Početna Vesti Obaveštenja Knjiga Kreativnog centra SOVINA ŠKOLICA u užem izboru za Nagradu Najbolji evropski...

Knjiga Kreativnog centra SOVINA ŠKOLICA u užem izboru za Nagradu Najbolji evropski udžbenik

1883
0

Knjiga SOVINA ŠKOLICA iz edicije Školice autora Slavice Marković i Simeona Marinkovića sa ilustracijama Eveline Daneve Rajninger našla se u užem izboru za Nagradu Najbolji evropski udžbenik (Best European Learning Materials Award – BELMA) u kategoriji materijala za predškolce.

Nagrada se dodeljuje prvog dana Sajma knjiga u Frankfurtu, koji se ove godine održava od 10. do 14. oktobra.

Nagrade za najbolji evropski udžbenik dodeljuju Frankfurtski sajam knjiga, Međunarodna asocijacija za istraživanje udžbenika i obrazovnih medija (IARTEM) i Evropsko udruženje izdavača udžbenika (EEPG), a svečano proglašenje pobednika tradicionalno se održava prvog dana Sajma knjiga u prostoru Obrazovnog foruma.

O knjizi

Sovina školica je slikovnica iz serije knjiga za podsticanje dečjeg razvoja i kreativnosti koja je namenjena deci u uzrastu od pete do šeste godine. Mnoštvo raznovrsnih aktivnosti – učenje prvih brojeva i slova i upoznavanje s pojmovima iz sveta koji nas okružuje – ima za cilja da u deci probudi radoznalost i da ih podstakne na razmišljanje i zaključivanje. Autori su se trudili da sadržaj knjige usklade sa odlikama razvoja deteta u uzrastu kom je knjiga namenjena, tako da se na početku knjige date osnovne karakteristike razvoja deteta u petoj godini i šestoj, dok se na kraju knjige nalazi 25 nalepnica i dodatak – kartonska slagalica.

Sadržaj knjige zasniva se na trenucima kroz koje dete prolazi u odrastanju. Knjiga sadrži pitanja koje odrasli mogu postavljati deci dok zajedno čitaju. Ljupki likovi životinja bliski su deci ovog uzrasta, a privlačne ilustracije živih boja podržane su kratkim pričicama, jednostavnim stihovima i zadacima uz upotrebu reči koje prate detetov svakodnevni život. Na svakoj strani data su pitanja koja decu upućuju na posmatranje i zapažanje.

Verujemo da će knjiga „Sovina školica“, kao i ostale knjige iz edicije Školice, pomoći roditeljima i vaspitačima da od najranijih dana kod svojih mališana razvijaju ljubav prema knjizi – da podstiču njihovo zapažanje, maštu i radoznalost. Zajedničko čitanje ovih slikovnica i druženje uz njih pomoći će odraslima da saznaju šta sve deca mogu, kao i kako da ih na pravi način ohrabre u procesu učenja, navode Simeon Marinković i Slavica Marković, autorski tandem koji je za radne listove za predškolce Veseli vrtić osvojio Nagradu za najbolji evropski udžbenik u 2014. godini.

Kreativni centar već šest puta osvajao nagrade za najbolji evropski udžbenik

Podsećamo na to da je Kreativni centar već šest puta osvojio nagrade za najbolji evropski udžbenik na ovom konkursu:

– 2017. godine – za knjige iz edicije ZABAVNI SVET GEOMETRIJE autorki Milene Radovanović, Milje Radovanović i Mirjane Radovanović u kategoriji predškolskih udžbenika;

– 2014. godine – za izdanje VESELI VRTIĆ autora Simeona Marinkovića i Slavice Marković u kategoriji predškolskih udžbenika;

– 2013. godine – za izdanje LIKOVNO ZA PREDŠKOLCE autorke Mirjane Živković u kategoriji predškolskih udžbenika;

– za izdanje PRIRODA I DRUŠTVO ZA TREĆI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE (udžbenički komplet) autora Simeona Marinkovića i Slavice Marković u kategoriji udžbenika za mlađe razrede osnovne škole;

– 2012. godine – za izdanja MATEMATIKA KAO IGRA 1 i 2 autora Branke Dejić i Mirka Dejića u kategoriji predškolskih udžbenika;

– 2007. godine – za izdanje MUZIČKA KULTURA ZA TREĆI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE autora Vladice Ilića u kategoriji udžbenika za mlađe razrede osnovne škole.

Ove nagrade posebno su važne ukoliko se uzme u obzir činjenica da ih dodeljuje nezavisni žiri, koji čine eksperti na polju izdavanja udžbenika iz nekoliko evropskih zemalja. Ovim nagradama Kreativni centar još jednom je pokazao da kao izdavač udžbenika uvek i pre svega na prvo mesto stavlja kvalitet. Zahvaljujući pažljivom i promišljenom koncipiranju udžbenika, Kreativni centar svrstao se među najbolje evropske izdavače, što je veliko ohrabrenje za predškolske ustanove, škole i roditelje u Srbiji.

Evropsko udruženje izdavača udžbenika

Evropsko udruženje izdavača udžbenika (EEPG) formirano je 1991. godine, kada je obuhvatalo dvanaest izdavačkih kuća iz dvanaest evropskih zemalja. Kreativni centar postao je član ovog udruženja krajem 2005. godine. Danas ovo udruženje okuplja po jednog člana iz dvadeset tri evropske zemlje, a sve te izdavačke kuće specijalizovane su za izdavanje udžbenika, obrazovne literature za nastavnike, dodatne školske literature i drugih obrazovnih materijala. Zadatak Udruženja jeste da omogući razmenu iskustava među evropskim izdavačima udžbenika, da istraži i širi informacije o razvoju obrazovanja širom Evrope, kao i da podstakne saradnju među zaposlenima u vodećim evropskim izdavačkim kućama koje objavljuju udžbenike. Namera Udruženja jeste da motiviše decu i mlade ljude, da ih uputi u mogućnosti i prednosti ostvarivanja dobre komunikacije, da ih upozori na opasnosti od predrasuda, kao i da doprinese stvaranju razumevanja i poštovanja istorijskog i kulturnog nasleđa drugih.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here