Početna Kuhinjica Ishrana dece Kako naučiti dete da se samo hrani

Kako naučiti dete da se samo hrani

8477
0
dete jede samo

Treba li roditelji da hrane dete koje slabo jede?

Uzrast u kome će dete početi samostalno da se hrani, najviše zavisi od roditelja. Iskustvo je pokazalo da neka deca već sa godinu dana mogu spretno da barataju kašikom. Mnogi roditelji u preteranoj brizi da dete  pojede sve što mu je namenjeno, ne osamostaljuju svoje dete, već ga hrane i kada ima dve i više godina. Većina njih i ne pruži pravu priliku detetu.

Većina dece pokazuje želju da drži kašiku već posle prve godine, a ako im se pruži prilika, veći broj njih će naučiti da se samostalno hrani do kraja petnaestog meseca.

Daca počinju već  posle šestog meseca ako to roditelji dozvole da drže koricu hleba, a sa devet meseci uzeće sami rukama komadiće iseckanog mesa itd. Ukoliko se deci ne dozvoli da jedu prstima, verovatno će kasnije naučiti da se samostalno hrane.

Većina dece i pre navršene godine pokušaće da roditeljima otme kašiku dok ga hrane. Detetu treba dati kašiku. Verovatno će  beba tada napraviti malo nereda u pokušajima da napuni kašiku, ali se morate pomiriti s tim.

Kada beba najzad uspe da kašikom ubaci komadić hrane u usta, treba je ostaviti samu sa hranom nekoliko minuta i to na početku obroka kad je najgladnija.

Što uspeštije bude jela to joj ostavljajte više vremena za svaki obrok. Kada nauči da za 10 minuta pojede svoje omiljeno jelo, vreme je da se povučete. To je upravo trenutak kada roditelji naprave najveću grešku. Kažu sada ume sama da pojede krompiriće ali mu još uvak moram davati povrće i hranu koju baš ne obožava.

Smislite jelovnik koji će u isto vreme biti sastavljen od hrane koja se vašoj bebi sviđa a u sebi sadrži dovoljno zdravih i korisnih materija, i pustite je sama da jede.

Kako naučiti dvogodišnje ili starije dete da se samostalno hrani?

Ako suviše brižni roditelji nastave da hrane svoje dete i u 2,3. Ili 4., godini, biće vrlo teško ubediti dete na se samo hrani. Dete sad nema želju da samo jede, njemu je sasvim prirodno da ga drugi hrani. Za njega je to znak roditeljske ljubavi i pažnje.

Dvogodišnje dete ili starije mora početi samostalno da se hrani što pre. Ovo naravno nije nimalo lako i potrebno je i do nekoliko nedelja. Svakog dana za svaki obrok pripremite mu omiljeno jelo. Ostavite mu hranu pred njega a vi na minut ili dva izađite iz prostorije, kao da ste nešto zaboravili. Svakog dana se zadržavajte sve duže i duže. Kada se vratite nahranite ga sasvim ljubazno, bez obzira da li je nešto pojelo ili ne. Ukoliko postane nestrpljivo dok ste u drugoj proistoriji i pozove vas, vratite se i nahranite ga.

Za nedelju ili dve dete će samostalno početi da jede u početku nekoliko kašika, a kasnije ako budete dovoljno uporni i celi obrok.

Kada dete nauči da jede potpuno samo, nemojte posle dve, tri  nedelje počneti da ga hranite ponovo, zato što nekud žurite, ili želite da pojede pun tanjir hrane koja mu nije baš omiljena.

Prethodni članakLafontenove basne 3# – Konj i magarac
Sledeći članakCelijakija – ceo život na bezglutenskoj hrani + 2 odlična bezglutenska recepta

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here