Početna Škola Kreativni kutak Kako obradovati decu tokom novogodišnjih praznika

Kako obradovati decu tokom novogodišnjih praznika

2756
0

Novogodišnji praznici su na pragu. Niko se kao deca iskreno ne raduje Novoj godini i zimskim čarolijama. A mi kao roditelji, na nama je da u što većoj meri doprinesemo toj dečjoj euforiji.

Kad su deca srećna i nama je srce puno, zato evo nekoliko načina da decu učinite još radosnijom.

Kićenje jelke

Klinci prosto obožavaju jelke, a za to postoje opravdani razlozi. Za njih je to jedna lepa igra i zabava, deca vole kreativnost i maštovitost i zato ih treba pustiti da okače što više ukrasa baš onako kako su sami zamislili. Ali najvažniji razlog je to što Deda Mraz ostavlja poklone baš pod njihovom jelkom.

Postoji nebrojano načina da ukrasite jelku, a sve dok su deca srećna i zadovoljna nema greške. Uglavnom se za kićenje koriste ukrasne raznobojne kugle, pahulje, srma, razne figurice koje simbolizuju novogodišnje praznike (deda mraz, irvasi, anđeo, kuća zavejana snegom, zvezdice i sl.), perlice, sjajne trake, mašne i šta god vam se učini zanimljivim i interesantnim. Naravno tu su i lampice koje se po pravilu stavljaju unutar jelke kako bi kada se upale po sobi šarale motive ukrasa.

kićenje jelke

Novogodišnji kamin

Gotovo jednako kao i u kićenju jelke deca uživaju i u izradi novogodišnjeg kamina. Ovaj kamin se izrađuje od kartona i papira u boji. Pokazaćemo vam kako da napravite kamin, pored koga se nećete baš ugrejati, ali ćete ugrejati srca svojih mališana.

Prvi korak je da u prodavnici nabavite nekoliko starih kartonskih kutija, one će poslužiti kao kostur budućeg kamina.Od veličene odabranih kutija zavisiće i veličina i oblik budućeg kamina. Sledeći korak je da kutije oblepite običnim belim papirom i na kraju izrežite samolepljivi papir (ili beli papir obojte u crveno) i nalepite u obliku cigala kao na slici ispod.

Pokloni

Od svih novogodišnjih radosti deci su najvažniji pokloni (paketići) koje je ljubazni dekica ostavi pod jelkom. Za radost i ushićenje na njihovim licima dok otvaraju poklone iščekujući omiljenu igračku vredi uložiti svaki trud i napor.

Slatkiši

Znamo da deca obožavaju slatkiše, ali takođe znamo da oni nisu preterano zdravi. Slatkiši u većim količinama mogu deci naneti veliku štetu na duže staze. Šećer negativno utiče na koncentraciju. Slatko ne donosi ništa dobro osim nevolje. Šećer daje samo prazne kalorije, a slatka hrana decu često zasiti pa nema mesta za druge vredne sastojke potrebne za normalan razvoj deteta. Osim toga šećer negativno utiče na zube, podstiče stvaranje bakterija koje izazivaju karijes. Indirektno može da odvede i do dijabetesa. To ne znači da deci treba skroz izbaciti slatkiše, ali bi ih treblo u značajnoj meri ograničiti.

Igračke

U paketićima, ukoliko ih sami pravite stavite akcenat na igračku. Igračke bi trebalo da budu prilagođene uzrastu i naravno bezbedne za vaše dete. Igračke su višestruko korisne jer stimulišu čulo vida, sluha, dodira, a igrajući se sa njima mališani razvijaju finu motoriku.

Svako dete bi trebalo da ima pored lopti, robotića, i lutkica i pribor za crtanje, slikanje i lepljenje (olovke, voštane bojice, četkice, plastelin itd.). Puzle su takođe lep i koristan poklon za decu, kroz ovu igru razvija se istrajnost, koncentracija, a osim toga zahteva i dovitljivost i zapažanje.

Najbolje je uskladiti poklon sa dečjim stvarnim potrebama, nikada ne zanemarujte bezbednost i zdravlje svojih mališana.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here