Početna Porodica Saveti Kako ohrabriti stidljivo dete i pomoći mu da se oslobodi?

Kako ohrabriti stidljivo dete i pomoći mu da se oslobodi?

4748
1
stidljivo dete

Stidljivo dete izgleda napeto u raznim situacijama i najčešće se pribija uz roditelje. To ga istovremeno sprečava da uživa sa vršnjacima i urušava mu samopouzdanje. Samim tim  dete koje je stidljivo ne uspeva da stekne prijatelje među vršnjacima i zbog toga se oseća odbačenim među njima.

U različitim uzrastima stidljivost se različito manifestuje. Uglavnom se ogleda u spuštanju ili izbegavanju pogleda, odbijanju komunikacije i pripijanjem uz roditelje. Uloga roditelja je ključna u socijalizaciji  dece posebno ukoliko je reč o sramežljivom detetu.

Kako biste ohrabrili stidljivo dete neophodno je da insistirate na što češćem kontaktu sa drugima, kao i da mu ličnim primerom pokažete kako da prevaziđe stidljivost. Introvertnom detetu podstrek i pohvala mnogo znače, ali ukoliko vršite pritisak na njega da bude komunikativno samo ćete stvoriti kontraefekat.

Stidljivom  detetu je potreban svakodnevni kontakt sa drugima

Trudite se da obezbedite detetu svakodnevni kontakt sa drugom decom i drugim ljudima uopšte. Za introvertno dete je ključno da mu svakodnevno stvorite priliku da komunicira sa drugima. I ne zaboravite da ga pohvalite svaki put kada samo pokaže inicijativu da uspostavi kontakt sa nekim.

Sramežljivoj deci treba smiren roditelj koji će istovremeno imati razumevanje za njegovu stidljivost i sistematično raditi na njenom otklanjanju. Osećajnost i mir koji mu pružate će detetu pomoći da sačuva svoje dostojanstvo. Nemojte na silu pokušavati od introvertnog deteta da napravite ekstrovertno, jer ćete tako samo stvoriti kontraefekat. Pokušajte svoj stil roditeljstva da prilagodite potrebama deteta.

Svakodnevno budite detetu primer i uzor

Deca uče po modelu. Budite im primer i uzor. Budite ljubazni u ophođenju sa drugima i pokažite im ličnim primerom opušteno i pristojno ponašanje u društvu kako poznatih tako i nepoznatih ljudi.

Budite detetu uzor u socijalnim veštinama i trudite se što češće nenametljivo da vežbate sa detetom interakciju sa drugim ljudima. Iako se stidljivost kod dece ponekad smatra naslednom osobinom, stručnjaci su saglasni u stavu da je  češće u pitanju model ponašanja. Tako da ako ste vi stidljivi i povučeni vrlo verovatno je da će se dete ugledati na vas.

Ne zaboravite da nisu sva deca ista. Nekoj deci je potrebno više vremena da bi se prilagodila na novo okruženje. Nemojte insistirati da se dete priključi grupi nepoznatih vršnjaka, ma koliko vi to želeli. Time ćete dodatno pojačati njegovu stidljivost i verovatno neće hteti da se odvoji od vas. Dozvolite detetu najpre da posmatra a tek kada vam se učini da je spremno podstaknite ga da ode do jednog deteta. Dete će lakše prevazići stidljivost kada uspe da uspostavi kontakt sa jednim detetom nego u grupi nepoznatih vršnjaka.

Stidljivo dete treba pohvalu i podstrek

Obavezno budite detetu podrška i za najmanji korak koji napravi kako bi postalo druželjubivije. Pohvalite ga za svaki gest, čak i za najmanju sitnicu. Dajte mu do znanja da ste primetili kada je nekog pozdravio u prolazu, kada se osmehnuo ili prišao drugom detetu. Svakako će mu pohvala prijati. Ne samo da ćete mu pomoći da osnaži samopouzdanje već će se truditi da vas i naredni put obraduje nekim sličnim gestom.

