Početna Zabava Radoznalac Kako je nastala najpopularnija fudbalska igrica na svetu?

Kako je nastala najpopularnija fudbalska igrica na svetu?

762
0
fifa 2022

Za sve koji se pitaju koja fudbalska igra je najpopularnija na svetu, odgovor je serijal FIFA.

Ovaj fudbalski serijal se prvi put pojavio na policama 1993. godine sa naslovom FIFA International Soccer, kasnije poznatom kao FIFA 94.

Možda će mnogi obožavaoci Pro Evolution Soccera odmahnuti glavom na spomen FIFA-e kao najpopularnije fudblaske igrice, no činjenice govore drugačije.

Naime, serijal FIFA dostupan je na 18 jezika i u 60 zemalja sveta, te je prodat u više od 320 miliona primeraka, a i činjenica da se upravo sprema objavljivanje novog izdanja, FIFA 22, govori u prilog da se radi o najpopularnijoj kao i najprodavanijoj video simulaciji najvažnije sporedne stvari na svetu.

Ono što ističe serijal FIFA-u od konkurencije jeste predani rad na kreiranju igre koja iz godine u godinu ima sve bolju grafiku i koja prati i implementira AI tehnologiju.

No, kako je sve krenulo i ko je zaslužan za kreiranje serijala FIFA čije novo izdanje s nestrpljenjem očekuju najzagriženiji gejmeri?

Da bismo odgovorili na ova pitanja, moramo se vratiti u devedesete godine prošlog veka.

Ko je razvio serijal FIFA?

Mnogi ne znaju da je FIFA-u razvila kanadsko-američka firma, što je samo po sebi kuriozitet budući da je klasični fudbal u ovim zemljama u senci američkog fudbala.

Upravo je igra o američkom fudbalu, Madden NFL, koja je početkom devedestih doživela ogroman uspeh, podstakla čelne ljude Electronic Arts-a i njihove ćerka firme EA Canada na ideju o razvijanju video igre koja će simulirati klasični fudbal.

Glavni programer u timu za razvijanje fudbalske igre bio je Jan Tian, kineski emigrant koji je početkom 80-ih došao u Kanadu, gde se uspešno probijao u svetu video igara.

Tian je znao da imaju predispoziciju za kvalitetan prikaz zato što je vidno polje igre postavljeno kao da je u pitanju pogled s tribina.

Zahvaljujući ovom revolucionarnom prikazu, igrači su mogli jasno videti i pratiti loptu na ekranu ove neimenovane fudbalske igre.

Zašto kažemo neimenovane fudblaske igre, a ne FIFA-e?

Zato što te 93. godine ni Tian ni ostali u Electronic Arts-u nisu ni sanjali da su na prekretnici stvaranja nečeg izvanrednog i da će upravo napraviti poslovni potez decenije.

Poslovni potez decenije EA i FIFA-e

Naime, pametni ljudi iz marketing dela Electronic Artsa su osmislili strategiju koja je ušla u istoriju.

EA je kontaktirao svetsku fudbalsku organizaciju FIFA-u i dogovario sa njima licencu na pravo korišćenja imena FIFA. Ova licenca je kasnije proširena i na pravo korišćenja imena klubova, kao i igrača.

To se pokazao kao lukrativni poslovni potez koji je igrici dugoročno doneo popularnost i slavu te su upravo ove licence usmerile razvoj igre u smeru u kojem FIFA danas ide. (Na primer, unutar serijala FIFA-e imamo više od 17000 registrovanih igrača koji imaju svoju rang listu. Ovu rang listu igrači pomno prate pa čak i pokušavaju korigovati ako nisu zadovoljni ocenom koju im je serijal FIFA dodelio).

Prva izdanja FIFA-e bila su svetlosnim godinama udaljena od današnjih, no koncept koji je pokrenuo Tian, a nastavio izvršni producent FIFA-e u EA, Aaron McHardy, zasnivao se na konstantnom napretku na svim poljima.

Od izdanja iz 2009. godine (FIFA 10), serijal FIFA seda na tron najboljih e-sport video igrara i od tada kroz svako novo izdanje pomera lestvicu izvrsnosti i kvaliteta.

Sve to nas dovodi do ovogodišnjeg izdanja, FIFA 22 koje svoju svetsku premijeru ima za manje od mesec dana.

Svetska premijera FIFA-e 22

Od 1. Oktobra 2021. u svetskim web shopovima kao i u prodavnicama video igara moći ćete da kupite svoj primerak FIFA-e 22.

Najnovije izdanje FIFA-e sadrži neka nova unapređenja kao što su redizajnirani golmani, poboljšana fizika lopte (što ne čudi jer je sam Aaron McHardy u više navrata naglašavao da će svako novo izdanje FIFA-e imati i kvalitetnija unapređenja fudbalske lopte), eksplozivni sprint, nove taktike u napadu te integrisanu HyperMotion tehnologiju.

Ova tehnologija je i najveća novost ovogodišnje FIFA-e, a radi se o inovativnom načinu prikupljanja podataka o stvarnim ljudskim pokretima prilikom igranja fudbala.

Zahvaljujući specijalnim Xsense odelima koja su nosila 22 profesionalna fudbalera u pravoj fudbalskoj utakmici, prikupljeni su i evaluirani podaci te je osmišljeno 4000 novih realističnih animacija i pokreta koji su identični pokretima s fudbalske utakmice.

Ovogodišnje izdanje FIFA-e svoj osnovni model igre ima u mogućnosti razigravanja 700 timova u 30 različitih fudbalskih liga, na 90 vrhunski prikazanih stadiona i sa 17000 licenciranih igrača.

Kao dodaci tu su i karijerni model igranja, u kojem sastavljate svoj tim i pratite uspon svojih igrača, te model uličnog fudbala pod nazivom Volta.

Još jedan dodatak u ovogodišnjoj FIFA-i vredan je spomena, a radi se o internet servisu FIFA Ultimate Team u kojem se sa svojim klubom takmičite za virtualni novac s drugim onlajn igračima.

FIFU 22 ćete moći da pronađete u nekoliko dostupnih verzija (za PS 4 i 5, X Box One i X Box Series X / S, PC i Switch) na stranicama Games web shopa, specijaliziranog za prodaju konzola, igara i igračke opreme.

Uz mogućnost preordera na web shopu, igru FIFA 22 možete naručiti i u jednoj od devet Games prodavnica u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here