Početna Porodica Saveti Kako osloboditi dete straha od škole

Kako osloboditi dete straha od škole

3557
0

Svako od nas pamti detinjstvo po lepim danima koje je proveo u školskoj klupi i sa radošću se priseća događaja iz škole. Većina mališana već na kraju raspusta nestrpljivo iščekuje povratak u školu i prirodna dečja potreba za druženjem sa vršnjacima i za novim saznanjima tada je najočiglednija.

Međutim, šta kada se javlja strah od škole kod dece? Nije mali broj roditelja koji se suočavaju sa situacijom da dete ispoljava snažan otpor ka polasku u školu i povratku u školsku klupu. Taj otpor će se kod deteta manifestovati na različite načine, a on može biti pokazatelj straha od škole kod deteta, pa čak i školske fobije. Školska fobija je u osnovi kao i sve druge fobije. Predstavlja iracionalni strah koji može biti vezan za određene okolnosti, objekte ili situacije. Ispoljava se kod dece na različite načine, pre svega kroz izbegavanje boravka u školi i svega što se u školi zbiva.

Kako se ispoljava strah od škole?

Najčešće su to nesvesna ponašanja sa ciljem da se odloži odlazak u školu, poput pritužbi na higijenske uslove u školi, bol u stomaku, kašalj, bol u grlu, ali nekada dečji postpuci mogu biti i ozbiljniji, pa dete može čak biti sklono i samopovređivanju kako bi izbeglo boravak u školi. Nelagnosnost koju dete oseća u školi je intenzivna i u najvećem broju slučajeva kod dece se javljaju simptomi poput glavobolje, mučnine i povraćanja, dijareje, povišene temperature, a da je pri tome nalaz pedijatrijskog pregleda uredan.

Koje vrste straha mogu biti u osnovi školske fobije?

Školska fobija se može razviti pri povratku u školu nakon preležane bolesti, nakon nekog sukoba sa nastavnicima ili vršnjacima, i uopšte, nakon bilo kakvog drugog neprijatnog iskustva u školi koje je snažno uzdrmalo detetove sposobnosti za prevazilaženje stresa.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Svi simptomi i tegobe koje se ispoljavaju kod školske fobije povlače se i nestaju kada je mališan u krugu svoje porodice. Kod dece nižeg kalendarskog uzrasta u osnovi straha od škole je zapravo strah od odvajanja od roditelja. Kod starije dece je školska fobija pokrenuta strahom od kritike i procene, uz koju ide i manjak samopouzdanja. Dete strepi da će mu se vršnjaci podsmevati ukoliko bude neuspešno tokom odgovaranja, što je praćeno tremom i različitim fizičkim tegobama. Na višim uzrastima dete može strahovati od gradiva, novih predmeta i novih nastavnika.

Faktori koji povećavaju rizik za pojavu straha od škole

U povećanom riziku od razvoja školske fobije su deca koja su odrastala uz roditelje sa preterano zaštitničkim i popustljivim stilom vaspitanja. Deca sa slabije razvijenim socijalnim veštinama su pogodna za razvoj straha od škole, koji je često i posledica neuspešnog prilagođavanja grupi vršnjaka.

Kod dece koja odrastaju uz preteran zahtevne i stroge roditelje takođe postoji verovatnoća od razvitka školske fobije.Pri tome, u osnovi stoji strah deteta od neuspeha i od posledica tog neuspeha.

Deca sa porodičnim problemima, kakvi su na primer nesuglasice između roditelja, teška materijalna situacija i razvod roditelja, takođe mogu da vrlo lako razviju strah od škole.

Školska fobija može biti i posledica nametanja detetu dgovornosti i obaveza kojima ono još uvek nije psihofizički doraslo. To se dešava usled pretencioznih očekivanja od strane ambicioznih roditelja.

Bolje sprečiti nego lečiti

Period školovanja je veoma zahtevan za dete, a roditelji su ti koji trebaju da budu podrška i da pomognu detetu u adaptaciji na školu i u savladavanju školskih zadataka i zahteva. Međutim, škola i školske obaveze ne smeju nikako da budu jedina preokupacija deteta. Detetu je potrebna igra i vreme za opuštanje. Njegov rast i mentalni razvoj moraju da budu postepeni, tempom koji njemu odgovara.

Valjalo bi izbegavati pitanja poput: „Kako je bilo u školi“, „Šta ste učili“, „Šta imaš za domaći zadatak“, odmah po dolasku deteta iz škole. Savetujte dete da ocene nisu tako važne kao samo znanje. Izbegavajte kritike na račun njegovih ocena i postignuća, a hvalite svaki dobar rezultat.

Svaki vid podrške i pohvale imaće potkrepljujuće dejstvo i biće motiv više detetu da uloži trud u ostvarivanju školskih zadataka, koliko god je to u njegovoj moći. Na kraju, bezuslovna roditeljska ljubav i toplina su ono što je ključno za detetov rast i razvoj i najbolja preventiva protiv svih strahova koje dete preživaljava i koje uspešno može da prevlada.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here