Početna Škola Kreativni kutak Kako naučiti dete da crta i kako uočiti nadarenost

Kako naučiti dete da crta i kako uočiti nadarenost

5975
0
Elena Konatarević - 6 godina

Sva deca, gotovo bez izuzetka obožavaju crtanje i bukvalno čim uzmognu još u najranijem detinjstvu, late se olovka i bojica. Dete je rođeni stvaralac, a od roditelja se očekuje da ga ohrabri i obezbedi materijal. Olovka i papir biće dovoljni za početak, a kasnije je potrebno obezbediti još dosta pribora za vašeg malog umetnika.

Šta sve dete treba da ima od pribora za crtanje

Svako dete treba da ima svoj pribor za crtanje i slikanje. To su:

– obične meke olovke;
– bojice;
– voštane bojice;
– tempera boje;
– četkice i
– puno papira većeg formata.

Rukovanjem ovim priborom dete će naučiti kako da ga pravilno upotrebljava, ruka kojom se više koristi postaće spretnija a vremenom će uskladiti i koordinaciju oka i ruke.

Prvi crteži

Na samom početku to je škrabanje, a što se više druži sa olovkama i bojicama dete sve više izoštrava pokrete sve do prvih smislenih oblika. Kada dete nacrta svoj prvi „pravi“ crtež, obavezno ga okačite na neko vidljivo mesto u kući.  Na taj način pokazaćete detetu da je taj njegov rad nešto zaista posebno i vredno.

Od navršene treće godine dete crta, krugove, tačke, kvadrate, prave i krive linije i druge geometrijske oblike. Od čika Gliše u ovom periodu dete brzo napreduje i likovi bivaju sve kompleksniji sa više detalja. Svaki napredak treba sa oduševljenjem prihvatiti i nagraditi poljupcima i osmehom.

Što više crta dete poboljšava svoju tehniku i kontrolu pokreta, oblici postaju sve pravilniji i oštriji.

Uloga roditelja

Lepo je pomagati deci, a to ne važi samo za crtanje, ali morate paziti da ih ta pomoć ne učini suviše zavisnim od vas. Pravilo je da umesto deteta ne treba raditi ništa što bi ono samo moglo da uradi, ma koliko vam to sporo i nespretno izgledalo. Na taj način se kod deteta stvara samostalnost, a i njih to čini srećnima jer su „veliki“.

Detetu treba usaditi naviku da svaki započeti „posao“ završi do kraja, tako je i kod crtanja, čak i kad mu dosadi nađite način da ga ubedite da završi započeto. Ova osobina je vrlo važna i ona će se kasnije pozitivno odraziti kroz školu.

Uloga roditelja odnosi se i na prepoznavanje nadarenosti deteta.

Kako uočiti nadarenost

Postoje deca koja od malena pokažu izuzetnu nadarenost za crtanje, roditelj to mora na vreme uočiti i pomoći im da razviju tu svoju sposobnost.

Nadarenost možete uočiti ako vaše dete:
– crta bez podsticanja;
– crta u srazmeri i poseduje smisao za proporciju;
– ima vešte i precizne pokrete;
– crta oblike i figure i likove puno bolje nego njegovi vršnjaci;
– voli da crta i kroz crteže ispoljava svoja osećanja;
– ctra npr. životinje i ljude u različitim položajima.

Crtanje je veoma važno kod pripreme deteta za školu, a deca koja dosta crtaju u kasnijem uzrastu će imati više samopouzdanja.

Na slici ispod nalazi se rad jedne nadarene devojčice koja je sa 5 godina uz puno volje i napora naučila da crta svoje omiljene konjiće.

Elena Konatarević – 5 godina
Elena Konatarević – 5 godina

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here