Stidljivo dete se najčešće fokusira na svoje neuspehe. Kako biste mu pomogli, morate  ga ohrabriti i podsetiti na prethodne uspehe ili situacije koje su bile pozitivne po njega. Ukoliko ga podsetite na neku situaciju kada najpre nije htelo da se druži sa drugom decom a kasnije se lepo zabavilo tako ćete mu dati podstrek za dalje.

Stidljivo dete će se najpre osloboditi među mlađom decom

Studije koje su rađene na ovu temu pokazuju da ćete stidljivo dete najpre osloboditi i ojačati mu samopouzdanje tako što će vreme provoditi u druženju sa mlađom decom. Kada su okruženi drugom decom od kojih su stariji njihovo samopouzdanje raste a to je idealna prilika za uvežbavanje socijalnih veština. U društvu mlađe dece stidljiva deca se osećaju nadmoćnije i superiornije samim tim što su starija. Tako da je to jedan od načina da uspešno ojačaju samopouzdanje i prevaziđu stidljivost.

Nisu samo odrasli sa osmehom privlačni i omiljeni u društvu. Isto to važi i za decu. Pohvalite dete svaki put kada se osmehne hrabreći ga da mu osmeh lepo stoji. Naglasite mu da njegov osmeh ima pozitivan uticaj na druge. Značiće mu sigurno.

Ne potencirajte na tome da je vaše dete stidljivo

Ni slučajno ne opisujte svoje dete drugima kao stidljivo i nedovoljno socijalizovano. Posebno to nemojte raditi u njegovom prisustvu. Kada ga opisujete drugima potencirajte na drugim pozitivnim osobinama, time ćete mu pomoći da ojača samopouzdanje. Nemojte etiketirati dete kao stidljivo, jer ćete tako samo još više podsticati ovu njegovu osobinu. Važno je da ga ni okolina ne svrstava u tu kategoriju.

Pružite detetu priliku da odgovori na postavljeno pitanje

Stidljivom detetu treba vremena da se oslobodi i da odgovori na postavljeno pitanje. Ne smete biti nestrpljivi i odgovarati umesto njega. Tako ćete ga dodatno unazaditi i čak i kada bude želelo da odgovori odabraće da ćuti. Ukoliko strpljivo sačekate da dete odgovori na postavljeno pitanje na taj način mu dajete do znanja da verujete u njega znajući da će odgovoriti na postavljeno pitanje u nekom momentu.

Svakom detetu je potrebno samopouzdanje kako bi se snašlo kada roditelj nije u blizini. Ovo je posebno bitno kada se nađe među decom koja ga zadirkuju. Simulirajte takvu situaciju kako bi je dete proživelo u veštačkom okruženju, jer će tako moći lakše da se snađe ako se to dogodi.

Nemojte vršiti pritisak na dete da bude komunikativno

Ogromna razlika je između pritiska i podsticaja. Koliko je podsticaj dobar toliko pritisak stvara kontraefekat. Ako terate dete da bude komunikativno samo ćete doprineti da postane još stidljivije. Mnogi roditelji greše kada insistiraju da dete u prisustvu gostiju recituje neku pesmicu. Postoje deca kojoj prija taj vid pažnje, ali postoje i ona druga kojima ni najmanje nije prijatno da recituju pred nekim ko im nije blizak. Ukoliko potencirate na tome, a svesni ste da se dete stidi  dodatno ćete pogoršati situaciju i  dete će se još više povući u sebe.

U svakom slučaju stidljivo dete ćete ohrabriti i socijalizovati tako što nećete akcenat stavljati na njegovu sramežljivost i nećete ga primoravati da bude drugačije. Što mu više pokažete da verujete u njega pre ćete ga osnažiti, ojačaćete mu samopouzdanje i doprineti da stidljivost isčezne.

 

 

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here