Početna Zabava Radoznalac Ko je i kada napisao prvu knjigu na svetu

Ko je i kada napisao prvu knjigu na svetu

7736
1
knjige

Prošlo je sigurno mnogo hiljada godina dok je čovek dostigao takav stepen razvoja da može proizvesti nešto što samo izdaleka nalikuje knjizi kakvu mi danas poznajemo.

Prema tome, kad govorimo o prvoj knjizi, treba imati na umu da se ona prilično razlikuje od današnje knjige. Prve knjige o kojima nešto znamo ustvari i nisu bile knjige u savremenom smislu te reči. Pre nekoliko hiljada godina Vavilonci i Asirci su pravili pločice od gline. Na tim pločicama su ispisivali razne podatke i sve ono što su željeli da sačuvaju od zaborava.

Najstarija priča “Ep o Gilgamešu”

Ep o Gilgamišu

Najstarija zapisana priča koja je uspela da odoli zubu vremena je “Ep o Gilgamešu”. Ova priča zabeležena je na 12 glinenih table između 2300. i 2100. godine pre naše ere. Sigurno je postojalo još mnogo starijih pesama i priča koje nisu sačuvane.

Jednom zaoštrenom alatkom urezivana su klinasta slova dok je glina još bila vlažna. Da bi se pločica učinila trajnijom pečena je u pećima. Ponekad se znalo dogoditi da su ispisivani podaci bili dugi, pa su morali biti urezivani na velikom broju pločica. Takav niz pločica, mogao bi se možda nazvati knjigom.

Da li znate koja je najstarija bajka na svetu?

Knjige na papirusu

knjige na papirusu
foto: pixabay.com

Stari Egipćani su prišli korak bliže savremenoj ideji knjige. Oni su napravili neku vrstu skupova papira od trske koja se zvala papirus. Najprije su ručno pravljeni ravni listovi bledo žute boje, koji su potom lepljeni u dugačke vrpce, a vrpce su savijane oko valjkastih šipki od kosti i drveta.

Služeći se mastilom od čađi, Egipćani su zapisivali pesme, priče pomoću hijeroglifa, slikovnog pisma. Budući da valjkaste šipke nisu uvek bile pogodne za rukovanje, ponekad se pisalo na posebnim listovima papirusa. Ti su listovi zatim povezivani vrpcama, i tada je to podsećalo na neku vrstu grube knjige.

Drugi stari narodi, a među njima i Grci i Rimljani, izrađivali su knjige koje su takođe bile obavijene oko cilindričnih šipki.

Prvi poznati pesnik

Prvi pesnik u istoriji čije je ime poznato je žena. Ona se zvala Enheduana i živela je u drevnom Uru u 23. Veku pre nove ere i pisala je ode bogovima.

Najstariji zapis

Ako o knjizi razmišljamo  kao o bilo kom zapisu, onda je najstarija drevna tablica otkivena u Grčkoj nastala oko 5200. Godine pre naše ere. Nažalost, ne samo da ne znamo ko je pisao po toj tablici, nego niko ne zna ni šta je na njoj napisano.

Prva prava knjiga

Biblija Gutemberg

Prva prava knjiga, kakve danas poznajemo, odštampana na hartiji – jeste Biblija izdata 1454. godine.Gutenberg, koji je izmislio štamparsku mašinu, iste godine je pre Biblije odštampao i “Pokajnicu od 31 reda” koju je izdao papa Nikola Peti.

Gutemberg je 1440. godine došao na ideju da izliva pojedinačna slova od metala i da od njih sastavlja redove i strane. Konstruisao je i drvenu presu za štampu pomoću koje se otisak sloga dobija pritiskom ravne ploče preko lista hartije.

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here