Početna Porodica Saveti Kako organizovati preseljenje u novi stambeni prostor

Kako organizovati preseljenje u novi stambeni prostor

203
0

Ukoliko ste spremni da kupite svoju prvu nekretninu, odnosno novi stambeni prostor, a vrlo ste nesigurni ili neodlučni u vezi sa tim, najbolje je da angažujete stručnjake i kroz ceo proces prođete mnogo lakše. Agencija za nekretnine koja ozbiljno radi i ima zadovoljne klijente iza sebe, uvek ima dobru analizu tržišta, njihovo iskustvo i znanje može vam biti od velike pomoći da pronađete nekretninu kakvu ste zamislili.

Kada je vaša potraga za idealnim mestom za život konačno završena, od uživanja u novom stanu deli vas još jedan korak, a to je selidba. Deluje komplikovano, ali postoje načini da ceo proces pojednostavite, izbegnete stres i prođete bez većih poteškoća.

Planirajte selidbu na vreme

Jedan od ključnih koraka ka uspešnoj selidbi je to da obratite pažnju na dimenzije svih prostorija u novom stanu, pa čak i na visinu zidova. Na taj način bićete sigurni da će se vaš nameštaj i drugi uređaji savršeno uklopiti. Ovo će vam može pomoći u odabiru stvari koje treba zadržati, a koje prodati ili možda pokloniti. Ako o tome počnete da mislite ranije, poštedećete sebe dodatnog stresa.

Oslobodite se suvišnih predmeta

Možda vam deluje kao gubljenje vremena, ali raščišćavanje pre same selidbe je suprotno od toga. Oslobodite se suvišnih predmeta jer ćete tako olakšati ceo proces selidbe i pojednostaviti budući životni prostor. Ovo je savršena prilika da se oslobodite svih onih stvari koje ne koristite godinama. Sistem sortiranja na četiri gomile je odlična metoda da odvojite potrebno od nepotrebnog. Jednostavno razdvajajte stvari u četiri gomile: dajte, donirajte, prodajte i odložite. Ovaj sistem će vam sigurno pomoći da organizujete nered u životnom prostoru. Ovo je veoma važan deo pripreme i korak koji treba napraviti pre samog pakovanja. Nemojte biti previše sentimentalni, pokušajte da razmišljate objektivno i racionalno.

Isplanirajte pakovanje

Računajući na to da ima dovoljno vremena, mnogi ljudi odlože ovu obavezu i kasnije se suoče sa manjkom vremena za pakovanje. Nikada nije prerano da napravite detaljan plan pakovanja stvari. Najbolje je početi od onih stvari, tj. onih prostorija koje najmanje koristite, tu spada potkrovlje, garaža, podrum, terasa. Ono što koristite svakodnevno treba ostaviti za kraj. Bilo bi pametnije pakovati stvari u manje kutije, naravno ukoliko to nije neki veći uređaj. Male kutije mnogo su bolji izbor jer ih je lakše utovariti i kasnije istovariti i preneti do novog stana. Ako imate puno knjiga i teških predmeta, bilo bi dobro pakovati ih u kofere sa točkovima koje lako možete da vučete. Olakšajte sebi raspakivanje istih, pa svaku kutiju obeležite tako što ćete na njoj napisati naziv prostorije za koju su stvari u njoj. Bitno je da posebno upakujete sve one lične stvari koje će vam biti potrebne odmah po odlasku u novi dom. Bilo bi gubljenje vremena otvarati sve kutije i tražiti u njima najosnovnije stvari za higijenu.

Pažljivo pakujte stvari

Da biste zaštitili stvari od oštećenja, potrebno je da ih adekvatno spakujete. Šporet, veš mašina, frižider i ostala bela tehnika, mora se pažljivo pripremiti za selidbu. Ne zaboravite da frižider i zamrzivač treba isključiti dan ranije, ispraznite sadržaj i izvadite sve police i pregrade koje se mogu izvući. Njih je potrebno zaštititi folijom, a posebno zaštitite vrata ovih uređaja i obezbedite da se ne otvaraju pri transportu. Za lakši i sigurniji transport većeg i glomaznog nameštaja, najbolje bi bilo da ga demontirate i zaštitite svaki deo posebno.

Garderobu koja stoji na ofingerima ne morate skidati i posebno pakovati. Možete iskoristiti kese koje ćete navući preko okačenih stvari i tako ćete uštedeti vreme kada budete raspakivali stvari. Ostatak garderobe savijte u rolne umesto klasičnog slaganja i tako ćete uštedeti na prostoru. Teške jorgane, ćebad i zimske jakne spakujte u vakuum kese. Kablove organizujte i zaštitite tako da se ne zamrse prilikom prevoza. Pakovanje lomljivih stvari mora biti pažljivo. Pakujte ih u kutije, a između njih stavljajte stare novine ili svaki predmet posebno motajte u foliju. Kutiju sa ovim stvarima posebno obeležite i naznačite da su u njoj lomljive stvari.

Angažujte profesionalce

Ako je za kupovinu stana agencija za nekretnine bila vaš izbor, onda je angažovanje profesionalne agencije za selidbu veoma pametno rešenje. Iskusni profesionalci će vas poštedeti stresa i nervoze koju svaka selidba nosi sa sobom. Oni će obaviti sav težak posao, a vama će ostati dovoljno vremena da razmišljate o drugim stvarima u vezi sa vašim novim domom.

Selidba se ubraja u jednu od stresnijih životnih situacija. Poštedite sebe stresa i počnite čitavu organizaciju na vreme. Važno je da unapred odredite datum selidbe pa se tako sve pripreme mogu detaljno isplanirati. Da bi ceo postupak prošao bez problema, nije dovoljno samo spakovati stvari iz starog stana. Neophodno je da detaljno organizujete gde će one stajati u novom domu. Vrlo je važno da vaš novi stambeni prostor od prvog dana bude funkcionalan. Organizacija u novom stanu je specifičan zadatak, jer je potrebno navići se na novi prostor i prilagoditi ga tako da život u njemu bude praktičan. Što pre rasporedite stvari u vašem novom stanu, pre ćete se osećati kao svoj na svome. Najvažnije je da budete zadovoljni i da vaš novi dom ispunjava vaša očekivanja. Unesite udobnost i toplinu u vaš stan, neka on postane vaše utočite i mesto za uživanje.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here