Početna Porodica Kako izbeći da razvod braka ili raskid veze budu trauma za dete?

Kako izbeći da razvod braka ili raskid veze budu trauma za dete?

329
0
muskarac-i-zena-razvod
Pexels.com

Razvod braka nije nimalo lak događaj za bilo kog člana porodice. Sigurno znate koliko je i sam raskid veze teško preboleti, ali razvod znači kraj jednoj porodičnoj atmosferi, a ako imate i decu, ova činjenica dodaje jednu novu dimenziju.

Sigurni smo da se ne brinete mnogo kako ćete vi sami kroz to proći, već se najviše brinete za svoju decu.

Ni njima neće biti lako, treba započeti novi život bez jednog roditelja, možda se čak i preseliti, i krenuti u novu školu. Mala deca su obično zbunjena, nisu sigurna koji su razlozi te nove promene, ali ni starijoj deci i tinejdžerima neće biti svejedno.  

Uz prave postupke možete učiniti da ovaj period u životu deteta ne bude toliko traumatičan. Morate pažljivo i strpljivo postupati, i nikada nemojte zaboraviti da je neskladan brak pogubniji za decu od razvoda.

U nastavku pročitajte nekoliko saveta kako da vaša deca što lakše podnesu razvod braka.

Objasnite detetu da ono nije krivo

Raskid veze je veoma težak za partnere, ali razvod pogađa ne samo njih, već i decu.

Mlađa deca najčešće imaju ovu pretpostavku, pogotovo ako su bili svedoci ranijih svađa i prepirki. Dete će pomisliti da se mama i tata zbog njega rastaju, često pomisle da se oni ne bi svađali da je ono uvek slušalo i ponašalo se fino. Ako jedan roditelj ode, dete može pomisliti da ga taj roditelj ne voli dovoljno, da je svojim ponašanjem zaslužilo napuštanje. 

Ovo sigurno nije istina, a jako je teško za jedan dečiji um da se nosi sa ovim.

Dete morate unapred pripremiti na promenu koja sledi, oba roditelja ga moraju uveriti da ga i dalje vole! Objasnite detetu da možda neće više živeti svi zajedo, ali će i dalje imati i mamu i tatu. Život će biti možda drugačiji od onog do sada, ali dete nikoga ne gubi!

Najbitnije je uveriti dete da ono nije krivo za rastanak roditelja, već se to tiče upravo njih!

Nemojte pričati negativno o bivšem partneru

Koliko god da ste ogorčeni, tužni ili ljuti zbog svog bivšeg partnera, jako je bitno da te negativne emocije ne prenosite na dete, jer je to i dalje njegov roditelj. 

Dete mora znati da je u redu voleti i jednog i drugog roditelja, i pokušajte da ne poljuljate njegovo mišljenje o bivšem partneru. Ljudi ovo često rade kako bi se osvetili zbog razvoda, ali ovim postupkom ćete nakratko povrediti partnera, ali na duge staze ćete kompromitovati emocije deteta prema drugom roditelju. 

Oba roditelja su važna kada je odgajanje dece u pitanju, ali otac je posebna figura u odrastanju deteta. Nemojte to uskratiti svom detetu.

Dozvolite svojoj deci da pokažu osećanja

Morate znati da će deca ovaj period sigurno doživeti jako emotivno, i nikako ne smete umanjivati važnost njihovih emocija.

Mala deca će verovatno plakati i iskazivati svoje emocije, morate se pripremiti na sva njihova pitanja i iskreno im odgovoriti. Morate ih uveriti da uvek može a računa na vas, i pomozite mu da prepozna svoje emocije i iskaže ih. 

devojcica-sedi-na-prozoru
Pexels.com

Tinejdžerima će biti podjednako teško, ali će možda svoje emocije pokazivati na drugačiji način. Produktivnost u školi možda opadne, možda se jave problemi sa ponašanjem u školi, ili se previše povuku u sebe i izoluju se, a mogu pokazivati i znake agresivnosti. Ako tinejdžer ne želi da razgovara o svojim emocijama sa vama, to je u redu, recite mu da ćete biti tu da ga saslušate kada bude spreman.

Tinejdžer možda pomisli da se njegov život ruši, jer se porodica rastavila, ali bitno da je da budete strpljivi i pružite mnogo utehe i ohrabrenja, i tako mu pomognete da preboli razvod.

Potrudite se da ostanete prisutni u životu deteta

Ukoliko starateljstvo nad detetom nije pripalo vama, potrudite se da i dalje budete deo njegovog života.

Provodite kvalitetno vreme zajedno u raznim aktivnostima. To vam oboma može skrenuti malo pažnje sa teškog perioda koji vas je zadesio, i malo vas zabaviti. Nemojte pokušavati da kupite dečiju naklonost raznim poklonima, slatkišima, i popuštanju u disciplini. Dete će sigurno više ceniti zdrav odnos i uspomene koje će stvoriti sa vama od svih poklona koje možete da mu kupite.

Ne zaboravite da vodite računa o sebi

Iako možda prolazite kroz jedan od najtežih perioda u životu, nemojte zaboraviti da brinete o sebi i svom psihofizičkom zdravlju. Ako vi ne izgledate najbolje, dete će to sigurno primetiti.

Posvetite se nečemu što može da vam olakša tugu i ljutnju. To može biti više fizičke aktivnosti, zdraviji obroci, i hobiji koji će vam pomoći da se usresredite na nešto drugo.

Najsigurnija opcija je potražiti profesionalnu pomoć! Psiholog će vam pomoći da razumete svoje emocije i zdravije se nosite sa njima. Takođe vas može posavetovati kako da se postavite prema svom detetu i pomognete mu da prevaziđe ovaj težak period bez velikih posledica. Nije sramota potražiti pomoć psihologa!

Ovo je bilo nekoliko saveta kako da pomognete svom detetu da preboli razvod roditelja. Verovatno neće biti lako i suočićete se sa nekim problemima, ali smo sigurni da ste dovoljno snažni da i to prebrodite!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here