Početna Zdravlje Kako najbrže izlečiti prehladu i grip (detaljan vodič)

Kako najbrže izlečiti prehladu i grip (detaljan vodič)

4367
0

Ukoliko niste sigurni da li vi ili vaše dete imate običnu prehladu ili se radi o gripu vreme je da naučite osnovne razlike između ova dva stanja i kako ih izlečiti.

Prehlada i grip imaju toliko toga zajedničkog da ih je ponekad gotovo nemoguće razlikovati. Naime, uzrok oba stanja jeste virus koji zarazi naše disajne puteve. Simptomi prehlade i gripa su na  početku  identični i prate ih malaksalost i tromost organizma. Međutim ključna odrednica razlike ovih stanja ogleda se u dužini trajanja bolesti, toku lečenja i simptomatologije koja prati ova stanja.

Svima je jasno da prehlada traje kraće u odnosu na grip i da ne može ostaviti posledice po organizma. Za razliku od gripa koji ukoliko se ne leči na adekvatan način može ostaviti trajne posledice po organizam.

U toku smene godišnjih doba najčešće se epidemije gripa javljaju u periodima jeseni i zime, dok su prehlade učestale tokom cele godine. Prehade mogu biti izazvane određenim virusom ali ne  nužno. Verovali ili ne  uzrok prehlade može biti i prolećna alergija, nazeb ili izmorenost organizma. U zavisnosti od simptoma koje možete imati predlavljamo vam sedam osnovnih razlika sa kojima ćete jasno znati kako da razlikujete grip i prehladu bez odlaska lekaru.

Kako razlikovati grip od virusa

Već je napomenuto da su virusi odgovorni za oba stanja bolesti. Međutim ukoliko pravilno tumačite simptome možete lako znati o kom tipu bolesti se radi.

Po pitanju prehlade osnovni simptomi su :

 • Zapušen nos
 • Bol u grlu
 • Kijavica
 • Kašalj
 • Malaksalost
 • Bolovi mišića

Dok su simptomi gripa sledeći :

 • Suvi kašalj
 • Groznica
 • Upaljeno grlo koje prati veliki bolovi pri govoru i gutanju
 • Bolovi u mišićima
 • Zapušen nos
 • Teški zamor pri svakodnevnim aktivnostima
 • Mučnina i povraćanje
 • Visoka temperatura

Iz priloženog se može zaključiti da se ove dve vrste bolesti mogu veoma lako pomešati jer ih prate veoma slični simptomi. Međutim za razliku od gripa, prehlada prolazi u roku od 7 do 10 dana i ne ostavlja posledice po organizam.

Stanje gripa traje znatno duže i  leči se bilo prirodnim putem ili uz pomoć lekova koje vam lekar prepiše. Ukoliko zanemarite grip i ne shvatite ozbiljno ove tegobe može dovesti do većih zdravstvenih komplikacija.

Kako izgleda obična prehlada?

Prehlada se odnosi na virusnu infekciju respiratornog sistema. Prema statističkim medicinskim izveštajima preko sto različitih grupa virusa mogu izazvati simptome prehlade. Međutim navedene grupe virusa prehlade se razlikuju od virusa gripa i analizom krvi može se veoma lako utvrditi o kom tipu virusa se radi.

Ovom vrstom tegobe možete se zaraziti na mnogo načina. Ukoliko vam je oslabljen imunitet, pod velikim ste stresom i loše se hranite nemojte se čuditi da ćete biti u većem riziku da obolite od prehlade u bilo koje doba godine. Bilo da se radi o običnom kijanju ili imate sve navedene simptome imajte na umu da se možete veoma lako zaraziti ukoliko ste u konstantnom kontaktu sa osobom koja ima prehladu ili ste izloženi nekim drugim faktorima.

Stanje inkubacije virusima prehlade su najaktivniji u prvih pet dana. Zato je veoma važno da ukoliko ste bili u kontaktu sa osobom koja pati od simptoma prehlade da ojačate svoj imunitet prirodnim putem kako bi ste izbegli navedene tegobe.

Kako lečiti prehladu prirodnim putem

Virusne infekcije se ne mogu lečiti antibioticima. Međutim postoji veliki broj lekova koji nisu na bazi antibiotika i koji su veoma efikasni u saniranju navedenih simptoma. Ukoliko niste ljubitelj lekova, postoji ogorman broj veoma efikasnih i pouzdanih recepata na prirodnoj bazi koji će ojačati vaš organizam i imunitet i veoma brzo otkloniti simptome prehlade.

