Početna Porodica Kako naučiti dete da pliva?

Kako naučiti dete da pliva?

634
0
devojcica-plivanje-bazen
Pixabay.com

Mnogo je roditelja koji jedva čekaju da njihovo dete zakorači u bazen i nauči da pliva, ali moramo biti svesni da se uspeh na ovom polju ne može desiti preko noći. Naime, plivanje je jedan složen proces, koji podrazumeva postepeno i kontinuirano učenje.

Mnoga su pitanja na ovu temu koja muče roditelje, pre svega kako naučiti dete da pliva, kada je najbolje vreme za to, kao i da li je bolje upisati ga u školu ili ga možemo naučiti i samostalno.

U nastavku teksta dajemo vam odgovor na najčešće roditeljske nedoumice.

Privikavanje na vodu kao prvi i glavni korak plivanja

Pre nego što dete počne da uči da se održava na vodi i izvodi pravilne pokrete, neophodno je da se privikne na vodu. Privikavanje na vodu je neizostavan korak prilikom učenja plivanja, i za cilj ima da se dete upozna sa novim okruženjem, oseti kako je to boraviti u vodi i oslobodi se od straha ukoliko on postoji.

mama-beba-bazen-voda
Pexels.com

Bazeni za dvorište su odličan izbor za dete koje tek treba da se upozna sa vodom. Naime, u početku je bitno redovno izlagati dete vodi, a kasnije i redovno vežbati pokrete sa njim, te su kvalitetni dvorišni bazeni odličan način da uštedite vreme i novac naspram odlaska na bazen.

Takođe, deci će biti prijatnije da novu veštinu uče u poznatom okruženju, u svom dvorištu, bez nepoznatih ljudi oko sebe. Za početak se brčkajte u vodi sa detetom i dozvolite da ono lagano oseti vodu i na svom licu. Vreme provedeno u vodi dete mora shvatiti kao zabavnu aktivnost, kako ne bi razvilo strah i odbojnost prema vodi.

Naučite dete da u kontaktu sa vodom zadrži dah

Pre nego što dete počne da uči same tehnike plivanja, potrebno je upoznati ga sa bezbednim ponašanjem u vodi.

Pre svega, dete mora naučiti da zatvori usta i zadrži dah u dodiru lica sa vodom. Morate mu objasniti da disanje pod vodom nije moguće. Počnite od umivanja deteta vodom, a zatim pravite mehuriće na površini vode.

Kada ste sigurni da ume da zadrži dah, možete pokušati sa kratkim uranjanjem u vodu uz odbrojavanje. Ovu aktivnost izvodite lagano, kako se dete ne bi uplašilo, i kako bi mu što manje vode ušlo u nos i usta. Kada dete može samo da zaroni glavu u vodu, možete biti sigurni da se potpuno oslobodilo.

Igrajte se igara, budite strpljivi i ne paničite

Odgovor na pitanje kako naučiti dete da pliva ne sastoji se samo od tehnika koje koriste instruktori u školama plivanja. Postoje i mnogi drugi aspekti koji nemaju veze sa samim pokretima i tehinkom plivanja, već sa psihičkim stanjem i osećanjima vašeg deteta u ovom procesu.

Deca najbolje uče kroz igru. Ukoliko svom detetu plivanje predstavite kao zabavnu aktivnost, manja je verovatnoća da će ono stvoriti averziju prema vodi. Brčkajte se, pravite mehuriće u vodi, pričajte ispod površine vode ili smislite druge igre koje će vreme provedeno u vodi vašem detetu učiniti zabavnim.

Još jedan važan činilac jeste vaše strpljenje. Izuzetno je bitno da budete strpljivi sa svojim detetom, ohrabrujete ga i hvalite. Ako se desi da negde pogreši, zagrcne se ili se iz bilo kog razloga obeshrabri, nemojte ga grditi i nemojte paničiti, jer će to kod njega stvoriti fobiju od vode. Budite veseli, dajte mu do znanja da to nije ništa strašno i ohrabrite ga da nastavi dalje.

Kako naučiti dete tehnikama plivanja?

Pokreti koji se obavljaju tokom plivanja predstavljaju složeno motoričko kretanje. Preporučuje se da dete prvo upoznate sa ovim pokretim na suvom, kao i da prvo počnete od kretanja nogu, a tek nakon toga i ruku.

Postavite dete na stomak ili leđa i naučite ga da naizmenično podiže noge u vis. Obratite pažnju da tokom izvođenja ovog pokreta, noge moraju biti što ispruženije. Nakon vežbanja na suvom, sledi vežbanje u vodi. Pridržavajte dete za ruke ili mu dajte da se pridržava za neko od plutajućih pomagala. Skrenite mu pažnju na to da noge treba da drži na površini vode, da bi telo bilo u horizontalnom položaju.

decak-bazen-voda-naocare-za-plivanje
Pexels.com

Nakon toga sledi uvežbavanje pokreta ruku, koje se takođe radi prvo na suvom. Postavite dete na stomak i naučite ga pravilnim pokretima ruku. Kada sa suvog pređete u vodu, prvo provežbajte pokrete stojeći, kako bi dete osetilo otpor vode. Skrenite mu pažnju da prste šake mora držati skupljenim.

Kada dođe vreme za povezivanje pokreta nogu i ruku, pomagalo za plivaje prvo postavite ispod nadlaktica, a zatim i ispod detetovog tela, kako biste mu pružili potporu, istovremeno omugućavajući mu da nesmetano uvežbava pokrete. Nakon toga, dete će biti spremno i da pokuša bez pomagala.

Kada dete može naučiti da pliva?

Što ranije dete stupi u kontakt sa vodom, manja je verovatnoća da će zaboraviti svoje prirodno okruženje u kome se nalazilo u maminom stomaku. Zato se preporučuje da deca od malena provode vreme u vodi.

U uzrastu između 2 i 4 godine, deca imaju dovoljno razvijenu motoriku za učenje pokreta plivanja, što može potrajati i do godinu dana uz redovnu vežbu, koja podrazumeva 2-3 časa nedeljno tokom cele godine.

Kod dece predoškolskog uzrasta, glavni cilj časova plivanja treba da bude zabava, kako bi se dete oslobodilo u vodi. U kasnijem uzrastu, kada im se motorika sve više razvija, tehnike plivanja se uče detaljnije.

Ne postoji tačno utvrđen uzrast i period učenja nakon koga možete očekivati da vaše dete nauči da pliva. Ovo vreme je individualno za svako dete, a ako želite najbolje rezultate, bitno je znati da učenje plivanja zahteva kontinuirano i redovno vežbanje.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here