Početna Porodica Saveti Kako savladati tremu pred prijemni ispit?

Kako savladati tremu pred prijemni ispit?

4394
0

Prijemni ispit izaziva tremu kod učenika i može dovesti do straha koji će ih paralisati. Tada nastupa blokada i može se desiti da zaborave i ono što znaju. Osim kod dece, trema pred prijemni ispit je uveliko prisutna i kod roditelja. To je sasvim opravdano, s obzirom na to da su u grču razmišljajući kako će dete uraditi zadatke i da li će moći da upiše željenu školu. Mada, nekada se dešava da trema ima i pozitivnu stranu, jer može podstaći dete da da svoj maksimum.

Šta je ustvari trema?

Trema je nešto sa čime smo se svi nekada susreli bilo u većoj ili manjoj meri. Prepoznajemo je kao niz reakcija odnosno kao kombinaciju telesnih reakcija i uznemiravajućih misli. Zapravo, ona predstavlja reakciju na pritisak i stres koji se podrazumevaju u situacijama straha i iščekivanja. Možda ne možemo u potpunosti da izbegnemo tremu, ali svakako možemo da je savladamo ili bar da pokušamo da je savladamo.

Najpre postajemo svesni telesnih reakcija kao što su znojenje dlanova, kratak dah, ubrzan rad srca, suvoću usta i uznemiren stomak. Na ovaj način nam telo saopštava da mu se čini da se nalazi u neposrednoj opasnosti i da želi da pobegne. Naravno, koliko god da ste svesni da vam ne preti fizička opasnost na prijemnom ispitu, ophrvani ste različitim mislima, što je i normalno. Najčešće se prepliću pitanja poput onih – da li ću imati dovoljan broj bodova, da li ću znati da uradim test, hoću li moći da upišem željenu školu i sl. Smenjuju se različiti užasavajući ishodi prijemnog ispita.

Šta može dodatno pojačati tremu pred prijemni ispit?

Postoje neke stvari koje dodatno pojačavaju tremu, tako da je važno da ih izbegavate neposredno pre polaganja. Među prvima je neispavanost. Obavezno se dobro naspavajte kako vam se ne bi desilo da ste umorni i iscrpljeni na ispitu. Nemojte se upoređivati sa drugima, jer ćete biti u neprestanom strahu od neuspeha. Ne preslišavajte se noć pred polaganje prijemnog, jer će vam se učiniti da ne znate dovoljno, a to će samo pojačati vaš strah.

Tehnike pomoću kojih ćete uspeti da savladate tremu

Strah i sumnja u svoje sposobnosti vas dodatno uznemiruju i dovode do toga da se pojačavaju telesne reakcije. To svakako ima negativna uticaj na koncentraciju, a samim tim i na ispoljavanje znanja. Kako biste savladali tremu potrebno je da umirite sebe.

To podrazumeva da se skoncentrišete na disanje, odnosno da se usmerite na abdominalno disanje, tj. disanje stomakom. Na taj način ćete uspešno umiriti telesnu reakciju. Istraživanja koja su sprovedena pokazala su da su ispitanici koji su uspeli da se fokusiraju na disanje bili smireniji i opušteniji. Samim tim su uspeli bolje da urade prijemni ispit.

Kada je reč o zastrašujućim mislima koje vam se vrzmaju po glavi, važno je da identifikujete misaoni tok a zatim da se fokusirate na pozitivno i opuštajuće razmišljanje. Hrabrite sebe verujući da ćete dobro uraditi prijemni ispit. Neverovatno je koliko snagom misli možemo da odagnamo strah i da pojačamo samopouzdanje.

Šta ne treba da radite pred prijemni ispit?

Postoje neke stvari koje manje-više svi nesvesno rade neposredno pred prijemni ispit a koje dodatno pojačavaju tremu. Obavezno ih izbegnite, jer ćete na taj način olakšati sebi.

-Nemojte pratiti grupe na društvenim mrežama koje okupljaju one koji polažu prijemni ispit. To će samo dodatno pojačati vašu nesigurnost i može vam se učiniti da niste dovoljno spremni.

-Ne razgovarajte o prijemnom ispitu sa drugarima ili sa bilo kim iz okruženja ko je paničar i ko će vam uliti dodatnu nervozu.

-Neposredno pred samo polaganje pokušajte da se opustite uz odgovarajuću muziku, prijaće vam i odagnaće strah.

-Obavezno proverite da li ste poneli sav potreban pribor sa sobom.

-Isplanirajte vreme kako biste stigli ranije. Ne samo da nije u redu kasniti, već to dodatno pojačava zebnju i strah.

-U toku izrade zadataka se fokusirajte isključivo na zadatke, ne razmišljajte o krajnjem ishodu. Ne sabirajte poene, već se maksimalno skoncentrišite na ono što radite.

– Pratite svoj tempo tokom rada. Ne obazirite se na one koji predaju među prvima. Sasvim je u redu i ako budete poslednji koji je izašao iz učionice.

– Ponesite flašicu vode sa sobom i eventualno čokoladicu.

– Doručkujte pre početka polaganja prijemnog ispita.

– Ne očekujte pomoć od dežurnih nastavnika ni od drugara. Fokusirajte se na zadatke i verujte u sebe.

-Ne zaboravite da detaljno pregledate ceo test pre nego što napustite učionicu.

I najvažnije od svega je da verujete u sebe i ono što radite. Želimo vam sreću!

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here