Bilo da se odlučite za prirodne čajeve, eterična lekovita ulja ili na ishranu bogatu vitaminima i mineralima imajte na umu da je najbolji lek za prehladu cink, vitamin C i ehinacea. U danima prehlade neophodna je povećana hidratacija organizma.

Po pitanju drugih simptoma kao što je bol u grlu, curenje nosa ili osećaj tromosti predlažemo vam da se umesto konvencionalnih lekova upustite u prirodne metode izlečenja navedenih tegoba. Verovali ili ne ali svakodnevna inhalacija eteričnim uljima daje bolje rezultate ukoliko imate zapušen nos u odnosu na hemijske preparate.

Sa druge strane bolovi u grlu se mogu lako neutralisati biljnim čajevima, đumbirom i limunovim sokom. Dovoljno je da u toku dana konzumirate što više limunade, čajeva sa đumbirom i medom i veoma brzo ćete osetiti olakšanje. Uravo navedeni prirodni sastojci su moćni antioksidanti koji štite organizam od širenja virusnih infekcija. Ukoliko posedujete u svojim domovima navedene namirnice neojte se pribojavati da ih isprobate ukoliko osetite navedene simptome. Bićete pozitivno iznenađeni efikasnim učinkom navedenih prirodnih namirnica.

Naučno je dokazano da prirodni preparati uklanjaju simptome prehlade za samo nekoliko dana, jačaju i regenerišu organizam.

Ukoliko se stanje prehlade uz korišćenje navedenih prirodnih preparata ne popravalj,  onda je vreme da posetite lekara.

Šta predstavlja sezonski grip

Grip  za razliku od prehlade traje određeno vreme i to najčešće od jeseni pa do proleća. Nije retko da epidemija gripa zarazi sve osobe koje poznajete uključujući i vas. Za razliku od prehlade gde inkubacija virusa traje do pet dana, ukoliko se zarazite virusom gripa možete očekivati prve simptome već narednog jutra. Poznati virusi gripa koji sezonski napadaju nalaze se u grupi A,B i C. Upravo za ove poznate viruse postoje i preventivne vakcine koje stvaraju imunitet do naredne sezone.

Stanje gripa je daleko opasnije u odnosu na običnu prehladu jer može ostaviti velike posledice naknadno po zdravlje. Lekari preporučuju da se virusa gripa najviše trebaju čuvati trudnice, starije osobe sa horničnim zdravstvenim problemima kao i deca.

Stručnjaci preporučuju da ukoliko dođe do sezonskog gripa, preležite ovu bolest minimum nedelju dana. Činjenica da grupa virusa gripa može oštetiti vitalne organe ukoliko se ne leči  vas može dovesti do većih komplikacija nego što ste mogli da predpostavite.Međutim lečenje gripa ne mora nužno dovesti do komplikacija ukoliko se pridržavate određenih pravila.

Kako izlečiti grip

Najbolji lek za gripozno stanje jeste odmor organizma kao i veliki unos zdrave hrane i tečnosti. Kao i kod prehlade antibiotici vam ne mogu pomoći ali postoji dosta lekova koji mogu otkloniti simptome bolova mišića, visoke temeprature ili drugih simptoma.

Međutim već prve simptome gripa možete otkloniti prirodnim putem zahvaljujući toplim čajevima, vitaminima C, B i E, kao i hranom bogatom proetinima i mineralima. Imajte na umu da u danima gripa telu je potreban odmor i konstantno mirovanje. Navedeni simptomi poput groznice, temperature ili bolova u grlu ukoliko se pridržavate pravilne zdrave ishrane mogu nestati za deset dana bez posledica po vaš organizam.

Ukoliko se i nakon datog vremena ne osećate dobro onda je vreme da se posavetujete sa vašim lekarom koji će vam dati terapiju za brže ozdravljenje. Činjenica da virus iz grupa A,B i C može napraviti veće komplikacije po organizam čini ga veoma nezgodnim po pitanju zdravlja. Naime oslabljeni imunitet, i virus gripa koji je stvorio otpornost u organizmu može dovesti do slabljenja vitalnih organa. Stoga je važno da redovno odlazite svome lekaru kako bi ste bili potpuno sigurni da se virus gripa nije proširio i da nije oštetio imuni sistem i organe.

Važno je preležati ovu vrstu bolesti i ne shvatiti je olako po pitanju ličnog zdravlja. Zahvaljujući prirodnim lekovima i medicini možete preležati grip bez ikakvih neželjenih posledica po zdravlje.

