Početna Porodica Saveti Koje rase pasa su najbolje za porodice s decom?

Koje rase pasa su najbolje za porodice s decom?

470
0

Odlučili ste da podelite vaš dom sa kućnim ljubimcem, a vaša deca žarko žele psa? Čestitamo! Očekuje vas divno iskustvo, a godine pred vama će biti ispunjene ljubavlju i divnim trenucima koje samo suživot sa psom može da pruži.

Međutim, kada je reč o odabiru rase, stvari počinju da se komplikuju. Teško je odgovoriti koja je rasa pasa najbolja za porodice s decom, jer odgovor može varirati zavisno od brojnih faktora. Pre nego dovedete psa kući uzmite u obzir uzrast vaše dece, nivo aktivnosti vaše porodice, mogućnosti za smeštaj psa i temperament samog psa.

Ipak, generalno govoreći, ne možete pogrešiti sa psom koji ima nežno držanje, prijateljski stav, prirodu koja se može obučiti i sposobnost da isprati aktivnosti svoje porodice.

Međutim, ove karakteristike mogu da pokriju širok spektar rasa. Dakle, kako da odaberete pravog četvoronožnog pratioca za vašu porodicu? 

Odrastanje uz psa imaće brojne prednosti za vaše dete, ali uzmite u obzir sledeće faktore dok istražujete o porodičnim rasama pasa i imajte na umu da su najbolji porodični psi zaista jedinstveni za vas i vaše potrebe.

Koje faktore razmotriti kada tražite pse koji su prilagođeni deci?

Najbitniji faktori koje treba da uzmete u obzir su sledeći:

  • Veličina psa. Mali psi mogu biti krhkiji i lakše ih je povrediti, stoga im je prijatnije kada su u blizini starije dece, koja su opreznija. Neki veoma veliki psi mogu obožavati decu, ali mogu ih nehotice gurnuti i povrediti tokom igre. Takođe, oni zahtevaju redovne šetnje ili dvorište u kojem bi mogli da se igraju. Uverite se da okolnosti vaše porodice odgovaraju veličini vašeg potencijalnog novog ljubimca.
  • Nivo energije koji pas poseduje. Neki psi vole da trče i lutaju; drugi će se rado odreći igara na otvorenom u korist maženja i ležanja na kauču. Najbolji porodični psi se razlikuju u zavisnosti od porodice, pa razmislite da li tražite drugara za planinarenje ili kućnog psa igračku.
  • Temperament psa. Da li u vašoj porodici stalno vlada galama i smeh ili ste više ozbiljni, tihi i odmereni? Možda niste znali, ali svaka rasa pasa ima individualne karakteristike glede temperamenta. Različiti psi imaju različite ličnosti, a vaš ljubimac bi trebalo da se uklopi pored vaše porodice.
  • Stepen nege koji pas zahteva. Da li ste razmišljali o negovanju? Ko će voditi psa u šetnju? Kakva mu je dlaka? Koliko često ga treba četkati? Da li je rasa sklona nekim zdravstvenim problemima? Razmislite o potrebama vašeg potencijalnog ljubimca i da li vaša porodica može da ih zadovolji pre nego što dovedete psa u vaš dom.

Koje rase pasa birati za porodične pse?

Kao najbolji porodični psi izdvojile su se sledeće rase:

Zlatni retriver

Zlatni retriveri su prvobitno nastali kao lovački psi, ali danas svestranost, inteligencija i prijatna ličnost ove rase odgovaraju i mnogim drugim zahtevima. Reč je o jednoj o najuspešnijih, najprepoznatljivijih i najpopularnijih rasa koje se biraju kao porodični psi. Zlatni retriveri su odani, zaljubljeni u svoje vlasnike, poslušni, spremni da učine sve da vam ugode i da vas zaštite. Odlični su sa decom i drugim životinjama, ali su i veoma aktivni i zahtevaju svakodnevnu vežbu. Prosečan životni vek 10 do 12 godina.

Bigl

O poreklu bigla nema jasnih tragova, ali njihova kompaktna veličina, kratka dlaka koja se lako održava i inteligencija čine bigla odličnim porodičnim psom. Ličnost ove rase je vesela, druželjubiva i radoznala. Pas je veoma aktivan i zahteva dosta fizičke vežbe. Odličan je sa decom i sa drugim psima, dobro reaguje na obuku, a živi u proseku od 10 do 15 godina.

Buldog

Buldog je savršen pratilac za decu, iako na prvi pogled možda ne deluje tako. Ovi lojalni psi mogu da se prilagode životu u kući ili u stanu,  rado provode vreme sa svojim porodicama. Ličnost psa je smirena, ali hrabra, požrtvovana i prijateljski nastrojena. Buldog je dostojanstven, ali i zabavan. Nije preterano aktivan, stoga je dovoljno da ga redovno vodite u šetnju. Prilično je tih i neće uznemiravati vaše komšije. Prosečan životni vek 8 do 10 godina.

Mops

Mops je mali pas, ali njegov karakter je veliki. Nije preterano zavisan od svojih vlasnika, ali vrlo lako ćete se zaljubiti u njega. Posebno voli decu, voli da ugađa i da bude u blizini ljudi. Prilagođava se životu u malom stanu ili u velikoj kući. Mops je mirnog temperamenta, šarmantan, zabavan i pun ljubavi. Nivo aktivnosti je srednji, nije sportska rasa, ali radoznao je i voli da istražuje. Prosečan životni vek od 13 do 15 godina.

Labrador retriver

Labrador retriver je s razlogom jedan od najpopularnijih pasa širom sveta. Rasa je prijateljski nastrojena, strpljiva i podložna obuci. Želi da ugodi vlasnicima i veoma je poslušan. Ovaj pas će pratiti vaš nivo aktivnosti, ali nije fan ležanja i lenčarenja. Rado će učestvovati u lovu, igrama hvatanja, voli da pliva i roni ili jednostavno da vam se pridruži u šetnji. Kud vi – tu i on. Dobro se slaže s drugim psima, a živi od 10 do 12 godina.

Prednosti odrastanja sa psom

Odrastanje sa psom će biti životna lekcija o ljubavi i odgovornosti za vaše dete. Dete može hraniti psa, kupati ga, češljati i voditi u šetnje. Na ovaj način će naučiti da brine o drugom živom biću. Pored toga, deca koja odrastaju sa psima su dokazano zdravija – imaju jači imuni sistem, manje su sklona alergijama i imaju manju podložnost autoimunim bolestima (ekcem, recimo).

Odrastanje sa psom je takođe važno za emocionalnu inteligenciju deteta. Vaše dete će postati empatična osoba ako brine o svom ljubimcu i izgradiće zdravo samopoštovanje. Pritom, dosta vremena će provoditi u igri i šetnjama s psom, na otvorenom, što će doprineti njegovom fizičkom razvoju. Bonus – ne postoji bolji način da vaše dete smanji sate provedene ispred kompjutera, tv-a ili mobilnog, od igre sa psom napolju.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here