Početna Porodica Saveti Kako samolepljive tapete mogu da promene vašu kuhinju

Kako samolepljive tapete mogu da promene vašu kuhinju

778
0

Tapete su bile izrazito popularne krajem prošlog veka, a čini se da se nakon male pauze ponovo vraćaju u domove. U nastavku teksta predložićemo nekoliko ideja i jednostavnih trikova uz pomoć kojih će samolepljive tapete zauvek promeniti vašu kuhinju.

Plan – prva faza svakog projekta 

Za početak, najbolje bi bilo da napravite konkretan plan. Dakle, razmotrite ka kom stilu težite, šta je sve zastarelo, čime se treba zameniti, kao i koliko će kvadrata materijala biti potrebno. Nabavite metar i izmerite sve površine koje biste da obložite i izračujante ukupnu površinu. S obzirom na to da nije isključeno da se u sred lepljenja javi neka nova ideja ili greška, naš predlog je da za svaki slučaj kupite pola metra do metar viška materijala. 

Pronađite odgovarajuću nijansu samolepljivih tapeta

Pre nego što kupite sav potreban materijal, razmislite koje će se nijanse tapeta najbolje uklopiti uz enterijer. Izbor formirajte u zavisnosti od toga šta želite da prelepite. Primera radi, ukoliko želite da prelepite ormariće, potrudite se da pronađete nijansu koja neće odskakati od  pločica ili radne ploče. Naša preporuka je da se odlučite za kontrasne kombinacije poput crno-bele, ali je odabir svakako stvar individualnog ukusa. Naravno, izbor će zavisiti i od ponude prodavca, tako da bi bilo poželjno da dobro istražite sve ponude koje imate na raspolaganju. 

Napomena: Imajući u vidu koliko je važno da radna ploča bude od kvalitetnog materijala, ne preporučujemo da je prelepite samolepljivim tapetama. Ukoliko vam je potrebna nova radna površina, najbolje bi bilo da pogledate kvarcne radne ploče za kuhinju, jer su najkvalitetnije i uklapaju se u enterijer skoro svake kuhinje. 

Šta je sve potrebno od alata za postavljanje samolepljivih tapeta

Samolepljive tapete dolaze u rolnama različitih dimenzija, tako da ćete verovatno morati da ih sečete. S tim u vezi, potrebno je da nabavite nekoliko olovaka, makazice ili skalpel, lenjire i metar za odmeravanje potrebne dužine. Savetujemo da izbegavate upotrebu hemijskih olovaka, markera i flomastera, kako se mastilo ne bi razmazalo ili „preslikalo” na vidljivu stranu. Takođe, obratite pažnju na širinu rolne i nabavite dovoljno dugačke lenjire. Ako ne uspete da pronađete lenjir odgovarajuće dužine, kao alternativu možete da iskoristite libelu (uglavnom je duga 50cm), a za svaki slučaj možete da kupite i šestar.  

Za prelepljivanje tapeta možete da koristite parče tvrđeg kartona ili drveta, a možete se služiti i rukom. Ako pogrešite, možda možete da odlepite i ponovno zalepite tapet, ali imajte na umu da to nije poželjno. Stalnim odlepljivanjem smanjićete efekat lepka ili izgužvati tapetu.

Kako prelepiti kuhinjske elemente

Za posao prelepljivanja kuhinjskih elemenata pored standardnog alata, biće vam potrebni i šrafcigeri ili mašinski odvijači. Potrudite se da sve šrafove odvojite „na sigurno” kako vam zveckanje ne bi smetalo i kako ih ne biste izgubili. Ako smatrate da je lepljenje unutrašnjeg dela ormarića suvišno, slobodno ga preskočite. U slučaju da su vrata vaših kuhinjskih ormarića izrezbarena ili neravna, koristite fen da zagrejete tapet i lagano ga prilepite na udubljenje. Tapete se veoma lako deformišu i cepaju, stoga budite mirne ruke i ne žurite.

Oblaganja kuhinjskih ormarića samolepljivim tapetama zahteva konstantnu fokusiranost, ali ne dozvolite da vas to pokoleba. Na kraju dana, ovo je ipak zabavan projekat u koji možete uključiti vaše mališane i kvalitetno provesti vreme sa njima.

Prelepite trpezarijski sto

Ukoliko nađete interesantan dizajn tapete, predlažemo da prelepite i trpezarijski sto. Pored toga što ćete se zauvek rešiti staromodnih stolnjaka ili mušema, ovim potezom ćete uneti toliko svežine da gotovo nećete ni prepoznati svoju trpezariju. Kako sto ne bi izgledao prazno, možete da kupite par interesantnih činija za voće ili veštačkih biljaka, dok stolice možete uklopiti sa ostatkom prostorije uz kupovinu navlaka.

Na koji način samoleplive tapete još mogu promeniti kuhinju

Samolepljive tapete pružaju mogućnost da sa vrlo malo ulaganja obnovite svoju kuhinju. Evo još nekoliko kreativnih ideja koje će vam se možda dopasti:

  • Prelepite kuhinjsko ostrvo slično kao i kod trpezarijskih stolova, ova promena direktno utiče na promenu enterijera.
  • Obložite ram prozora – iako naizgled deluje komplikovano, ovaj poduhvat će vas spasiti neugodnih mirisa farbi.
  • Prelepite pločice – ali, samo u slučaju da se šporet nalazi na susednoj strani. Samolepjivi tapeti nisu naročito otporni na visoke temperature.
  • Obložite zidove – interesantna metoda da ubacite retro detalj u kuhinju.

Uređenje kuhinje je zahtevan proces koji traži puno vremena i strpljenja, a da ne pominjemo tek koliko je novca potrebno za ostvarivanje svih želja i zamisli. Samolepljive tapete se upravo nameću kao idealna solucija za brzo, jednostavno i pre svega jeftino renoviranje kuhinjskog prostora.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here