Početna Porodica Saveti Kako da vaspitavam moje dete #7 – da postane odgovorno?

Kako da vaspitavam moje dete #7 – da postane odgovorno?

2492
0
Dete i pas
foto: pixabay.com

Stručnjaci tvrde da presudan uticaj na razvoj odgovornog ponašanja kod deteta ima sazrevanje njegove ličnosti. Što je dete starije, od njega se očekuje da sve više vodi računa o svojim postupcima i ponašanju. Drugim rečima, deca starijeg uzrasta treba da shvate da njihovi pustupci i ponašanja zavise isključivo od njihovih odluka i izbora.

Dete ne može postati odgovorno nakon jednog ozbiljnog razgovora ili nakon određenih roditeljskih kazni u slučaju neadekvatnog ponašanja. Proces u kome mališan postaje odgovorno ljudsko biće je jako složen. Zato roditelji moraju pomoći detetu da postepeno razvija ovu pozitivnu osobinu. I to treba da čine primenom odgovarajućih vaspitnih metoda.

Pomozite detetu da shvati da ishod većine događaja zavisi isključivo od njega

Ako je dete, na primer, u školi ocenjeno iz nekog predmeta lošom ocenom, popričajte sa njim. Pri tome, cilj vašeg razgovora treba da bude pronalaženje uzroka koji je doveo do loše ocene. Fokusirajte se isključivo na ponašanje deteta, a ne nastavnika. Recite mališanu da se sledeći put više potrudi da bi bolje naučio gradivo, da za vreme časa sluša nastavnika i da bude skoncentrisan na času. Njegove izgovore da mu je nastavnik namerno postavio najteže pitanje, da ne uživa simpatije nastavnika i sl., odmah eliminišite i ne obraćajte pažnju na njih. Isto uradite i ukoliko pokušava da za svoje loše ponašanje okrivi drugove iz odeljenja, na primer, da su galamili na času i time ometali njegovu koncentraciju.

Naučite dete kako da poveže uzroke i posledice nekog svog ponašanja

Veliki broj dece biva iznenađen i zbunjen kada se desi neka neželjena situacija, jer deca misle da je sve slučajnost. Da slučajno dolazi do dobrih ili loših ishoda. Takva deca ne uče iz ličnog iskustva, pa im se iste greške neprestano ponavljaju. Zbog toga roditelji treba da, pre svega, nauče dete da povezuje svoje ponašanje sa posledicama koje to ponašanje može izazvati. Dajte mu neki primer iz svakodnevnog života. Recimo, u slučaju da neko svima pokazuje gde krije ključ od kuće kada negde pođe, postoji verovatnoća zloupotrebe. Moguće je da će neka osoba to svoje saznanje zloupotrebiti, uzeti ključ i opljačkati kuću ili stan.

Dete mora da snosi adekvatne posledice za svako svoje neodgovorno ponašanje

U slučajevima kada se dete ponaša nedgovorno, većina roditelja pribegava grdnji, vikanju ili kažnjavanju deteta, primenom sankcija koje nisu direktno vezane za konkretno neodgovorno ponašanje mališana. Međutim, ovakav način kažnjavanja obično nije svrsishodan. Znatno delotvornije će biti da dopustite da dete pretrpi direktne posledice za svako svoje neodgovorno ponašanje. Na primer, ako uđe u kuću sa prljavim patikama ili cipelama i počne da gazi po pločicama, laminatu ili parketu ostavljajući blatnjavi trag za sobom, dajte mu krpu u ruke. Neka samo očisti nered koje je ostavilo za sobom, bez obzira da li je fizički sposobno da čišćenje obavi samostalno. To je znatno efikasniji način nego da na njega vičete ili da mu uvedete neku zabranu, recimo na gledanje TV-a ili igranje video igrica.

Nabavite detetu kućnog ljubimca

Kupite detetu kucu, macu, papagaja, ribicu… Stručnjaci su nizom istraživanja dokazali da deca koja odrastaju uz kućne ljubimce lakše nauče da se ponašaju odgovorno. Dete koje zajedno sa svojim roditeljima obavlja zadatke vezane za kućnog ljubimca vrlo brzo će shvatiti šta je ustvari odgovornost. Pri tome, roditelji treba deci da daju zadatke koji su primereni njihovom uzrastu. Recimo, dete koje ima tri godine neće moći da izvodi psa u šetnju, ali će moći da vodi računa da posuda iz koje pas pije vodu bude uvek puna. Uporedo sa rastom deteta, postepeno će se povećavati broj njegovih obaveza prema ljubimcu. U tinjedžerskom dobu, dete će već moći da preuzme potpunu odgovoronost za brigu o životinji.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here