Početna Porodica Saveti Kako se boriti protiv hiperpigmentacije kože lica tokom trudnoće?

Kako se boriti protiv hiperpigmentacije kože lica tokom trudnoće?

169
1
trudnica-stomak
Pixabay.com

Trudnoća je najlepši i najradosniji period u životu žene, ali sa sobom nosi i mnoge promene na koži koje treba adekvatno rešiti. Hiperpigmentacija je jedna od tih promena koja može uticati na izgled lica i samopouzdanje trudnice. U nastavku teksta pročitajte neke od saveta koji će vam olakšati borbu protiv hiperpigmentacije tokom trudnoće i pomoći da zadržite blistav i sjajan ten.

Koristite odgovarajuću kozmetiku za lice

Hiperpigmentaciju kože lica karakteriše pojava tamnih mrlja i fleka na licu, posebno na čelu, nosu, obrazi i gornjoj usni. Iako nije štetna po zdravlje, može biti izvor nelagode i smanjiti samopouzdanje.

Odgovarajuća kozmetika za lice vam može pomoći u borbi sa ovim problemom. Važno je da se koriste proizvodi koji su posebno formulirani za trudnice, jer oni sadrže sastojke koji su sigurni za upotrebu tokom trudnoće.

Jedan od sastojaka koji bi preparati za lice mogli da sadrže je vitamin C. Ovaj moćan antioksidant pomaže u smanjenju proizvodnje melanina, pigmenta koji je odgovoran za boju kože. Vitamin C takođe ima sposobnost da prosvetli tamne mrlje i fleke, čineći kožu svetlijom i ujednačenijom.

Još jedan sastojak koji može pomoći u smanjenju hiperpigmentacije je niacinamid, ili vitamin B3. Niacinamid ima sposobnost da smanji proizvodnju melanina i prosvetli tamne mrlje. Ovaj sastojak takođe može umiriti iritaciju kože i smanjiti crvenilo. 

Pored odgovarajućih kozmetičkih proizvoda, važno je redovno na adekvatan način čistiti lice i uklanjati šminku. Tokom trudnoće, koža može postati osetljivija i podložnija iritacijama, stoga je važno koristiti blage proizvode koji neće izazvati dodatne probleme. Birajte proizvode koji su bez mirisa i ne sadrže agresivne hemikalije koje mogu izazvati iritaciju.

Uvek koristite SPF zaštitu od sunca i izbegavajte direktno izlaganje suncu

Prekomerno izlaganje suncu bez adekvatne zaštite može pojačati hiperpigmentaciju tokom trudnoće. 

Korišćenje krema sa zaštitnim faktorom (SPF) je ključno za zaštitu kože od štetnih sunčevih zraka. SPF zaštita deluje tako što stvara barijeru na površini kože koja odbija UV zrake. Time se smanjuje njihov prodor u dublje slojeve kože i smanjuje rizik od pojave hiperpigmentacije.

zena-krema-lice
Pixabay.com

Kada birate kremu sa zaštitnim faktorom SPF, važno je da izaberete proizvod sa visokim faktorom zaštite, kao što je SPF sa faktorom 50, koji je najbolji. Ovo će vam pružiti adekvatnu i sigurnu zaštitu od sunčevih zraka. 

Obavezno obratite pažnju na sastojke u kremi i kom tipu kože je namenjena, kako biste izabrali proizvod koji odgovara vama i ne izaziva iritaciju.

Međutim, korišćenje SPF zaštite ne pruža apsolutnu zaštitu pa je važno da izbegavate izlaganje suncu tokom najtoplijeg dela dana, kada su sunčeve zrake najjače. Nosite šešir i koristite suncobran kako biste zaštitili kožu lica od štetnih uticaja sunca.

Hidrirajte kožu i pijte dovoljno vode

Hidratacija je ključna za održavanje zdrave kože tokom trudnoće. Morate da pijete dovoljno vode tokom dana. Unošenje dovoljne količine vode je ključno za održavanje zdravlja i lepote kože lica. Voda pomaže u održavanju hidratacije kože i pomaže u eliminaciji toksina koji mogu negativno uticati na njeno stanje.

