o kojima imate jednak stav. Pođite od toga i kada je u pitanju vaspitanje dece.

3. Pokušajte da uskladite mišljenja o najvažnijim vaspitnim pitanjima

Ta najvažnija pitanja svakao su kako da zaštitite bezbednost i zdravlje vašeg deteta. U velikoj većini slučajeva roditelji imaju dobre procene šta je to što je za decu opasno i nezdravo. Zašto bi se vi onda razlikovali od većine? Oko ovako važnih stvari biće vam najlakše da se usaglasite. Na temeljima tog kompromisa uspešno ćete pomiriti mišljenja i o mnogim drugim važnim faktorima u vaspitanju. A vaši sve češći jedinstveni stavovi pomoći će vam da izgradite i očuvate autoritet kod deteta.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

4. Ne raspravljajte se u prisustvu dece

Tu se pre svega misli na rasprave u vezi vaspitanja. One će samo zbuniti dete, a kasnije mu i omogućiti da može da manipuliše vama, što je jako loše za celokupan proces vaspitanja. Ako se oko nečega baš ne možete složiti, detetu objasnite da ćete se najpre dogovoriti vi. A vašu zajedničku odluku njemu ćete saopštiti naknadno.

5. Budite fleksibilni i spremni na kompromise

Odlično bi bilo da jednom pokušate da usvojite stav vašeg supružnika, bez obzira što se sa takvim stavom uopšte ne slažete. Narednog puta zamenite uloge – neka bude prihvaćeno vaše mišljenje. Najbitnije je da ostanete dosledni. Da ono što ste oboje uvažili, oboje i poštujete. Jedino tada dete može lako da shvati šta se od njega očekuje. Vremenom ćete kroz praksu otkriti koji su stavovi valjani i daju dobre rezultate. Sve ostale neučinkovite odluke moći ćete kasnije i da promenite.

6. Budite malo stroži

Ako vam manjkaju druga rešenja, probajte da budete malo stroži. Ali tada je veoma važno da ne popustite. U svakom slučaju, bolji je nešto stroži pristup na duge staze, nego da budete malo popustljivi, pa onda malo strogi. I tako u krug.

7. Potražite savet psihologa

Ako nijedan od prethodnih saveta ne daje nikakve rezultate, to je možda znak da su vam potrebne zajedničke konsultacije kod psihologa. Ne bi bilo na odmet ni da zajedno pročitate neki dobar priručnik za uspešne roditelje.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here