Početna Škola Kreativni kutak Kako napraviti životinje od lišća, postupak i primeri

Kako napraviti životinje od lišća, postupak i primeri

6675
0

Uskoro će lišće drveća ispred vaših kuća i stanova početi da menja boju i opada? To je jedan od sigurnih znakova da je jesen bluzu. Jesen je sezona prelepih boja, a kada već to znamo, onda je važno da saznate i kakve nam sve kreativne mogućnosti stvara ovo najživopisnije godišnje doba. Sakupite pregršt šarenih listova i unesite te predivne jesenje boje u vaš dom!

Za početak ćemo vam pokazati kako od listova različitog oblika i veličina možete napraviti slona. Takođe smo prikupili više od 20 kreativnih ideja za izradu životinja sa lišćem kako bismo vam malo zagolicali maštu i na neki način vam pokrenuli stvaralački duh. Sakuplјanje lišća i izrada ovih zabavnih kreacija savršene su aktivnosti za svako dete. Ovo je savršen razlog da izađete u prirodu, da uživate u svežem jesenjem vazduhu.

Koristite svoju kreativnost i maštu da biste stvorili prelepe lisnate prijatelјe. Verujem da neće biti teško pronaći listove različitih veličina, boja, tekstura i oblika.

Pa da počnemo.

Šta je potrebno

Za izradu životinja od lišća biće vam potrebni sledeći elementi:

  • Listovi različitih veličina, oblika i boja (pokupite ih sa zemlјe ili, uz dozvolu roditelјa, pažlјivo odrežite sa nekoliko živih bilјaka i drveća oko svog doma);
  • List papira;
  • Lepak;
  • Papirni ubrusi;
  • Nešto veliko, teško i ravno za presovanje listova (poput velike, teške knjige);

1. Isperite listove u sudoperi i ostavite ih da se osuše.

Na veliki komad papira (na primer: list iz bloka) izdvojite nešto lišća i pogledajte na koje vas životinje podsećaju njihovi oblici. Koriste svoju maštu i primera koji se nalaze ispod teksta! Pomerajte lišće okolo i stavite ih jedan preko drugog kako bi formirali oblik životinje. Možda neki listovi mogu biti stopala, a drugi oči, perje ili kandže! Toliko se različitih životinjskih oblika može napraviti na ovaj način, jedina prepreka može biti nadostatak mašte. Posmatrajte listove kao delove jedinstvene prirodne slagalice.

2. Kada ste odlučili gde treba da stavite lišće da bi ste napravili životinju, koristite lepak tako što ćete njime premazati poleđinu listova. Pažlјivo zalepite sve delove “slagalice” zajedno i zadržite ih u tom obliku. Zatim zalepite ceo životinjski oblik na list papira. Papir ostavite na sigurno mesto kako bi se lepak osušio.

Kad se lepak osuši, stavite papirni ubrus preko životinjskog oblika, a zatim preko njega postavite težak, ravan predmet na vrh (knjigu). Ostavite tako dan ili dva, pa će listovi postati lepi i ravni. Sada imate svoje lisnato umetničko delo koje možete istaknuti u svojoj sobi ili ga pokloniti dragoj osobi!

Zavirimo u morski svet

Za početak pogledajte jednu naverovatnu sliku iz podvodnog sveta, jato riba, korali, morska trava. Ova slika pokazuje koliko u stvari nema granica u različitim kombinacijama. Priroda je i sama umetnica, a kada joj mi još malo pripomognemo, možemo napraviti zaista neverovatne kreacije.

Evo jedne manje zahtevne morske kombinacije od jesenjeg lišća. Za ovu ribicu, potrebno je svega nekoliko listova različitog oblika. Postupak za izradu isti je kao i kod primera sa slonom.

Životinje od lišća

U nastavku se nalaze primeri, pogledajte kako listovi postaju sova, riba, miš, jelen, lav i jež, krava na livadi i mnoge druge životinje.

Napomena: što više listova različitih boja, tekstura i oblika budete koristili u izradi životinja od lišća to će vaše kreacije izgledati bolje i življe. Iskoristite pun jesenji  potencijal.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here