Prosečna odrasla osoba koja živi u umerenoj klimi treba da unese oko 3,7 litara tečnosti ukoliko se radi o muškarcima (što je oko 15 čaša dnevno) i 2,7 litra tečnosti ukoliko se radi o ženama (štoje oko 11 čaša). 

Pored unutrašnje hidratacije, važno je i da koristite hidratantne proizvode. Birajte kreme koje su bogate sastojcima poput hijaluronske kiseline koja izuzetno hidratantna i pomaže u zadržavanju vlage u koži, čineći je mekom i glatkom. 

Hiperpigmentacija kože tokom trudnoće se javlja zbog hormonalnih promena. Iako ne postoji magična formula koja će potpuno ukloniti hiperpigmentaciju, redovno hidriranje, kvalitetan režim ishrane i dovoljno sna mogu pomoći u smanjenju nastanka fleka.

Koristite prirodne sastojke za izbeljivanje kože

Postoji nekoliko prirodnih sastojaka koji mogu pomoći u smanjenju tamnih mrlja i povratiti sjaj vašoj koži.

Jedan od najpopularnijih prirodnih sastojaka za izbeljivanje kože je limun. Limun je bogat vitaminom C koji ima izuzetna izbeljujuća svojstva. Možete iskoristiti limunov sok tako što ćete ga naneti direktno na tamne mrlje ili ga pomešati sa drugim sastojcima kao što su med ili jogurt kako biste napravili masku. Limunov sok će vam pomoći da ujednačite ten.

Jogurt je sastojak koji sadrži mlečnu kiselinu koja ima blago izbeljujuće dejstvo. Možete naneti jogurt direktno na tamne mrlje ili ga kombinovati sa drugim sastojcima kao što su limun ili med kako biste napravili hidratantnu masku za izbeljivanje. Jogurt će ne samo smanjiti tamne mrlje, već će i hidrirati kožu i poboljšati njen tonus.

Med je takođe može pomoći u smanjenju tamnih mrlja i poboljšanju izgleda kože. Možete naneti med direktno na tamne mrlje ili ga kombinovati sa drugim sastojcima kako biste napravili masku. Med će hidrirati kožu i umanjiti tamne mrlje, čineći vašu kožu blistavom i sjajnom.

Redovno posećujte dermatologa

Tokom trudnoće kada vam se javi ovaj problem najbolje je posetiti dermatologa da biste dobili stručan savet i odgovarajuće preporuke. Oni će pregledati vašu kožu, uzeti u obzir vaše individualne potrebe i preporučiti odgovarajuće tretmane koji su sigurni za vas i vašu bebu.

Dermatolog može preporučiti različite vrste tretmana i preparata kao što su ​​kreme koje sadrže sastojke poput hidrohinona, azelaične kiseline ili vitamina C, koji su poznati po svojim sposobnostima smanjenja tamnih mrlja. Ovi tretmani su formulisani tako da budu sigurni za upotrebu tokom trudnoće i ne predstavljaju rizik za vas ili vaše dete.

Pored krema, dermatolog mogu vam preporučiti i druge tretmane kao što su hemijski piling ili laserska terapija. Hemijski piling koristi određene hemikalije koje pomažu u uklanjanju površinskih slojeva kože, otkrivajući svetliju i ravnomerniju boju kože ispod. Laserska terapija koristi intenzivnu svetlost visoke energije kako bi ciljano delovala na tamne mrlje i pigmentaciju, smanjujući njihovu vidljivost. Ovi tretmani su sigurni samo ako ih sprovode stručnjaci, poput dermatologa. 

Na kraju treba napomenuti da se hiperpigmentacija tokom trudnoće može razlikovati od žene do žene, i da ne postoji univerzalno rešenje koje će u potpunosti ukloniti tamne mrlje. Međutim, redovna upotreba SPF-a, zajedno sa ostalim preventivnim merama, može značajno smanjiti pojavu hiperpigmentacije i očuvati zdravlje kože. 

Zapamtite, svaka trudnica je lepa i posebna, ne dopustite da vam promene na koži koje mogu nastati tokom ovog divnog perioda života pokvare raspoloženje.

Prethodni članakPrevencija dijabetesa u trudnoći
Sledeći članakKako urediti stan koji će biti prilagođen životu sa decom?

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here