5 Načina da ostanete zdravi

U periodu jeseni i zime teško je izbeći bolesti poput prehlade ili gripa. Na žalost u većini slučajeva se ne možemo zaštititi od navedenih tegoba. Međutim ukoliko pratite određene savete i pridržavate se zdravih navika budite sigurni da ćete ostati zdravi u periodima sezonskih virusa.

Redovna higijena

Pranje ruku je osnova zdravlja. Možda svi to znamo ali ne uzimamo za ozbiljno ovu poslovicu. Činjenica da se bakterije i virusi najviše prenose ovim putem nas dovodi do imperativa redovne higijene ruku. Javna mesta, toaleti , telefonski uređaji su prepuni bakterija i virusa zato ukoliko želite da zaštitite lično zdravlje predlažemo vam da uz sebe uvek imate antibakteriske maramice. Pored maramica, preporučujemo vam da ruke perete više puta u toku dana nakon svakog kontakta sa ljudima, poslom i obavezno pre svakog obroka.

Spavajte dovoljno

Nedovljno spavanje i stres ne utiču samo na naš fizički izgled i rapoloženje već i na naš imuni sistem. Naime telu je potreban odmor kako bi mogao da se odbrani od svih potencijalnih virusa i bakterija koje vrebaju oko nas. Zato je neophodno da sebi obezbedite minimum osam sati odmora. U toku sna naše telo i um se opuštaju. Mišići luče neophodne kiselie i skupljaju energiju za naredni dan. Ukoliko telu ne pružite dovoljno vremena za odmor već ga konstantno iscpljujete napornim radom i stresom nemojte se čuditi ukoliko vam oslabi imunitet. Imajte na umu da je spavanje pola zdravlja. Budite sigurni da ćete se odmorni i nasmejani mnogo lakše izboriti sa virusom.

Hranite se zdravo

Možda zvuči kao dosadna fraza ali ne postoji ni jedan razlog koji bi mogao reći nešto suprotno od ove zdrave navike. Naime zdrava hrana je ključ zdravlja i pravilnog funkcionisanja čitavog organizma. Da bi ste imali jak imuni sistem neophodno je posvetiti pažnju namirnicama koje će doprineti jačanju čitavog organizma. Zato umesto brze hrane na vreme se opredelite za zdrav obrok pun vitamina i minerala.

Kako bi ste obezbedili sebi dovoljan unos vitamina i minerala izbegavajte prženu hranu, namirnice pune aditiva, alkohol, kofein i cigarete. Jer navedene namirnice u sebi sadrže ogorman broj toksina usled kojih se organizam isrpljuje što dovodi do niza problema sa imunim sistemom i organima za varenje.

Fizička aktivnost

Možda nemate vremena za redovne treninge ili jednostavno ne volite da provodite vreme u teretani. To je ok. Ali razmislite još jednom o svom zdravlju. Nije poenta samo gubiti kilograme, već treba misliti i na jačanje celokupnog organizma i izbacivanje štetnih toksina. Upravo ovaj efekat možete postići kroz vežbanje. Osim što ćete izgledati fit, ove sezone budite sigurni da ćete izbeći i dosadnu prehladu ili virus.

Ukoliko osećate simptome prehlade ili gripa ne preporučujemo vam da se izlažete prekomernom vežbanju već tih dana odmorite i ostavite telo da se regeneriše. Svakako da ukoliko ste u dobroj kondiciji samo telo će se lakše izboriti sa virusom. Zato mislite na vreme o svome zdravlju.

Pijte čajeve

Čajevi su jedinstveni način da sebi obezbedite zaštitu protiv svih prehlada i gripa. Lekoviti čajevi u sebi sadrže ogroman broj vitamina i antioksidanata koji će vam dugoročno obezbediti jači i otporniji imunitet. Osim što su prijatnog ukusa, čajevi  doprinose boljem raspoloženju, izbacivanju toksina iz organizma i revitalizacije svih unutrašnjih organa.

U vreme kada većina ljudi oboli od virusa, budite na vreme informisani o razlikama između sezonskog gripa i prehlade i izlečite se samostalno bez odlaska lekaru. Zahvaljujući prirodnim preparatima za samo nedelju dana bićete potpuno zdravi i revitalizovani bez neželjenih posledica po zdravlje. Budite spokojni i na vreme mislite o svome zdravlju.

Prethodni članakIgre za koncentraciju dece: Vežbe kroz igru koje razvijaju dečiju pažnju
Sledeći članakNajlepše novogodišnje i božićne jelke na svetu: Zlatna jelka, jelka od čokoladne, plutajuća jelka…

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here