Početna Porodica Saveti Kako odabrati dečije auto sedište?

Kako odabrati dečije auto sedište?

254
0
auto-sedište-beba

Kako su auto-sedišta dizajnirana za građu odraslog čoveka, prilikom prevoza dece i beba u automobilu neophodno je da ona budu smeštena u odgovarajućem dečijem sedištu. Po zakonskom pravilniku, svako dete visine niže od 135 cm mora se voziti u homologovanom bezbednosnom sedištu

Zbog povećanog broja vozila na putu, te promene u ponašanju vozača u odnosu na period od pre 20 – 30 godina, neophodno je da deca budu obezbeđena na pravilan način kada se nalaze u autu koji učestvuju u gradskom saobraćaju ili planirate odmor sa decom

Standardni sigurnosni pojas ne može biti zamena za adekvatno dečije sedište, zato što pojas prebačen preko deteta ne doseže na pravilan način kako je to slučaj prilikom upotrebe pojasa kod odraslih osoba. U ovom slučaju korišćenje sigurnosnog pojasa kod dece mlađe od 12 godina može doneti više štete nego koristi prilikom nezgode.

Zakon takođe nalaže, da se deca do 3 godine mogu voziti na prednjem sedištu u odgovarajućem dečijem sedištu, tako da budu okrenuta u suprotnom smeru u odnosu na kretanje automobila. Deca do 12 godina ne smeju sedeti na suvozačevom mestu, već na zadnjoj klupi sa vezanim pojasom. 

U svim drugim slučajevima, deca se prevoze u odgovarajućem dečijem sedištu, na zadnjoj klupi, a smatra se da je najbezbednija pozicija za postavku dečijeg sedišta sredina zadnje klupe. Buster sedišta se mogu koristiti tek sa navršenih 5 godina.

Koje vrste dečijih sedišta postoje?

Na tržištu postoji nekoliko vrsta sedišta koja se razlikuju po načinu instalacije u auto, a to su: sedišta koja za instalaciju koriste pojas, sedišta sa Isofix sistemom, kao i sedišta koja u isto vreme koriste pojas i Isofix sistem

U zavisnosti od toga da li vaš auto podržava Isofix sistem, te vaših navika koje se tiču korišćenja automobila, možete odabrati koje sedište najviše odgovara vama i vašem detetu. Pre kupovine dečijeg sedišta treba proveriti koji sistem instalacije podržava vaš auto, zato što svaki auto ne poseduje mogućnost za instalaciju Isofix sistema.

Šta je Isofix sistem?

Isofix sistem predstavlja internacionalni sistem postavke dečijeg sedišta u auto. Iako je dizajniran 1997., Isofix sistem od 2006. godine postaje standard po kojem se proizvode dečija sedišta. Isoxif se brzo, lako i jednostavno postavlja, a u odnosu na ostale sisteme postavke, pojas nije neophodan kako bi sedište bilo fiksirano i stabilno. 

Isofix sistem se, ukoliko postoji, obično nalazi između pregiba i sedalnog dela sedišta, a u određenim automobilima postoje jasni obeleživači da je Isofix sistem prisutan. Najčešće su to obeleživači u vidu etikete ili obeleživači u vidu kruga sa oznakom sedišta. Dečije sedište sa Isofix sistemom ima ugrađene kuke, koje se postavljaju na metalnu šipku koja se nalazi unutar pregiba sedišta. Metalna šipka je ugrađena u karoseriju automobila, te ovaj vid postavke dečijih sedišta nudi potpunu fiksaciju bez mogućnosti njegovog pomeranja u toku vožnje.

Koja je prednost dečijih sedišta sa Isofix sistemom?

Mana tradicionalnih dečijih auto-sedišta bez Isofix sistema jeste trajanje same postavke što često može biti problem ako imate više od jednog automobila, pa je neophodno premeštanje sedišta. Takođe, tradicionalna sedišta koja su osigurana pojasom često mogu biti nepravilno postavljena, pogotovo ako ih postavlja neko ko nije imao iskustva sa postavkom sedišta bez Isofix sistema. 

Nepravilno postavljanje sedišta uz pomoć pojasa dovodi do toga da je sedište nestabilno i labavo. Kod Isofixa ovo nije slučaj, s obzirom da ovaj sistem koristi jaku fiksaciju sedišta za karoseriju automobila, a postavka se vrši automatski. Kako se sedišta sa Isofix sistemom instaliraju direktno na karoseriju vozila, njihovo korišćenje je daleko sigurnije u odnosu na sva druga sedišta. Zbog svog sigurnosnog  sistema, Isofix nudi poptpunu stabilnost pozicije sedišta bez mogućnosti pomeranja i rotacije prilikom vožnje. Prevoz dece u nepravilno postavljenom auto-sedištu je jednako rizično kao i prevoz dece van dečijeg sedišta.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here